«Η Ελλάδα τα έχει καταφέρει σχετικά καλύτερα σε ό,τι αφορά στη διαχείριση της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή η πανδημία υποχωρεί στη χώρα μας», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.
Αναφερόμενος στη δήλωση του υπ. Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι «ουδέποτε η επιτροπή μας εισηγήθηκε κλείσιμο της Θεσσαλονίκης προ των εορτών της 26ης και 28ης Οκτωβρίου. Έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για τη στήριξη του ΕΣΥ στη Βόρειο Ελλάδα».
Υποστήριξε ακόμη ότι «στερείται οποιαδήποτε σοβαρότητα η πρόταση Τσίπρα να πάρουμε τις παντέντες και να παρασκευάζουμε στην Ελλάδα τα εμβόλια. Αυτό που βλέπω δεν είναι αντιπολίτευση, αλλά απογοήτευση», ενώ απαντώντας στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύγκληση Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, τόνισε ότι «γιατί να συζητήσουμε πίσω από τις κλειστές πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου και όχι ενώπιον των πολιτών στη Βουλή;».
Αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «έχουμε προαγοράσει το διπλάσιο των δόσεων εμβολίων, από αυτό που χρειαζόμαστε, αυτό μπορώ να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό. Θα έχουμε μέχρι τα τέλη Μαρτίου περί τα 4 εκατομμύρια δόσεις, άρα θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε περί τα 2 εκατομμύρια συμπολιτών μας. Από τον Φεβρουάριο θα δημιουργήσουμε στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα».
Μην έχουμε αυταπάτες πως κάποιες χώρες ή εταιρείες θα ζητούν έγγραφα σχετικά με τον εμβολιασμό, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τη σημερινή του πρωτοβουλία περί πιστοποιητικού εμβολιασμού, που θα συζητηθεί σε επίπεδο ΕΕ.
Παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του τουρισμού του 2021, δηλώνοντας ότι «είμαι αισιόδοξος για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι. Μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού πληθυσμού. Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, σε καμία περίπτωση δεν θα παραβιάσουμε την ευρωπαϊκή συμφωνία για την αγορά εμβολίων. Δεν μπορεί να έχουμε μία Ευρώπη ala carte».
«Εκτιμώ πως δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά στην εκταμίευση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουμε από τα καλύτερα σχέδια μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εν όψει της οριστικοποίησης του σχεδίου, που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Για την οικονομία εκτίμησε ότι «ξέρω πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία. Το Κράτος ήταν, είναι και θα είναι δίπλα σε επιχειρήσεις και εργαζομένους. Αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με ταχύτητα και με διάρκεια. Έχουμε δώσει πολλά χρήματα και σας λέω πως θα συνεχιστεί η επιστρεπτέα προκαταβολή για όσο υπάρξει αυτή η ανάγκη».
«Προφανώς και με ενδιαφέρει πάρα πολύ στο καθεστώς που είμασταν τα Χριστούγεννα, να λειτουργήσει το click away, ή να επιτραπεί σε πολίτες να εισέλθουν στα καταστήματα. Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ προσέθεσε ότι «με δική μου απόφαση έκλεισα τις δύο πρώτες εβδομάδες την οικονομική δραστηριότητα, προκειμένου να προλάβω ραγδαία αύξηση κρουσμάτων».
Στα Θεοφάνεια υπήρξε διαφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εκκλησία, ύστερα όμως η Εκκλησία επέδειξε συμμόρφωση στα μέτρα. Θα υπάρξει νέο πρόγραμμα Γέφυρα που θα επιτρέψει στους ενήμερους δανειολήπτες να χρηματοδοτήσουν μεγάλο μέρος των δανείων τους, δήλωσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως «θέλουμε να βοήθήσουμε το εμπόριο να ξεμπλοκάρει».
Για την Τουρκία επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έθεσε από την αρχή συγκεκριμένο πλαίσιο για την επανάληψη των διερευνητικών επαφών. Αντικείμενο των διερευνητικών επαφών είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπογράμμισε τη σημασία των συμφωνιών με Αίγυπτο και Ιταλία.
Σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις θα έχει συνέπειες, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας αναλυτικά το τι έχει γίνει από την κυβέρνησή του σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, με το χτίσιμο συμμαχιών και τη χάραξη ξεκάθαρης στρατηγικής. «Φυλάμε τα σύνορά μας με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή», υπογράμμισε επίσης ο πρωθυπουργός.
Μίλησε επίσης για τις κόκκινες γραμμές στο τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου και δήλωσε αισιόδοξος ότι το 2021 θα είναι καλύτερο από το 2020. Εξέφρασε ουσιαστικά την αισιοδοξία ότι θα βρούμε ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμης συνεννόησης και επίλυσης της μοναδικής διαφοράς που μπορούμε να συζητήσουμε με την Τουρκία.