ΓΔ: 2030.06 0.72% Τζίρος: 47.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:15:33
Φωτο: Shutterstock

Σκληρή διπλωματική μάχη για τις κυρώσεις στην Τουρκία

Σε αντίθεση με το τελεσίγραφο του Οκτωβρίου για οικονομικές κυρώσεις, η ΕΕ ετοιμάζεται να περιορίσει τη δράση της κατά της Τουρκίας σε ατομικές κυρώσεις. Αναβάλλονται για τον Μάρτιο τυχόν σοβαρότερες κυρώσεις.

Ύστατη προσπάθεια θα καταβάλει στην αυριανή πρωινή συζήτηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ανατρέψει τους έως τώρα σχεδιασμούς της ΕΕ για ελαφριές κυρώσεις, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να τονίζει πως ο πρωθυπουργός «δεν πρόκειται να φύγει από τη Σύνοδο αν δεν πάρει κάτι».

Πάντως, σύμφωνα με το Reutes, το σχέδιο που πρoωθείται στη Σύνοδο Kορυφής περιλαμβάνει κυρώσεις κατά Τούρκων πολιτών και όχι συνολικά κατά της Τουρκίας, στα πρότυπα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν πρόσφατα και στη Λευκορωσία, ενώ τυχόν σοβαρότερες κυρώσεις αναβάλλονται για τον Μάρτιο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να επικυρώσουν προσχέδιο συμφωνίας που προβλέπει κυρώσεις μόνο σε βάρος ατόμων και εταιριών τουρκικών συμφερόντων, παγώνοντας λογαριασμούς και άλλα περιουσιακά στοιχεία τους, ως αντίδραση στην τακτική της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, το προσχέδιο δεν αναφέρει πολίτες ή εταιρείες, αλλά θα προστεθούν στους δύο αξιωματούχους που περιλαμβάνονται ήδη στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ από τον Νοέμβριο του 2019.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, με τις διατυπώσεις δεν φαίνεται να συμφωνούν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία και η Αυστρία, οι οποίες ζητούν τομεακές οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας.

Αν και η Κομισιόν έχει διαμηνύσει πως όλα βρίσκονται στο τραπέζι, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ισχυρίστηκε εχθές πως οποιουδήποτε είδους κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Τουρκίας δεν πρόκειται να επηρεάσουν σημαντικά τη χώρα. 

Εξάλλου, ο Ερντογάν είχε προετοιμαστεί, προκειμένου να προστατεύσεις τις τουρκικές εταιρείες, εγκρίνοντας νόμο για τον επαναπατρισμό τουρκικών εταιρειών που βρίσκονται σε ξένες χώρες. Με τη δυνατότητα για μεταφορά έδρας στην Τουρκία, οι εταιρείες του ενεργειακού τομέα, που θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή πιθανής επιβολής κυρώσεων λόγω των παράνομων ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ, θα μπορέσουν να μεταφέρουν την έδρα τους ή των θυγατρικών τους εταιρειών μακριά από τη δικαιοδοσία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΓιιάάννννηηςς  ΠΠλλαακκιιωωττάάκκηηςς  οομμιιλλίίαα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλακιωτάκης: Δεν μπορεί η Τουρκία να μετέχει στην ευρωπαϊκή αμυντική δομή

Ο Ιωάννης Πλακιωτάκης ξεκαθάρισε από τις Βρυξέλλες ότι χώρες που απειλούν κράτη-μέλη, όπως η Τουρκία, δεν μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα SAFE και στην ευρωπαϊκή αμυντική αρχιτεκτονική.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Δεν προτείνεται συμμετοχή Τουρκίας ή Ν. Κορέας στο SAFE

Ο Τόμας Ρενιέρ από την Κομισιόν δήλωσε πως δεν έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με Τουρκία ή Νότια Κορέα για το αμυντικό πρόγραμμα SAFE, σημειώνοντας πως η αξιολόγηση των αιτήσεων συνεχίζεται και αποφάσεις θα ληφθούν αργότερα.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Άγκυρα: Συνάντηση Μερτς-Ερντογάν για άμυνα, Ευρώπη και Ισραήλ

Με τιμές υποδέχτηκε ο Ερντογάν τον Μερτς στην Άγκυρα. Οι δύο χώρες συμφώνησαν σε στενότερη αμυντική συνεργασία αλλά διαφώνησαν για το θέμα της Γάζας. Η Γερμανία στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με όρους.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Μερτς-Ερντογάν: Διάσταση για Γάζα, φόντο άμυνα και ΕΕ

Με τιμές και στρατιωτική υποδοχή υποδέχτηκε ο Ερντογάν τον Γερμανό καγκελάριο στην Άγκυρα. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για στενότερη αμυντική συνεργασία, διαφωνώντας όμως για τον πόλεμο στη Γάζα και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Στήριξη στενής συνεργασίας ΝΑΤΟ-ΕΕ πριν τη συνάντηση Μερτς-Ερντογάν

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Μάιερ δήλωσε πως το Βερολίνο στηρίζει τη στενή συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ και το θέμα ίσως συζητηθεί στη συνάντηση Μερτς-Ερντογάν. Για την Τουρκία, την χαρακτήρισε «σημαντικό εταίρο» της Γερμανίας.
Γιώργος Αυτιάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτιάς στο Ευρωκοινοβούλιο: Ίση στήριξη Ελλάδας με σύνορα της Βόρειας Ευρώπης

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Αυτιάς, κάλεσε την Κομισιόν να αντιμετωπίσει την Τουρκία ως απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και να ενισχύσει την οικονομική στήριξη προς τα ελληνικά σύνορα.