ΓΔ: 2280.09 -1.11% Τζίρος: 305.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
tourkia, komision, europaiki enwsi
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Κομισιόν: Ξεκάθαρο το χρονοδιάγραμμα για Τουρκία, τα πάντα στο τραπέζι

Οι προσδοκίες ήταν υπέρ της αποκλιμάκωσης και της δέσμευσης για έναν εποικοδομητικό διάλογο, είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο.

Οι ηγέτες των κρατών - μελών θα αποφασίσουν στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν αναφορικά με την Τουρκία, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, τονίζοντας ότι «τα πάντα είναι στο τραπέζι».

«Έχουμε ξεκινήσει να εργαζόμαστε επάνω στη θετική ατζέντα και την απαραίτητη προετοιμασία και επίσης για τη Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση, τις ενέργειες της Τουρκίας. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα γίνει η επαναξιολόγηση προς ποιες κατευθύνσεις θα προχωρήσουμε αναφορικά με τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Τα πάντα είναι στο τραπέζι», σημείωσε ο Πίτερ Στάνο και προσέθεσε ότι «έχουμε κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες και θα δούμε την απόφαση των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ, προς ποιες κατευθύνσεις θα προχωρήσουμε με βάση τις ενέργειες και τις ανακοινώσεις της Τουρκίας».

Επιπροσθέτως, ο κ. Στάνο επισήμανε ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτα όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, που σημαίνει ότι οι ηγέτες της ΕΕ και των κρατών-μελών της ΕΕ θα συναντηθούν κατά το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκέμβριο και θα ξαναδούν εάν η Τουρκία υλοποίησε τις προσδοκίες τους».

Συμπλήρωσε ότι «οι προσδοκίες τους ήταν υπέρ της αποκλιμάκωσης και της δέσμευσης για έναν εποικοδομητικό διάλογο. Δεν θα γίνει επανεξέταση στο πλαίσιο μιας ανακοίνωσης ή στο πλαίσιο μιας ενέργειας, αλλά με βάση τις ενέργειες, τις ανακοινώσεις και τη συμπεριφορά για συγκεκριμένη περίοδο. Όπως είπα το χρονοδιάγραμμα είναι ξεκάθαρο και είναι η Σύνοδος του Δεκεμβρίου».

Σημειώνεται πως το βράδυ της Κυριακής το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας, καθώς δεν ανανεώθηκε η παράνομη Navtex, μετά από σχεδόν ενάμιση μήνα ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο. 

Το ερευνητικό Oruc Reis και τα βοηθητικά του πλοία Ataman και CengizHan εξήλθαν των ανατολικών ορίων της θαλάσσιας περιοχής που είχαν ορίσει από τις 12 Οκτωβρίου, με την παράνομη Navtex, περίπου 45 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Άμεση λύση για τους Έλληνες με τη σημαία στην Αγία Σοφία

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το ζήτημα της κράτησης δύο Ελλήνων στην Τουρκία θα λυθεί σύντομα. Το Προξενείο παρέχει υποστήριξη κι επικοινωνεί μαζί τους και με τους δικηγόρους τους. Οι πολίτες είναι καλά στην υγεία τους.
Αστυνομικό αυτοκίνητο Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση γυναικοκτονιών στην Τουρκία: 133 θύματα σε τέσσερις μήνες

Σύμφωνα με έκθεση της Ομοσπονδίας Γυναικείων Συλλόγων Τουρκίας, 133 γυναίκες δολοφονήθηκαν το 2026, οι περισσότερες από άνδρες του περιβάλλοντός τους. Το 41,9% των θυμάτων ήταν 19-35 ετών, με τη νεότερη 16 και τη μεγαλύτερη 66 ετών.
Αστυνομικό αυτοκίνητο Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Σοβαρά τραυματισμένος ο αδελφός του Τσαβούσογλου μετά από επίθεση

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ο Αϊντίν Τσαβούσογλου, αδελφός του πρώην Τούρκου ΥΠΕΞ, μετά από πυροβολισμούς στο γραφείο του σε πρατήριο καυσίμων στην Αλάνια. Οι αρχές ερευνούν το περιστατικό.
Σημαίες Ελλάδας Γαλλίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γαλλία: Η στήριξη του Μακρόν στην Ελλάδα δεν στρέφεται κατά Τουρκίας

Ο εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι η δήλωση Μακρόν για στήριξη της Ελλάδας δεν στοχεύει κάποια συγκεκριμένη χώρα. Υπενθύμισε πως η Γαλλία είχε δείξει αλληλεγγύη στην Τουρκία μετά το χτύπημα από το Ιράν.
Πορτρέτο άνδρα σε μπάνερ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μπαχτσελί ζητά επίσημο ρόλο για τον Οτσαλάν στην ειρηνευτική διαδικασία

Ο Μπαχτσελί πρότεινε να δοθεί επίσημος ρόλος στον φυλακισμένο ηγέτη του PKK Οτσαλάν για να προωθηθεί η ειρηνευτική διαδικασία, τονίζοντας ότι αυτό θα ωφελούσε τη Δημοκρατία της Τουρκίας και τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.