ΓΔ: 2019.26 -0.69% Τζίρος: 265.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτο: Shutterstock

Σενάρια κλιμάκωσης από Τουρκία με νέα Navtex για το Oruc Reis

Σύμφωνα με τη Yeni Safak, η Τουρκία επιθυμεί να επεκτείνει τη Navtex για το Oruc Reis προς παράταση της παραμονής του στο Καστελόριζο. Αύριο εκπνέει η τρέχουσα Navtex.

Τις προθέσεις της Τουρκίας για παράταση της παραμονής του «Oruc Reis» στην περιοχή κοντά στο Καστελόριζο και επέκταση της σχετικής Navtex αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak.

Σημειώνεται ότι η τρέχουσα Navtex εκπνέει αύριο, Πέμπτη, με το δημοσίευμα ωστόσο, να τονίζει ότι οι εργασίες αναμένεται να συνεχιστούν νότια του Καστελόριζου, ανατολικά της Κρήτης και ανατολικά της Ρόδου.

Παράλληλα, η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, έχουν γίνει έρευνες σε έκταση 4 τετραγωνικών χιλιομέτρων και στόχος είναι σχεδόν να τετραπλασιαστούν, να φτάσουν δηλαδή τα 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Αργά το βράδυ της Τρίτης, η Τουρκία ανακοίνωσε την έκδοση δύο Navtex ως «απάντηση» σε ελληνικές για ασκήσεις σε περιοχές του Αιγαίου. Σε αυτές επικαλείται τη «Συνθήκη της Λωζάννης» και ζητά αποστρατιωτικοποίηση τόσο της Λήμνου όσο και του Άη Στράτη, σε μία απαίτηση που αποτελεί πάγια θέση της Τουρκίας εδώ και πολλές δεκαετίες. 

Πλωτή «ασπίδα» γύρω από το Καστελόριζο

Παράλληλα, ισχυρή είναι η παρουσία ελληνικών πλοίων στο σύμπλεγμα Καστελόριζου. «Άλλη μία απόδειξη ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι απόλυτα έτοιμες αλλά και πλήρως αποφασισμένες να επιτελέσουν την αποστολή τους με επιτυχία, προασπίζοντας τα κυριαρχικά μας συμφέροντα», αναφέρεται σε ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τουρκία προτείνει τον Πρέσβη Αχμέτ Γιλντίζ για Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ

Η Τουρκία ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Πρέσβη Αχμέτ Γιλντίζ για Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τονίζοντας τον ρόλο της στη φιλοξενία και στήριξη εκατομμυρίων εκτοπισμένων.