Τροποποιήσεις στις ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση, επιτάχυνση της εκπόνησης των πολεοδομικών σχεδίων με έναρξη από τις τουριστικές περιοχές και μέτρα για την κάλυψη του ελλείμματος του λογαριασμού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αναγγέλλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην καθημερινή της Κυριακής.
Ο υπουργός αναφέρει ότι οι παρεκκλίσεις για δυνατότητα δόμησης σε οικόπεδα μικρότερα από 4 στρέμματα θα καταργηθούν το 2022, ωστόσο στο μεσοδιάστημα δεν θα μετράει ο χρόνος για την έκδοση εγκρίσεων από την δασική και την αρχαιολογική υπηρεσία. Επομένως όπως αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης, «όποιος επείγεται να χτίσει θα μπορέσει να το κάνει ενώ όποιος δεν επείγεται δεν έχει λόγο να αισθάνεται ότι "μένει εκτός" γιατί θα προχωρήσουμε γρήγορα και μαζικά στην εκπόνηση τοπικών πολεοδομικών σχεδίων ώστε η συζήτηση για την εκτός σχεδίου δόμηση να μπει σε άλλη βάση». Οι πρώτες πολεοδομικές μελέτες που θα προκηρυχθούν θα αφορούν τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη καθώς και ορισμένες βεβαρημένες τουριστικά περιοχές της υπόλοιπης χώρας.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρει ακόμη ότι θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις για τη μείωση του συντελεστή δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές ενώ μέχρι την υιοθέτηση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων θα παραμείνει σε ισχύ το σημερινό πλαίσιο αναφορικά με τον χαρακτηρισμό των δρόμων, από τον οποίο εξαρτάται η οικοδομησιμότητα στις περιοχές αυτές.
Αναφορικά με το λογαριασμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει ότι το έλλειμμα που προβλέπεται για τη φετινή χρονιά οφείλεται στις επιπτώσεις του κορονοϊού και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, που περιόρισε τα έσοδα του ειδικού λογαριασμού. «Την ίδια στιγμή η βιομηχανία πιέζεται, ο απλός καταναλωτής πιέζεται και οι ιδιοκτήτες των ΑΠΕ, δεν λέω παρανόμως, νομίμως, με μέση χονδρεμπορική τιμή γύρω στα 40 ευρώ (ανά μεγαβατώρα) εισπράττουν μέση τιμή 144 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες αιολικών γύρω στα 90 ευρώ και των φωτοβολταϊκών γύρω στα 280 ευρώ».
Ο υπουργός σημειώνει πως δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τις ΑΠΕ αλλά πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι έχουμε ένα περιβάλλον κοινωνικής κρίσης υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα το παράδειγμα των ιδιοκτητών ακινήτων που υποχρεώθηκαν να υποστούν μειώσεις στα ενοίκια για να μην πέσουν έξω οι επιχειρήσεις.
Σφοδρές οι αντιδράσεις από παραγωγούς ΑΠΕ
Υπενθυμίζεται ότι ήδη αρκετοί φορείς που εκπροσωπούν παραγωγούς φωτοβολταϊκών έχουν αντιδράσει έντονα στα σχέδια του υπουργείου. Ο Ειδικός Λογαριασμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ) δε θα είχε απολύτως κανένα πρόβλημα, εάν δεν του είχαν αφαιρεθεί κατά τα τελευταία δύο (2) έτη σημαντικές πηγές εσόδων, που υπερβαίνουν αθροιστικά τα 500 εκατ. ευρώ, τονίζει σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτοβολταϊκών Παραγωγών (ΠΟΣΠΗΕΦ).
«Οι «ψίθυροι» που αναπαράγονται κατά το τελευταίο διάστημα για "κούρεμα" τιμών και έκτακτη ειδική εισφορά των παραγωγών, ώστε να αναπληρωθούν οι αυξανόμενες απώλειες του ΕΛΑΠΕ, αποτελούν προϊόν εντελώς λανθασμένων συλλογισμών. Τέτοιες επιδιώξεις αντιστοιχούν σε παρωχημένες πρακτικές, αναχρονιστικές αντιλήψεις και αντιεπενδυτικές μεθοδεύσεις. Σε καμία δε περίπτωση τέτοιες σκέψεις δε συνάδουν με ορθολογικές πολιτικές αποφάσεις, που επικροτούν την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη. Η χώρα μας έχει αφήσει πίσω της τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και πορεύεται το δρόμο της ανάπτυξης» σημειώνει η ΠΟΣΠΗΕΦ.
Με πυρά προς τον Κ. Χατζηδάκη και ο Σύνδεσμος Εταιριών Ηλεκτροπαραγωγής από Α.Π.Ε,. τονίζει ότι «η ευθύνη για την ελλειμματικότητα του λογαριασμού βαραίνει αποκλειστικά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, η οποία παρά και τις δικές μας ενστάσεις αλλά και της Ρ.Α.Ε., προχώρησε το 2019, στην αναίτια και υπέρμετρη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ».
Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα έχει αντιδράσει και ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) που με δεύτερη μελέτη του καταλήγει σε πέντε βασικά συμπεράσματα που καταρρίπτουν το επιχείρημα του Κωστή Χατζηδάκη ότι η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ αποτέλεσε κρίσιμη συνθήκη για την ανάκαμψη της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι ο ΕΛΑΠΕ είναι μια παντελώς ανεξάρτητη νομική οντότητα από την οποία αποπληρώνονται χιλιάδες επιχειρήσεις ανεξάρτητων ιδιωτών, κάποιοι μάλιστα εκ των οποίων τυγχάνουν και ανταγωνιστές της ΔΕΗ. Όπως σημειώνει η έκθεση, «με τη χρεοκοπία του ΕΛΑΠΕ και η εξ’ αυτής ενδεχόμενη οικονομική βλάβη των χιλιάδων ιδιωτών παραγωγών που πληρώνονται από αυτόν, δεν καθίσταται αντιληπτό κατά ποια έννοια δικαίου οφείλουν να αιμοδοτήσουν μια εισηγμένη επιχείρηση όπως η ΔΕΗ και μάλιστα με σκοπό αυτή να υπερκερδοφορεί όπως ήδη συμβαίνει».