ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτο: ΑΠΕ

Επίσκεψη βοηθού ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κλαρκ Κούπερ, θα συζητήσει με την κυβέρνηση θέματα που αφορούν τη σταθερότητα στην Ανατ. Μεσόγειο.

Η προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας από την Ανατολική Μεσόγειο έως και την περιοχή των Βαλκανίων θα βρεθεί στο επίκεντρο της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κλαρκ Κούπερ. Έχοντας ως αρμοδιότητα τις πολιτικές και τις στρατιωτικές υποθέσεις, ο κ. Κούπερ θα συναντηθεί με ανώτερους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους στην Αθήνα και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Κρήτη, όπου θα επισκεφτεί τη ναυτική βάση της Σούδας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «στην Ελλάδα, 14-18 Οκτωβρίου, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Κούπερ θα πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις με ανώτερους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους στην Αθήνα σχετικά με τις προσπάθειες για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας, από την Ανατολική Μεσόγειο έως και τα Βαλκάνια. Στη συνέχεια, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Κούπερ θα επισκεφθεί τη Ναυτική Βάση της Σούδας, μια από τις βασικές τοποθεσίες της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, όπου η διευρυμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) προάγει τη συνεχώς αναπτυσσόμενη συνεργασία μας με την Ελλάδα και τους Συμμάχους στο ΝΑΤΟ».

Εκτός από την Ελλάδα, ο Κλαρκ Κούπερ θα επισκεφτεί τη Βουλγαρία, την Κύπρο και την Πολωνία. Η συγκεκριμένη περιοδεία έχει ως στόχο την πραγματοποίηση συναντήσεων με τους συμμάχους και τους εταίρους των ΗΠΑ για την επέκταση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και του αμυντικού εμπορίου που ενισχύει την κοινή ασφάλεια.

Στην Κύπρο, ο κ. Κούπερ θα συναντηθεί με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους στη Λευκωσία, όπου θα έχει την ευκαιρία να προωθήσει τη συνεργασία για την εκπαίδευση των κυπριακών Ένοπλων Δυνάμεων από τις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν πρόσφατα να εντάξουν την Κυπριακή Δημοκρατία στο Πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (IMET) και να προχωρήσουν στη μερική άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηνύματα Αθήνας για F-35, Τουρκία: Ας «προσγειωθούμε» στην πραγματικότητα

Με προεκλογικό άρωμα, υψηλούς τόνους και σκληρές διαπιστώσεις το κυβερνητικό «ταμείο» για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ . Τι λένε ανώτατες διπλωματικές πηγές για F-35, casus belli και τις σχέσεις της Αθήνας ΗΠΑ, Άγκυρας, Ιερουσαλήμ.
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα στον ΟΗΕ: Ο όρος «Τουρκικά Στενά» αντίθετος με τη Σύμβαση Μοντρέ

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη θαλάσσια ασφάλεια, η Ελλάδα απάντησε στη δήλωση του Τούρκου αντιπροσώπου, που αναφέρθηκε στα «Τουρκικά Στενά» και στη Σύμβαση του Μοντρέ για τη ρύθμισή τους.
Κωνσταντίνος Μπαλωμένος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Από παρατηρητής, πρωταγωνιστής η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Ελλάδα ενισχύει τον γεωπολιτικό της ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες ασφάλειας και αφήνοντας την Τουρκία σε θέση αμηχανίας. Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος*.
Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πώς η Ελλάδα μετατρέπεται σε κεντρικό παίκτη της ενεργειακής ασφάλειας

Η σύνοδος P-TEC στο Ζάππειο αναδεικνύει την Ελλάδα σε κομβικό εταίρο των ΗΠΑ και της Ευρώπης στην ενεργειακή ασφάλεια, ενισχύοντας τον γεωπολιτικό της ρόλο και περιορίζοντας την τουρκική επιρροή. Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος*
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναβολή στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, νέα ημερομηνία αναζητείται

Αναβάλλεται η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, λόγω υποχρεώσεων του Τούρκου Προέδρου σε διεθνή συνάντηση. Αναζητείται νέα ημερομηνία στη Νέα Υόρκη τις προσεχείς ημέρες.