ΓΔ: 2537.23 1.27% Τζίρος: 261.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ
Το κτήριο του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ουάσινγκτον, σύμβολο της αμερικανικής διπλωματίας.

Νέα παρέμβαση ΗΠΑ: Επικοινωνία του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας με Καλίν

Ο Καλίν υπογράμμισε πως η Τουρκία αναμένει από τις ΗΠΑ μία δίκαιη και αμερόληπτη στάση, ενώ επανέλαβε τη σημασία σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης για την Αν. Μεσόγειο.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν είχε το βράδυ της Τρίτης ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν, σε συνέχεια της χθεσινής διπλής παρέμβασης των ΗΠΑ για τις εντάσεις στην περιοχή. 

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Καλίν υπογράμμισε πως η Τουρκία αναμένει από τις ΗΠΑ μία δίκαιη και αμερόληπτη στάση στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ επανέλαβε τη σημασία της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, την οποία έχει προτείνει η Άγκυρα. Παράλληλα, τόνισε πως η Τουρκία με τις καλές διαθέσεις της και την προσέγγισή της με βάση τον διάλογο έχει μειώσει τις εντάσεις στην περιοχή.

Εχθές, με ιδιαίτερα αυστηρό τόνο το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με αφορμή τη νέα Navtex και ζήτησε να υπάρξει άμεσα έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα. 

Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι οι απειλές και ο εκφοβισμός δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά καθώς πέραν όλων των άλλων δεν βοηθούν ώστε να βρεθούν λύσεις. 

Λίγο αργότερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την Τουρκία να ανακαλέσει την απόφαση για το άνοιγμα των Βαρωσίων

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της Ουάσιγκτον για τη συγκεκριμένη ενέργεια, την οποία χαρακτήρισε ως ένα προκλητικό και αντιπαραγωγικό βήμα που υπονομεύει την επανέναρξη των συνομιλιών.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τη μονομερή απόφαση να ανοίξουν εκ νέου τα Βαρώσια και ζητούν την ανάκληση αυτής της απόφασης. Το άνοιγμα των Βαρωσίων είναι ασυμβίβαστο με τις αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι προκλητικό και αντιπαραγωγικό για την επανέναρξη των συνομιλιών», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Παράλληλα επισήμανε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεχίζουν να απαιτούν διάλογο και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, ενώ διατύπωσε και την πάγια αμερικανική θέση για το Κυπριακό

Από την πλευρά του το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «σοβαρή αντίφαση» στις δηλώσεις για τις σεισμικές δραστηριότητες αλλά και την ΕΕ για «ασυνέπεια» στις ανακοινώσεις από τα κράτη - μέλη της. 

«Αποτελεί σοβαρή αντίφαση οι ΗΠΑ να επικρίνουν τις δραστηριότητες σεισμικών ερευνών του Oruc Reis καθώς αυτές πραγματοποιούνται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Αυτή η ασυνέπεια παρατηρείται επίσης στις ανακοινώσεις ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ», ανέφερε η ανακοίνωση. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ χαρακτηρίζει «γελοία» τη συνεχιζόμενη στήριξη των ΗΠΑ στο NATO

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, επέκρινε τη «μονομερή» στήριξη των ΗΠΑ προς το NATO, χαρακτηρίζοντάς την «γελοία», λίγες μέρες πριν τη σύνοδο στην Άγκυρα. Τόνισε πως δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα και δημοσίευσε γράφημα με τις δαπάνες των ΗΠΑ.
TF Kaan μαχητικό αεροσκάφος
ΔΙΕΘΝΗ

Πρωτοβουλία στο Κογκρέσο ΗΠΑ για μπλοκάρισμα πώλησης κινητήρων στην Τουρκία

Η βουλευτής Ντίνα Τάιτους κατέθεσε ψήφισμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά της πώλησης κινητήρων της General Electric στην Τουρκία, εκφράζοντας ανησυχίες για αποσταθεροποίηση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μαχητικό αεροσκάφος F-35
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κίνηση στο Κογκρέσο για φραγμό επιστροφής της Τουρκίας στα F-35

Η βουλευτής Ντίνα Τίτους ξεκινά πρωτοβουλία στο Κογκρέσο για να εμποδίσει τυχόν επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 αν δεν λυθεί το θέμα S-400, ενεργοποιώντας νόμιμα εργαλεία μπλοκαρίσματος πώλησης όπλων.
Σημαίες ΗΠΑ Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέσσερις Ελληνοαμερικανοί βουλευτές κατά της πώλησης κινητήρων στην Τουρκία

Τέσσερις Ελληνοαμερικανοί βουλευτές εκφράζουν ανησυχία για την πιθανή πώληση κινητήρων μαχητικών στην Τουρκία, τονίζοντας ότι απειλεί τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και ζητούν αυστηρή συμμόρφωση με το νόμο CAATSA.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο προς Τραμπ: Όχι κινητήρες για το τουρκικό KAAN

Το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο ζητά με επιστολή του στον Μπάιντεν να σταματήσει την πώληση κινητήρων GE F110 στην Τουρκία για τα μαχητικά KAAN και να μην προχωρήσει η απόκτηση F-35 από την Άγκυρα.
Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Πιθανή συνάντηση με Τραμπ στο περιθώριο του ΝΑΤΟ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως «πιθανότατα» θα συνομιλήσει διμερώς με τον Ντόναλντ Τραμπ όταν ο Αμερικανός πρόεδρος επισκεφθεί την Άγκυρα για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.