ΓΔ: 2218.85 -0.02% Τζίρος: 19.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:01:43
Φωτο: Shutterstock

Deutsche Welle: Καμία συναίνεση στην ΕΕ για κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Λείπει η αναγκαία ομοφωνία, δηλώνει κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο. Διττή στρατηγική έναντι της Άγκυρας με συνδυασμό ευρωπαϊκών προσδοκιών και παραχωρήσεων. Προϋπόθεση η αποκλιμάκωση της έντασης.

Στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεν πρόκειται να αποφασίσουν νέες κυρώσεις ενάντια σε άτομα και εταιρείες που συμμετέχουν στις θαλάσσιες έρευνες της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κύπρου. Σχετική απόφαση προϋποθέτει ομοφωνία και αυτή δεν υφίσταται, επισήμανε κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο. Παράλληλα άφησε ανοιχτό κατά πόσο θα αποφασισθούν αύριο επί της αρχής κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας. Ως γνωστόν η Κύπρος έχει συνδέσει την ψήφο της για αυτά τα μέτρα με επιπλέον κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο στόχος της ΕΕ θα πρέπει να είναι «η από κοινού δράση». Το Κυπριακό δεν αφορά μόνο τη Λευκωσία αλλά ολόκληρη την ΕΕ. Όπως διαβεβαίωσε, "δεν υπάρχει κανείς που δεν βλέπει το πρόβλημα. Το ζητούμενο είναι ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσουμε". Αυτό συνεπάγεται την αποκλιμάκωση της έντασης, όπως και την επανέναρξη συνομιλίων για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ένα βέτο της Κύπρου στην περίπτωση των κυρώσεων έναντι της Λευκορωσίας, θα πρέπει να αναμένεται ότι θεσμικοί παράγοντες της ΕΕ και γερμανική προεδρία θα καταθέσουν σχετικές προτάσεις.

Διττή στρατηγική έναντι της Άγκυρας

Σε ό,τι αφορά κυρώσεις εις βάρος της Άγκυρας λόγω των ερευνητικών δραστηριοτήτων του τουρκικού πλοίου Oruc Reis στη Μεσόγειο, η κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι δεν της είναι «γνωστό ότι ο έλληνας πρωθυπουργός θα επιδιώξει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβληθούν κυρώσεις» στην Τουρκία. Όπως επισήμανε, αυτό το διάστημα οι δύο χώρες προσπαθούν μέσω μιας "επίπονης διπλωματικής διαδικασίας" να μειώσουν την ένταση και να ξεκινήσουν συνομιλίες. Σε αυτή την κατάσταση η επιβολή κυρώσεων θα ήταν "αντιπαραγωγική".

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας η κυβερνητική πηγή επισήμανε ότι το τελευταίο διάστημα καταβλήθηκαν από πολλές πλευρές προσπάθειες, προκειμένου να ξεκινήσει μια διαδικασία αποκλιμάκωσης της έντασης. "Είμαστε ευγνώμονες", είπε, "που η Τουρκία και η Ελλάδα ανακοίνωσαν την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών και θα πρέπει και στην περίπτωση της Κύπρου να κάνουμε ένα βήμα μπροστά". Το ζητούμενο είναι μια διττή στρατηγική έναντι της Τουρκίας.

Από τη πλευρά της η ΕΕ θα πρέπει να διατυπώσει τις προσδοκίες της, για παράδειγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών, τη μετανάστευση, τον ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη. Από την άλλη θα πρέπει να αναδειχθούν οι τομείς συνεργασίας με την Άγκυρα. Σημείο αναφοράς είναι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας του 2016, στην οποία γίνεται λόγος για διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, κατάργηση της βίζας για τούρκους πολίτες για ταξίδια στην ΕΕ, οικονομική βοήθεια προς την Άγκυρα για τους πρόσφυγες. Αυτά τα θέματα θα πρέπει να επανέλθουν στο προσκήνιο της συζήτησης με την Άγκυρα.

Προϋπόθεση η αποκλιμάκωση της έντασης

Η ίδια πηγή κατέστησε όμως σαφές πως προϋπόθεση για αυτές τις παραχωρήσεις είναι η αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Πρωταρχικά η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να κάνουν τη διαπίστωση ότι βελτιώθηκαν οι σχέσεις τους με την Τουρκία. Συνεπώς "δεν πρόκειται για κάτι που μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα", τόνισε η κυβερνητική πηγή. "Είναι μια διαδικασία όπου έχουν ήδη γίνει τα πρώτα βήματα, αλλά θα πρέπει να ακολουθήσουν και πολλά άλλα". 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Η πλήρης ένταξη στην ΕΕ εξακολουθεί να είναι στρατηγικός στόχος

Ο Ερντογάν τόνισε πως η ένταξη στην ΕΕ παραμένει στρατηγικός στόχος της Τουρκίας, παρά τις δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις. Εξέφρασε ανησυχία για την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα μετά την επίθεση σε δεξαμενόπλοιο στην τουρκική ΑΟΖ.
Γιώργος Αυτιάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτιάς: Ζητά αποκλεισμό της Τουρκίας από τα αμυντικά κονδύλια του InvestEU

Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Αυτιάς ζητά από την ΕΕ τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το InvestEU, προειδοποιώντας για κινδύνους ασφαλείας και υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα πέτυχε ήδη αποτροπή συμμετοχής στο πρόγραμμα SAFE.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

SAFE: Εκτός προθεσμίας η Τουρκία για τα εθνικά σχέδια δανείων της ΕΕ

Η Τουρκία, παρότι κατέθεσε επίσημο αίτημα συμμετοχής στο SAFE, δεν προλαβαίνει την προθεσμία της 30ής Νοεμβρίου. Η Επιτροπή δεν έχει εξετάσει ακόμη τον φάκελό της, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής συμμετοχής.
Φρίντριχ Μερτς με σμόκιν
ΔΙΕΘΝΗ

Βάντεφουλ: Στήριξη στη συμμετοχή της Τουρκίας στο αμυντικό πρόγραμμα SAFE

Ο Γιόχαν Βάντεφουλ τονίζει τον ρόλο της Τουρκίας ως γεωστρατηγικού εταίρου και προτείνει ενίσχυση της συνεργασίας μέσω του SAFE, με σεβασμό στα ευρωπαϊκά κριτήρια δημοκρατίας και δικαίου.
Σφύρα δικαστηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην Τουρκία θα εκδοθεί 42χρονος που εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη μετά τη φυγή

Ο 42χρονος που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη συναινεί στην έκδοσή του στην Τουρκία, όπου εκκρεμεί ποινή για ανθρωποκτονία του 2012 και επίθεση σε φυλακή, έχοντας διαφύγει κατά άδεια το 2023.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς-Χριστοδουλίδης: Στήριξη ΕΕ-Τουρκίας με τα κριτήρια Κοπεγχάγης

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς τόνισε την πρόθεση της Γερμανίας για στενότερους δεσμούς ΕΕ-Τουρκίας με σεβασμό στα ευρωπαϊκά κριτήρια, ενώ με τον Ν. Χριστοδουλίδη επεσήμαναν τη σημασία της επανέναρξης συνομιλιών για το Κυπριακό και της τήρησης κυρώσεων κατά Ρωσίας.