ΓΔ: 2280.09 -1.11% Τζίρος: 305.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Υπουργείο Εξωτερικών
Φωτογραφία από το Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδας με ελληνική και ευρωπαϊκή σημαία.

ΥΠΕΞ: Σημαντικό βήμα η μερική άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο

Θα εμβαθύνει και θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ δύο φίλων χωρών, ενώ αποδεικνύει το ρόλο που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, αναφέρει το ΥΠΕΞ.

Την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης για τη μερική άρση του εμπάργκο εξοπλισμών στην Κυπριακή Δημοκρατία χαιρετίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. 

«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ δύο φίλων χωρών αλλά και απόδειξη αναγνώρισης του ρόλου που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία ως μια χώρα που συμβάλλει στη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή», αναφέρει η ανακοίνωση.

Εχθές, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε τη μερική άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο του γνωστού Νόμου «EastMed Act» και θα έχει μερικό χαρακτήρα, καθώς η απαγόρευση για την πώληση όπλων που έχουν φονικό χαρακτήρα (lethal weapon) θα παραμείνει σε ισχύ.

Η άρση του εμπάργκο αφορά το δημοσιονομικό έτος 2020-2021 και θα έχει τη δυνατότητα να ανανεωθεί.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ: 

«Η Ελλάδα χαιρετίζει την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης για τη μερική άρση του εμπάργκο εξοπλισμών στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ δύο φίλων χωρών αλλά και απόδειξη αναγνώρισης του ρόλου που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία ως μια χώρα που συμβάλλει στη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται με την Κύπρο, τις ΗΠΑ και χώρες της ευρύτερης περιοχής για την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύριοι στρατιώτες όχημα
ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Συνελήφθη πρώην στρατηγός για χημική επίθεση του 2013

Το συριακό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε τη σύλληψη του πρώην ταξίαρχου Χάρνταλ Άχμαντ Νταγιούμπ για συμμετοχή στη φονική επίθεση με χημικά στην ανατολική Γούτα το 2013, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, με παραβίαση διεθνούς δικαίου.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Κατηγορίες Τεχεράνης κατά ΗΠΑ για παραβίαση της εκεχειρίας

Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για κατάφωρη παραβίαση της εκεχειρίας, ενώ υποστηρίζει ότι απώθησε αμερικανικές επιθέσεις. Οι ΗΠΑ δήλωσαν πως στόχευσαν ιρανικές εγκαταστάσεις μετά από επίθεση σε πλοία τους στο Ορμούζ.
Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Έτοιμοι νωρίτερα από κάθε προηγούμενη ελληνική Προεδρία

Η Ελλάδα θα είναι πιο έτοιμη από κάθε προηγούμενη Προεδρία, δήλωσε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ. Οι προτεραιότητες διαμορφώνονται και θα ανακοινωθούν έγκαιρα, ενώ ήδη λειτουργεί Γραφείο για τη σωστή προετοιμασία της Προεδρίας 2027.
Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσημο γεύμα από τον ΥΠΕΞ Γεραπετρίτη προς τιμή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Επίσημο γεύμα προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου παρέθεσε ο ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτης, με τη συμμετοχή της υφ.ΥΠΕΞ Αλ. Παπαδοπούλου και του υφ.ΥΠΕΞ Γ. Λοβέρδου. Συζητήθηκαν η στήριξη της Πολιτείας και προτεραιότητες του Πατριαρχείου.
Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσημο γεύμα του ΥΠΕΞ προς τιμήν του Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα παραθέσει σήμερα επίσημο γεύμα προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.