ΓΔ: 1469.25 0.37% Τζίρος: 78.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Μητσοτάκης: Ενίσχυση των ασθενέστερων από το υπερπλεόνασμα

«Πριν τις 7 Ιουλίου υπήρχε δημοσιονομικό κενό, τώρα αναμένεται επιπλέον πλεόνασμα για το 2019. Το όποιο επιπλέον πλεόνασμα θα δοθεί τον Δεκέμβριο για τη στήριξη των πολιτών», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τι είπε για την Τουρκία, τους πρόσφυγες, τη Δημοκρατία και την κλιματική αλλαγή.

Τη δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τους ασθενέστερους, εάν το πλεόνασμα του 2019 είναι μεγαλύτερο από το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, ανέλαβε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς πάντως, σε αυτή την φάση, να διευκρινίσει ποιες ακριβώς είναι οι πρόσθετες παροχές που εξετάζει η κυβέρνηση.

«Πριν τις 7 Ιουλίου υπήρχε δημοσιονομικό κενό, τώρα αναμένεται επιπλέον πλεόνασμα για το 2019. Το όποιο επιπλέον πλεόνασμα θα δοθεί τον Δεκέμβριο για τη στήριξη των πολιτών», είπε ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια ανοικτής συζήτησης με τον αρθρογράφο της εφημερίδας New York Times, Ρότζερ Κόεν, στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, το πλεόνασμα στο τέλος του έτους θα διαμορφωθεί σε 3,9% - 4,0% του ΑΕΠ, αφήνοντας ένα περιθώριο έως 900 εκατ. ευρώ για πρόσθετες παροχές από την κυβέρνηση.

Ήδη, πάντως, έχει καταβληθεί πριν τις εκλογές η λεγόμενη 13η σύνταξη, γι' αυτό και εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για την αξιοποίηση του υπερπλεονάσματος, με στοχευμένο τρόπο, πρωτίστως στους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, που είναι και οι κατά τεκμήριο οικονομικά ασθενέστεροι.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπάρχει γενική αισιοδοξία μετά τις εκλογές και η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει αυτό το «μήνα του μέλιτος», όπως είπε, για να διατηρήσει τη θετική της δυναμική.

Επέμεινε δε στην ανάγκη μείωσης των φόρων, που θα ενισχύσει και την φορολογική συμμόρφωση, όπως τόνισε. Το τρίπτυχο της κυβερνητικής στρατηγικής θα είναι «αλλαγή φορολογικής πολιτικής, φορολογικές περικοπές για όλους, όχι μόνο για τους λίγους, μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στην ακίνητη περιουσία».Ο πρωθυπουργός τόνισε, όμως, ότι θεωρεί λάθος τη μείωση των φόρων για τους πλούσιους.

Αναφερόμενος στην αλλαγή του κλίματος, υπογράμμισε ότι «ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινείται ανοδικά μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα η Γερμανία», ενώ η Ελλάδα δανείστηκε χθες με αρνητικό επιτόκιο, «κάτι ασύλληπτο πριν από λίγο καιρό».

«Λάθος η εισβολή στην Συρία»

Στην Κύπρο υπάρχει ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, τόνισε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας. «Ό,τι ανήκει στην Κύπρο ανήκει στην Κύπρο. Δεν ανήκει στην Τουρκία», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα αισθάνεται αυτοπεποίθηση, έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της και έχει ισχυρούς συμμάχους.

Για τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε: «Του είπα ότι θα ήταν σημαντικό να κάνουμε μία επανεκκίνηση. Ωστόσο, το τανγκό θέλει δύο... Έκανα πολύ σαφές ότι η χρήση του προσφυγικού ζητήματος ως μοχλού πίεσης κατά της Ευρώπης δεν είναι μία καλή στρατηγική. Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την Τουρκία. Αλλά στην Κύπρο υπάρχει σαφής παραβίαση της κυπριακής κυριαρχίας. Η συμπεριφορά της Τουρκίας στην Κύπρο δεν είναι δυνατόν να μην προκαλέσει την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΕ θα αναλάβει πρωτοβουλίες σχετικά σύντομα».

Για τη συμπεριφορά της Τουρκίας με την εισβολή στη Συρία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «κάθε μονομερής παρέμβαση σε άλλη χώρα χωρίς την υποστήριξη του ΟΗΕ είναι σαφώς η λανθασμένη στρατηγική». Παρατήρησε ότι η κίνηση της Τουρκίας προσθέτει αστάθεια και ενδεχομένως να ενισχύσει τη διεθνή τρομοκρατία. Είπε ότι είναι μακροπρόθεσμο το ενδιαφέρον για την Τουρκία, ωστόσο «η Τουρκία είναι ένας δύσκολος πελάτης που δεν παίζει με τους κανόνες».

Σε ερώτηση για τη στάση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως ο ίδιος συγκρατεί τη δήλωση ότι η Ουάσινγκτον ουδέποτε έδωσε «πράσινο φως» στην Άγκυρα, εκφράζοντας την ελπίδα αυτή να είναι και η επίσημη πολιτική των ΗΠΑ.

Όσοι δικαιούνται άσυλο θα το έχουν

Ερωτηθείς για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός απάντησε πως «πρόκειται για πρόβλημα μετανάστευσης. Η Ελλάδα αλλάζει και έχουμε τη χωρητικότητα να ενσωματώσουμε πρόσφυγες». Στη συζήτηση παρενέβη φοιτήτρια από το Αφγανιστάν, η οποία ρώτησε για την εκκένωση του CIty Plaza και ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Παρέχουμε όσο το δυνατόν πιο ανθρώπινες συνθήκες, κάνουμε ό,τι μπορούμε... Αυτό που θα πράξουμε, επίσης, είναι να διασφαλίσουμε ότι οι αιτούντες άσυλο θα βρουν άσυλο. Έχουμε πολλούς ανθρώπους από το Αφγανιστάν που έχουν λόγους να λάβουν άσυλο... Η κυβέρνησή μας κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να φροντίσει τους πρόσφυγες με τον καλύτερο τρόπο».

«Εάν δικαιούστε διεθνή προστασία, θα τη βρείτε. Εάν είστε εδώ για ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον, λυπάμαι που δεν μπορούμε να σας φιλοξενήσουμε», ήταν το σαφές μήνυμα του πρωθυπουργού.

«Δεν συμφωνώ με τα δημοψηφίσματα»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην «υπέρβαση του λαϊκισμού» που επιβεβαιώνει η νίκη της ΝΔ στις εκλογές: «Ήμασταν η πρώτη χώρα της Ευρώπης που εξέλεξε λαϊκιστές στην εξουσία, ωστόσο οι πολίτες κατάλαβαν ότι ο λαϊκισμός δεν προσφέρει τίποτα και ότι η συνειδητοποίηση αυτή ήρθε από την ίδια την κοινωνία, από τους πολλούς».

Παράλληλα, όπως σημείωσε απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση, ότι «το να χρησιμοποιείς το μεταναστευτικό ως πίεση δεν αποτελεί σωστή τακτική». Σε ερώτηση για το δημοψήφισμα του 2015 απάντησε «δεν είμαι σίγουρος ότι οι Έλληνες κατάλαβαν την ψήφο τους» και πρόσθεσε ότι δεν συμφωνεί με τα δημοψηφίσματα και πως είναι οπαδός της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.

Για την απειλή που δέχεται η δημοκρατία στην Ευρώπη τόνισε: «Πιστεύω ότι τα κόμματα μπορούν να αλλάξουν, να γίνουν πιο αντιπροσωπευτικά και ανοιχτά στην κοινωνία».

Σε ερώτηση του Αμερικανού δημοσιογράφου εάν η Βρετανία πρέπει να κάνει «kolotoumba», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά χρησιμοποιώντας τον διεθνή πλέον όρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι υπάρχουν, μεν ομοιότητες, ωστόσο το Brexit «είναι μία υπόθεση από την οποία όλοι θα βγουν χαμένοι, αλλά κυρίως οι Βρετανοί».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για το μείζον θέμα της κλιματικής αλλαγής, λέγοντας ότι «στην Ελλάδα δεν έχουμε πράσινο κόμμα, ως πολιτικός σκοπεύω να εκφράσω τον χώρο της οικολογίας». Επανέλαβε τους στόχους του για κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης μέχρι το 2021 και την αποδέσμευση της χώρας από τον λιγνίτη μέχρι το 2028. Τέλος, χαρακτήρισε «παράδοξο πως κάποιοι ξαφνικά ανακάλυψαν την πράσινη ατζέντα, την ώρα που γεμίζουν την Αθήνα με αφίσες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για Ολυμπιακούς Αγώνες: Πάμε δυνατά να πετύχουμε το καλύτερο

Ο πρωθυπουργός μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) για την εμπειρία του στην τελετή έναρξης των Αγώνων, τον Λευτέρη Πετρούνια και φυσικά έστειλε μήνυμα σε όλους τους αθλητές.
Haris Doukas PASOK-KINAL-Dimos Athinaion
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χ. Δούκας: Δεν θα επιτρέψουμε να βάλουν λουκέτο στους δήμους

 «Δίνουμε σκληρή μάχη, και στον δήμο της Αθήνας και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, απέναντι, συνολικά, σε ένα συγκεντρωτικό μοντέλο εξουσίας του κ. Μητσοτάκη, που μας στερεί πόρους και αρμοδιότητες», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων.
businessdaily-Mitsotakis-Vouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Το 2027 όταν συναντηθούμε στις κάλπες η χώρα θα είναι καλύτερη

Η Ελλάδα δίνει μάχη μεταρρυθμίσεων, το πολίτευμά μας είναι εδραιωμένο, είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή στα πλαίσια της επετειακής συνεδρίασης για τα 50 χρόνια αποκατάστασης της Δημοκρατίας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Στόχος της Αθήνας ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο επιτρόπου στην ΕΕ

Σίγουρα θα ήθελα ένα χαρτοφυλάκιο που να αναδεικνύει την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και το είδος της στρατηγικής θέσης της χώρας», δήλωσε ο πρωθυπουργός στο Politico.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η στήριξη των συμπολιτών μας με αναπηρία

«Σήμερα υπογράφηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση μεταξύ των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας, σύμφωνα με την οποία αναθεωρείται και διευρύνεται εκ νέου ο πίνακας μη αναστρέψιμων παθήσεων» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Η δική μου πρόταση είναι μια πρόταση ρήξης και ελπίδας

Επισήμανε ότι ο νέος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να δώσει ελπίδα, να χαράξει μια νέα δημιουργική, διαχωριστική, προοδευτική γραμμή. Να έχει ξεκάθαρο στίγμα, να απαντά ξεκάθαρα στο ερώτημα σε ποιους απευθύνεται το ΠΑΣΟΚ.