ΓΔ: 2208.36 -0.62% Τζίρος: 85.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:42:41
Φώτο: ΑΠΕ

«Ράπισμα» από Μακρόν σε Ερντογάν, γαλλικές δυνάμεις στην περιοχή

Να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες καλεί την Τουρκία ο Γάλλος πρόεδρος και προαναγγέλλει ενίσχυση των γαλλικών δυνάμεων στην περιοχή σε συνεργασία με την Ελλάδα.

Σε μια εξαιρετικά σκληρή δήλωση για την Τουρκία προχώρησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα, ο ηγέτης της Γαλλίας δεν περιορίσθηκε σε φραστική καταδίκη των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο, αλλά προανήγγειλε ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Γαλλίας στην περιοχή σε συνεργασία με την Ελλάδα, κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν νωρίτερα στην Αθήνα περί κοινών ασκήσεων των δύο χωρών στην περιοχή.

Στη δήλωση που ανήρτησε στο Twitter, ο Γάλλος πρόεδρος καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για πετρέλαιο», τονίζεται χαρακτηριστικά στη δήλωση. Επιπλέον, ο Εμανουέλ Μακρόν τονίζει ότι θα αυξηθεί προσωρινά η στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας στη Μεσόγειο, σε συνεργασία με άλλους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί. Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΘΑ, κατά τη συνομιλία «υπογραμμίστηκε η σημασία της συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και η ανάγκη σεβασμού των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας». Στην τηλεφωνική επικοινωία υπήρξε αναλυτική ενημέρωση της κατάστασης με αφορμή την έξοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η στάση της Γαλλίας, που είναι έντονα ενοχλημένη και από την πρόσφατη «παρεμβολή» του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στον Λίβανο, προαναγγέλλει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τη σκληρή γραμμή κατά της Τουρκίας που προτίθεται να ακολουθήσει το Παρίσι την Παρασκευή, στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. Η Γαλλία αναμένεται να επιμείνει, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση από το πρόσφατο παρελθόν, στην ανάγκη επιβολής οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία, παρά τις αντιρρήσεις της Γερμανίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης, Εμανουέλ Μακρόν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μακρόν σε Μητσοτάκη: Είμαστε δίπλα στην Ελλάδα απέναντι σε απειλές

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στη Ρωμαϊκή Αγορά πως η Γαλλία θα στηρίξει την Ελλάδα αν απειληθεί από την Τουρκία, τονίζοντας τη στενή φιλία και τη συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας ως εγγύηση αλληλεγγύης σε κρίσιμες στιγμές.
Εμμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλία Μακρόν - Ερντογάν για Ουκρανία και Ιράν

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε πως συνομίλησε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την κατάπαυση του πυρός στο Ιράν και την Ουκρανία, τη σημασία της εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή και τον διάλογο ως κλειδί για περιφερειακή σταθερότητα.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν και Ερντογάν: συνομιλία για Ιράν και Ουκρανία

Ο Μακρόν δήλωσε ότι συζήτησε με τον Ερντογάν για την κατάπαυση πυρός στο Ιράν και την Ουκρανία, τονίζοντας τη σημασία διπλωματικής λύσης και σεβασμού της εκεχειρίας, ειδικά στη Μέση Ανατολή και τα Στενά του Ορμούζ.
Εκρέμ Ιμάμογλου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία καλεί την Τουρκία να διασφαλίσει δίκαιη δίκη για Ιμάμογλου

Η Γαλλία κάλεσε την Τουρκία να διασφαλίσει δίκαιη δίκη για τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και τους αντιπολιτευόμενους, υπογραμμίζοντας τη σημασία του κράτους δικαίου και των ελευθεριών στις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Γυναίκα σε τροπικό θέρετρο
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Γάλλοι ταξιδιώτες αλλάζουν σχέδια, αποφεύγουν Τουρκία και Αίγυπτο

Περίπου 4 στους 10 Γάλλους σκέφτονται να αλλάξουν τα σχέδια για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, αποφεύγοντας κυρίως Τουρκία και Αίγυπτο, ενώ οι κρατήσεις για Ντουμπάι, Ιορδανία, Τουρκία και Αίγυπτο καταγράφουν μεγάλη πτώση.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν και Μακρόν συζήτησαν για Ιράν σε τηλεφωνική επικοινωνία

Ο Ερντογάν ενημέρωσε τον Μακρόν ότι η Τουρκία εργάζεται εντατικά για την ενίσχυση της διπλωματίας και την επανέναρξη διαπραγματεύσεων με το Ιράν, τονίζοντας την ανάγκη αμυντικής συνεργασίας στο ΝΑΤΟ για να αποφευχθεί αποσταθεροποίηση.