ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Bloomberg: Κοινή λίστα κυρώσεων κατά Τουρκίας από Ελλάδα, Γαλλία και Κύπρο 

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο στη λίστα που κατέθεσαν οι τρεις χώρες περιλαμβάνονται συγκεκριμένα ονόματα Τούρκων αξιωματούχων στους οποίους ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις.

Στην κατάθεση μίας κοινής λίστας στην οποία περιλαμβάνονται κυρώσεις κατά της Τουρκίας προχώρησαν Ελλάδα, Γαλλία και Κύπρος, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο διπλωματική πηγή στις Βρυξέλες. 

Σε άρθρο του αμερικανικού πρακτορείου για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδα και Τουρκίας στις 25 Ιανουαρίου, αναφέρει ότι στην εν λόγω λίστα υπάρχουν ονόματα Τούρκων αξιωματούχων στα οποία προτείνεται να επιβληθούν κυρώσεις. 

Το Bloomberg σημειώνει ακόμη ότι στην επονομαζόμενη «μαύρη λίστα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνονται  ως τώρα μόνο δύο πρόσωπα και δεν έχει ουσιαστικές συνέπειες για την τουρκική οικονομία, ενώ αξιωματούχοι της Ε.Ε. θα αρχίσουν τις συνομιλίες για νέες λίστες κυρώσεων την ερχόμενη εβδομάδα.

Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν επανειλημμένως ζητήσει από την Ε.Ε. την επιβολή αυστηρών οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, επισημαίνει το πρακτορείο. Μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει να κερδίσουν την ομόφωνη στήριξη των κρατών μελών της Ε.Ε. καθώς αρκετές χώρες ανησυχούν ότι μια κλιμάκωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ρήξη με την Άγκυρα.

Παράλληλα αναφέρει ότι η κατάθεση στο ελληνικό Κοινοβούλιο δύο νέων νόμων, αυτού για την επικύρωση της ΑΟΖ Ελλάδας και Ιταλίας αλλά και για την αγορά των 18 γαλλικών μαχητικών Rafale είναι βέβαιο ότι θα «εκνευρίσουν» την Άγκυρα, λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει ο νέος γύρος των διερευνητικών επαφών των δύο χωρών. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

blinken
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έντονη αντίδραση των ΗΠΑ για τις εξαγγελίες Ερντογάν στα Βαρώσια

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, κ. Αν. Μπλίνκεν υπογράμμισε ότι οι τουρκικές κινήσεις είναι σαφώς ασυμβίβαστες με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία απαιτούν ρητά τη διαχείριση των Βαρωσίων από τα Ηνωμένα Έθνη.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαβρόφ: «Ναι μεν, αλλά» για τα χωρικά ύδατα 12 μιλίων της Ελλάδας

Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα βάσει του διεθνούς δικαίου να καθορίσει τα χωρικά της ύδατα, αλλά αν υπάρξει αντίθεση με συμφέροντα γειτονικού κράτους πρέπει να λυθούν οι διαφορές με διάλογο, δηλώνει ο Ρώσος ΥΠΕΞ.