ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Υπουργείο Εξωτερικών

ΥΠΕΞ για Αγία Σοφία: Πλήγμα στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται ώστε η παγκόσμια κοινότητα να παραμείνει ευαισθητοποιημένη για το ζήτημα αυτό που αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα, τονίζει το υπουργείο.

Πλήγμα στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας χαρακτηρίζει την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί το υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται ώστε η παγκόσμια κοινότητα να παραμείνει ευαισθητοποιημένη για το ζήτημα αυτό που αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα.

«H αλλοίωση του χαρακτήρα σημαντικών πολιτιστικών μνημείων αποτελεί αδιαμφισβήτητο πλήγμα στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση το ΥΠΕΞ. «Η αλλοίωση αυτή συνιστά παραβίαση των υποχρεώσεων της Τουρκίας που απορρέουν από τη Σύμβαση του 1972 της UNESCO, ενώ ρίχνει βαριά σκιά στην εικόνα της», προσθέτει. 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει: 

«H αλλοίωση του χαρακτήρα σημαντικών πολιτιστικών μνημείων αποτελεί αδιαμφισβήτητο πλήγμα στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας. Η αλλοίωση αυτή συνιστά παραβίαση των υποχρεώσεων της Τουρκίας που απορρέουν από τη Σύμβαση του 1972 της UNESCO, ενώ ρίχνει βαριά σκιά στην εικόνα της.

Η χρήση μνημείων με ανάλογη ακτινοβολία και συμβολισμό πρέπει να αίρεται πάνω και πέρα από τυχόν σκοπιμότητες και να λειτουργεί ενωτικά και συμφιλιωτικά για την παγκόσμια κοινότητα.

Η αλλαγή χρήσης του μνημείου, πέρα από τον συμβολισμό της, συνεπάγεται σημαντικούς κινδύνους και για την ακεραιότητα του κτίσματος, καθώς και των ψηφιδωτών και λοιπών έργων τέχνης στο εσωτερικό του.

Θα εργαστούμε ώστε η παγκόσμια κοινότητα να παραμείνει ευαισθητοποιημένη, καθώς η μετατροπή της χρήσης της Αγίας Σοφίας, ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς κατά την UNESCO, σε ισλαμικό τέμενος, είναι ζήτημα ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Σε μια εποχή που απαιτούνται συγκλίσεις και ενωτικά βήματα, κινήσεις που υποδαυλίζουν θρησκευτικές και πολιτισμικές διαιρέσεις και διευρύνουν τα ρήγματα αντί να τα γεφυρώνουν, δεν συμβάλλουν στην κατανόηση και προσέγγιση των λαών». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Επαφές Κιέβου με Μονακό για επίθεση με τρεις τραυματίες Ουκρανούς

Το Κίεβο βρίσκεται σε επαφή με το Μονακό μετά τη βομβιστική επίθεση που τραυμάτισε τρεις Ουκρανούς χθες. Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, σχετίζονται με την ίδια οικογένεια και ελέγχεται η υπηκοότητά τους. Ερευνάται απόπειρα ανθρωποκτονίας.
Ορίζοντας Ντόχα Κατάρ
ΔΙΕΘΝΗ

Κατάρ: Δεν θα γίνουν απευθείας συνομιλίες Ιράν-ΗΠΑ στην Ντόχα

Στην Ντόχα έφθασαν οι Αμερικανοί απεσταλμένοι Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ για συνομιλίες με Καταριανούς αξιωματούχους σχετικά με το Ιράν και τον Λίβανο, χωρίς να έχει προγραμματιστεί συνάντηση με Ιρανούς.
Ορίζοντας Ντόχα Κατάρ
ΔΙΕΘΝΗ

Κατάρ: Καμία απευθείας συνομιλία Ιράν-ΗΠΑ στη Ντόχα, δηλώνει αξιωματούχος

Το Κατάρ ανακοίνωσε πως δεν έχει προγραμματιστεί καμία συνάντηση υψηλού επιπέδου ή απευθείας συνομιλία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν στη Ντόχα τις επόμενες μέρες, παρά την παρουσία αμερικανών απεσταλμένων στην πόλη.
Βουλή Τουρκίας Άγκυρα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Άγκυρα καταδικάζει τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Συρία

Η Τουρκία καταδίκασε έντονα τις ισραηλινές επιθέσεις στη νότια Συρία, κάνοντας λόγο για παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας και του διεθνούς δικαίου, και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση για τον τερματισμό τους.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν διαψεύδει επικείμενη συνάντηση με ΗΠΑ για το Στενό του Ορμούζ

Η ιρανική διπλωματία διέψευσε συνάντηση με τις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα στο Κατάρ, τονίζοντας ότι δεν έχει προγραμματιστεί καμία τεχνική συνάντηση, διαψεύδοντας σχετικά αμερικανικά δημοσιεύματα.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν και Ομάν σε διάλογο για τη διαχείριση του Στενού του Ορμούζ

Το Ιράν και το Ομάν συζήτησαν για πρώτη φορά μετά το πρωτόκολλο Τεχεράνης-Ουάσινγκτον τη μελλοντική διαχείριση του Στενού του Ορμούζ, σύμφωνα με το ιρανικό ΥΠΕΞ. Η συνάντηση έγινε στη Μουσκάτ, όπως ανακοινώθηκε επίσημα.