ΓΔ: 2247.69 1.28% Τζίρος: 314.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Ανεβάζει το θερμόμετρο ο Ερντογάν

Εξέδωσε navtex με την οποία δεσμεύει την θαλάσσια περιοχή νοτιανατολικά του Καστελόριζου για σεισμικές έρευνες, ενώ διαμηνύει ότι δεν θα πάρει την άδεια κανενός για τα γεωτρύπανα.

Ανεβάζει η Τουρκία το θερμόμετρο, καθώς εξέδωσε navtex με την οποία δεσμεύει την θαλάσσια περιοχή νοτιανατολικά του Καστελόριζου για σεισμικές έρευνες από σήμερα μέχρι τις 2 Αυγούστου. Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος διαμηνύει ότι δεν θα πάρει την άδεια κανενός για τα γεωτρύπανα, ενώ τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν πτήσεις πάνω από το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Σε συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο γραφείο του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα και παρακολουθούν τις τουρκικές κινήσεις. 

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από τη Στρογγύλη και το Καστελόριζο στα 12.500 πόδια στις 14:23 μ.μ. Το ίδιο ζεύγος πραγματοποίησε νέα υπέρπτηση πάνω από το Καστελόριζο στα 29.000 πόδια στις 14:56 μ.μ.. Στη συνέχεια, ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από τη Ρω, στα 17.000 πόδια, στις 16:12 μ.μ., και στις 16:16 μ.μ πάνω από τη Ρω, το Καστελόριζο και τη Στρογγύλη, στα 21.000 πόδια. 

Δεύτερο ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από τη Ρω και το Καστελόριζο, στα 29.000 πόδια, στις 16:26 μ.μ και πέντε λεπτά αργότερα πάνω πάλι από το Καστελόριζο, στα 9.500 πόδια.

Τη σκυτάλη των έκνομων ενεργειών πήρε 3ο ζεύγος τουρκικών F- 16 που εισερχόμενο στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης επίσης, πέταξε πάνω από το Καστελόριζο στα 11.000 πόδια στις 16:41 μ.μ., ένα λεπτό αργότερα πάνω από τη Ρω, μόλις στα 5.000 πόδια, στις 16:43 μ.μ. πάνω πάλι από τη Ρω, στα 9.000 πόδια, και  ξαναπέταξε πάνω από το ίδιο ακριτικό νησί στα 13.000 πόδια στις 16:51 μ.μ..

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

Σε ομιλία του στην Τουρκία, ο Ερντογάν τόνισε πως «εμείς για τα σεισμογραφικά μας σκάφη και τα πλωτά γεωτρύπανα δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός». «Οτιδήποτε προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και οποιαδήποτε είναι τα δικαιώματα μας στην ανατολική Μεσόγειο, στα πλαίσια αυτά κάναμε τα βήματά και θα συνεχίσουμε κατά τον ίδιο τρόπο», πρόσθεσε.

Χ. Μάας: Να σταματήσουν οι δραστηριότητες της Άγκυρας στη Μεσόγειο

Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων βρέθηκε στο επίκεντρο της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, ο οποίος υπογράμμισε τη σαφή στάση της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία και σημείωσε ότι αναμένεται «οι γεωτρήσεις αυτές που γίνονται μπροστά από την Κύπρο να πάρουν ένα τέλος και να μην ξεκινήσουν νέες δραστηριότητες». 

«Η στάση μας είναι ξεκάθαρη, το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να τηρείται. Υπό αυτό το πρίσμα, η πρόοδος των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας θα είναι εφικτή εφόσον πράγματι η Άγκυρα παύσει κάθε δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο». 

Ωστόσο ο Μάας τόνισε και την αναγκαιότητα να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία, διότι είναι στρατηγικά μια σημαντική χώρα, τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όσο και για μεταναστευτικά ζητήματα.

Ν Δένδιας: «Διάλογος με την Τουρκία υπό καθεστώς απειλών δεν νοείται»

«Η Άγκυρα αγνοεί την προτροπή μας να δώσει τέλος στην παράνομη συμπεριφορά της, να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», επεσήμανε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών.

Όπως ανέφερε άλλωστε ο υπουργός Εξωτερικών, η Τουρκία λίγες ημέρες πριν στόχευσε ένα συμμαχικό γαλλικό πλοίο, επιχείρησε την εργαλειοποίση του μεταναστευτικού το Φεβρουάριο και το Μάρτιο στον Έβρο, ενώ η πρόσφατη απόφαση μετρατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, είναι μια «πρόκληση στην πανανθρώπινη διάσταση του μνημείου, ενός μνημείου συμβόλου της ειρηνικής συνύπαρξης και της διαφορετικότητας»

«Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο διάλογο, αλλά υπό όρους και οι όροι δεν είναι ελληνικοί, αλλά αυτονόητοι, είναι η προϋπόθεση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και των κανόνων της καλης γειτονίας. Και βεβαίως διάλογος υπό καθεστώς απειλών δεν νοείται», τόνισε ο κ. Δένδιας

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπόρις Πιστόριους
ΔΙΕΘΝΗ

Πιστόριους: Η Τουρκία καθοριστικός σύμμαχος για την ασφάλεια της Ευρώπης

Ο Γερμανός υπ. Άμυνας τόνισε τον ζωτικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Έμφαση δόθηκε στη σημασία της Τουρκίας στη νότια πτέρυγα ενόψει της Συνόδου στην Άγκυρα.
Έκρηξη στη Συρία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Συρία εξετάζει τη χρήση βίας κατά συμμαχίας υπό κουρδική ηγεσία

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξέφρασε την ελπίδα για ειρηνική επίλυση στη Συρία, αλλά προειδοποίησε πως η χρήση βίας από τη Δαμασκό είναι πιθανή μετά τις πρόσφατες συγκρούσεις στο Χαλέπι που οδήγησαν σε τουλάχιστον 23 νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους.
Χακάν Φιντάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Άγκυρα κατά στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράν, θέλει σταθερότητα

Η Τουρκία αντιτίθεται σε στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν και επιδιώκει σταθερότητα στην περιοχή, δήλωσε ο ΥΠΕΞ Φιντάν, ενώζοντας την ανάγκη για διάλογο, καθώς συνεχίζονται οι αναταραχές και εντείνονται οι εντάσεις με τις ΗΠΑ.
TF Kaan μαχητικό αεροσκάφος
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Αποστολή μαχητικών σε Εσθονία και Ρουμανία για το ΝΑΤΟ

Η Τουρκία θα στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Εσθονία από Αύγουστο έως Νοέμβριο 2026 και στη Ρουμανία Δεκέμβριο 2026 με Μάρτιο 2027, ενισχύοντας τις αποστολές αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ στον εναέριο χώρο των συμμάχων.
Πανοραμική Γάζας πόλης
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Άλι Σάαθ επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης της Γάζας

Ο Άλι Σάαθ, πρώην υφυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, αναλαμβάνει την ηγεσία μεταβατικής επιτροπής για τη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσαν Αίγυπτος, Κατάρ και Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς το σημαντικό βήμα για σταθερότητα και ανθρωπιστική βελτίωση.