ΓΔ: 2615.07 0.25% Τζίρος: 239.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ευάγγελος Τουρνάς πορτρέτο

Τουρνάς: Να είμαστε πλήρως έτοιμοι απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης, Ευάγγελος Τουρνάς, αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες των πρόσφατων πυρκαγιών και κάλεσε σε εγρήγορση λόγω επικείμενων ανέμων, τονίζοντας τη σημασία σχεδιασμού βάσει των νέων επιχειρησιακών δεδομένων.

Στις ακραίες συνθήκες που αντιμετώπισε πρόσφατα το Πυροσβεστικό Σώμα, από τις πυρκαγιές στην Πάρο και τη νότια Κρήτη έως τη μεγάλη πυρκαγιά της Αττικοβοιωτίας, αναφέρθηκε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς. Οι δηλώσεις του έγιναν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου, που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Παπαευσταθίου.

Η συνεδρίαση επικεντρώθηκε στις ιδιαίτερα δύσκολες επιχειρησιακές συνθήκες του προηγούμενου δεκαημέρου και στις προβλέψεις για νέο κύμα ισχυρών ανέμων τις επόμενες ημέρες. Ο Υπουργός τόνισε πως «απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού», επισημαίνοντας ότι ο σχεδιασμός πρέπει να βασίζεται στα πραγματικά δεδομένα των πρόσφατων πυρκαγιών.

Ο Υπουργός ζήτησε την πλήρη αξιολόγηση των προγνωστικών στοιχείων και την άμεση λήψη όλων των απαραίτητων προληπτικών και επιχειρησιακών μέτρων. Στόχος είναι ο κρατικός μηχανισμός να είναι απολύτως προετοιμασμένος ενόψει του νέου κύματος ισχυρών ανέμων που αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα.

Σε ό,τι αφορά τις τελευταίες πυρκαγιές, ο κ. Τουρνάς ανέφερε πως οι θυελλώδεις άνεμοι και οι ακραίες αναταράξεις εμπόδισαν τη δράση των εναέριων μέσων, με συνέπεια το κύριο βάρος να το επωμιστούν οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις. Ενδεικτική ήταν η περίπτωση της νότιας Κρήτης, όπου επί ημέρες δεν κατέστη δυνατή η επέμβαση εναέριων μέσων, ενώ μόνο την τελευταία ημέρα, όταν οι συνθήκες το επέτρεψαν, δύο εναέρια μέσα πραγματοποίησαν διαβροχές σε περιορισμένη πλέον πυρκαγιά, χάρη στη συνεχή προσπάθεια των επίγειων δυνάμεων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη μεγάλη πυρκαγιά της Αττικοβοιωτίας. Η ένταση των ανέμων δημιούργησε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, με τη φωτιά να εξαπλώνεται ταχύτατα. Παρά την εντολή σε 51 εναέρια μέσα να επιχειρήσουν, δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν ρίψεις λόγω των ακραίων ανέμων και αναταράξεων, που εμπόδιζαν τόσο την ασφαλή υδροληψία όσο και τις επιχειρήσεις κατάσβεσης.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι επίγειες δυνάμεις έδωσαν σκληρή μάχη. Πραγματοποιήθηκε οργανωμένη απομάκρυνση κατοίκων από τον Άγιο Βασίλειο, ενώ στον Κιθαιρώνα οι πυροσβέστες κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να συγκρατήσουν το μέτωπο και να αποτρέψουν την επέκτασή του προς κατοικημένες περιοχές.

Η ταχύτητα και η ένταση της πυρκαγιάς προκάλεσαν σοβαρές καταστροφές στο Πόρτο Γερμενό, με ζημιές σε κατοικίες, γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος της απειλής. Παρά τις δυσκολίες, ο μηχανισμός παρέμεινε διαρκώς ενεργός, με συνεχείς αναδιατάξεις δυνάμεων και αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου μέσου, αντιμετωπίζοντας μία από τις δυσκολότερες επιχειρήσεις των τελευταίων ετών.

Όσον αφορά τις προγνώσεις για τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τους επιστήμονες της Επιτροπής, από την Κυριακή και κυρίως τη Δευτέρα αναμένονται πολύ ισχυροί βόρειοι – βορειοανατολικοί άνεμοι σε μεγάλο μέρος της χώρας. Κατά τόπους θα φτάσουν τα 8 μποφόρ, με ριπές που ενδέχεται να αγγίξουν ακόμη και τα 9 μποφόρ. Παράλληλα, στη δυτική Ελλάδα η θερμοκρασία εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 38 έως 39 βαθμούς Κελσίου, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης και ταχείας εξάπλωσης πυρκαγιών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θερμόμετρο και ήλιος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο επίκεντρο της Επιτροπής οι άνεμοι και η ζέστη των επόμενων ημερών

Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου υπό τον γγ Πολιτικής Προστασίας λόγω ισχυρών βόρειων ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται αύριο σε Θράκη, Αττική, Εύβοια, Αιγαίο, Κυκλάδες, Κρήτη και Κάσο-Κάρπαθο.
Πυροσβεστικό όχημα στη φωτιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο 8/8 σε όλη την Κρήτη – Πολύ υψηλός συναγερμός

Η Κρήτη τίθεται σε αυξημένη επιφυλακή το Σάββατο 8/8/2026 λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (επίπεδο 4). Σε ετοιμότητα οι αρχές, με αυστηρές απαγορεύσεις σε καύση, φωτιά, ψησταριές, πυροτεχνήματα και θερμές εργασίες.
Κέντρο Πολιτικής Προστασίας κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναβάθμιση Πολιτικής Προστασίας και Πυροσβεστικής 2019-2026

Από το 2019 έως το 2026 έχουν υλοποιηθεί σημαντικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, το ανθρώπινο δυναμικό, τις προληπτικές δράσεις και τον εξοπλισμό της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.
Άκης Σκέρτσος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκέρτσος: Τιμή στους ήρωες με επένδυση σε πρόληψη και εκπαίδευση

Ο Άκης Σκέρτσος εξήρε την προσπάθεια πυροσβεστών, πιλότων και επαγγελματιών της πολιτικής προστασίας στις πρόσφατες φωτιές, δεσμευόμενος ότι η καλύτερη τιμή στους εκλιπόντες είναι να ενισχυθεί η πρόληψη και η εκπαίδευση.
Φωτιά στην Αττική
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατσαφάδος: Κανείς δεν μένει μόνος, δεν αφήνουμε κανέναν αβοήθητο

Σύσκεψη στο δημαρχείο Βιλίων με παρουσία του υφυπουργού Κ. Κατσαφάδου και τοπικών φορέων για το συντονισμό δράσεων σχετικά με τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς στη Δυτική Αττική. Οι αυτοψίες στο Πόρτο Γερμενό ολοκληρώνονται αύριο.