ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Δόμνα Μιχαηλίδου Βουλή

Δόμνα Μιχαηλίδου: Πρώτη εθνική στρατηγική για τη στέγαση στην Ελλάδα

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, παρουσίασε την Εθνική Στρατηγική για τη Στέγαση, την κοινωνική αντιπαροχή, την αξιοποίηση στρατοπέδων και τις «Νταντάδες της Γειτονιάς».

Στην πρώτη Εθνική Στρατηγική για τη Στεγαστική Πολιτική, στην κοινωνική αντιπαροχή, στην αξιοποίηση ανενεργών στρατοπέδων, στο πρόγραμμα «Ανακαίνιση Κατοικίας» και στις «Νταντάδες της Γειτονιάς» αναφέρθηκε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στο ACTION24.

Η υπουργός τόνισε ότι, για πρώτη φορά, η χώρα αποκτά έναν ενιαίο οδικό χάρτη με 50 παρεμβάσεις για περισσότερα διαθέσιμα και πιο προσιτά σπίτια. Κάλεσε τους πολίτες να επισκεφθούν το stegasi.gov.gr, να ενημερωθούν για το σχέδιο και να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση, καταθέτοντας τις προτάσεις τους για τη στεγαστική πολιτική της επόμενης δεκαετίας.

Ήδη εφαρμόζονται μέτρα άμεσης στήριξης, όπως η επιστροφή ενός ενοικίου σε 1 εκατομμύριο πολίτες και δύο ενοικίων σε δημόσιους υπαλλήλους που υπηρετούν εκτός τόπου διαμονής τους. Παράλληλα, μέσω του προγράμματος «Σπίτι Μου», 24.000 νέοι άνθρωποι έχουν αποκτήσει κατοικία.

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα «Ανακαίνιση Κατοικίας», η υπουργός εξήγησε ότι καλύπτει τόσο το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» όσο και την ανακαίνιση κατοικίας για ιδιοκατοίκηση. 

Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί περισσότερες από 50.000 βεβαιώσεις επιλεξιμότητας, με το μεγαλύτερο ποσοστό να αφορά ανοιχτά ακίνητα, ενώ για τα κλειστά ακίνητα έχουν εκδοθεί περίπου 3.000 βεβαιώσεις.

Για να ενταχθούν περισσότερα ακίνητα με πολυδιάσπαση ιδιοκτησίας, μειώθηκε το απαιτούμενο ποσοστό συνιδιοκτησίας από 50% σε 20%. 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν βεβαίωση έως το τέλος Αυγούστου, ενώ οι αιτήσεις θα ανοίξουν πρώτα για τα κλειστά και στη συνέχεια για τα ανοιχτά ακίνητα. Για ένα ζευγάρι, το εισοδηματικό όριο είναι 35.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, με επιδότηση από 70% έως 95%.

Κοινωνική αντιπαροχή και αξιοποίηση στρατοπέδων

Η Δόμνα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στην κοινωνική αντιπαροχή, επισημαίνοντας ότι το θεσμικό πλαίσιο έχει ήδη ψηφιστεί και έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τα πρώτα πέντε ακίνητα σε Πύργο, Καλαμάτα, Παιανία, Λάρισα και Θεσσαλονίκη, τα οποία αναμένεται να δημοπρατηθούν τον Σεπτέμβριο. 

Όπως σημείωσε, η αξιοποίηση δημόσιων ακινήτων είναι σύνθετη διαδικασία, καθώς πολλά διαθέτουν περίπλοκο ιδιοκτησιακό καθεστώς ή χρησιμοποιούνται ήδη από φορείς και οργανισμούς. Στόχος είναι οι πρώτες κατοικίες από τα πέντε αυτά ακίνητα να βγουν στην αγορά σε περίπου δύο χρόνια.

Παράλληλα, ξεκινά η δημιουργία 2.300 κατοικιών σε ανενεργά στρατόπεδα. Σύμφωνα με τη διαβεβαίωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τα ακίνητα αυτά μπορούν να είναι έτοιμα σε περίπου ενάμιση χρόνο.

Οι κατοικίες θα διατίθενται με κοινωνικό μίσθωμα σε ευάλωτες ομάδες, όπως μονογονεϊκές οικογένειες και άτομα με αναπηρία, και όχι με τα υψηλά ενοίκια της αγοράς. Η υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας εθνικού δείκτη τιμών ακινήτων, ώστε το κράτος να διαθέτει σαφή εικόνα των πραγματικών τιμών ενοικίων.

Το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς»

Αναφερόμενη στις «Νταντάδες της Γειτονιάς», η υπουργός δήλωσε ότι το δημογραφικό και το στεγαστικό δεν αντιμετωπίζονται με ένα μόνο πρόγραμμα, αλλά με συνδυασμό πολιτικών που στηρίζουν την οικογένεια στην καθημερινότητα. 

Σήμερα έχουν καταγραφεί 500 συμφωνητικά, 5.000 μητέρες και 3.500 νταντάδες. Για τη συμμετοχή λαμβάνεται υπόψη μόνο το εισόδημα της μητέρας, ενώ για τρίτεκνες οικογένειες δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου επισήμανε ότι χρειάζονται περισσότερες νταντάδες, καθώς το πρόγραμμα παραμένει ανοιχτό και μπορεί να προσφέρει σημαντικό εισόδημα. Για τη φροντίδα τριών παιδιών, μία νταντά μπορεί να λαμβάνει έως 1.500 ευρώ τον μήνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Θέλουμε τον συλλογικό πλούτο σε ατομική ευημερία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στην Κατερίνη ότι στόχος είναι ο συλλογικός πλούτος να μετουσιωθεί σε ατομική ευημερία, ενώ προειδοποίησε για τον κίνδυνο παροχολογίας ενόψει εκλογών και δεσμεύτηκε για στήριξη ενόψει δύσκολου χειμώνα.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Στόχος μας ο συλλογικός πλούτος να φέρει ατομική ευημερία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κατερίνη τόνισε τη σημασία να μετατραπεί ο συλλογικός πλούτος σε ατομική ευημερία, αποφεύγοντας την παροχολογία και δεσμεύτηκε να στηρίξει την κοινωνία ενόψει δύσκολου χειμώνα.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκδήλωση στο Λιτόχωρο για την ένταξη του Ολύμπου στα Μνημεία UNESCO

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Λιτόχωρο, τόνισε τη συμβολική σημασία του Ολύμπου και δήλωσε πως η ένταξή του στη λίστα Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO αποτελεί δικαίωση της παγκόσμιας και πολιτισμικής του αξίας.
Σεισμογράφος μετρά σεισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ κοντά στη Χαλανδρίτσα, αναστάτωση στην Πάτρα

Σεισμός μεγέθους 4,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 18:25 στην Πάτρα, τα Καλάβρυτα και περιοχές της Αχαΐας, με επίκεντρο κοντά στη Χαλανδρίτσα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.
Καλάθι τροφίμων πληθωρισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση 0,2% στον πληθωρισμό τροφίμων με θετική συμβολή από το ΥΠΑΝ

Η Ελλάδα είναι μία από τις τέσσερις χώρες της Ευρωζώνης με αρνητικό πληθωρισμό στα τρόφιμα (-0,2% τον Σεπτέμβριο), σύμφωνα με τη Eurostat, κάτι που αποδίδεται στην Εθνική Πρωτοβουλία Μείωσης Τιμών σε 1.740 προϊόντα.
Σημαίες Ελλάδας Βουλγαρίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστρέφουν 48 εκκλησιαστικά κειμήλια από Βουλγαρία στην Ελλάδα

Επιστρέφουν στην Ελλάδα 48 εκκλησιαστικά κειμήλια από τη Βουλγαρία, ενώ η χώρα μας παραδίδει ανθρωπολογικό υλικό που αφορά τον Σαμουήλ, σύμφωνα με συμφωνία συνεργασίας. Η τελετή θα γίνει 3/10 στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.