ΓΔ: 2615.01 0.02% Τζίρος: 186.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:53:36
Δημήτρης Παπαστεργίου ομιλία
Φώτο: SOOC

Ξεκίνησε η δεύτερη φάση αξιολόγησης δημοσίων υπηρεσιών από τους πολίτες

Ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος ηλεκτρονικής αξιολόγησης δημόσιων υπηρεσιών και Τοπικής Αυτοδιοίκησης για 15 μέρες μέσω της πλατφόρμας axiologisi.ypes.gov.gr, με συμμετοχή ενηλίκων πολιτών εγγεγραμμένων στο ΕΜΕπ.

Ξεκινά σήμερα ο δεύτερος κύκλος της ηλεκτρονικής αξιολόγησης των δημόσιων υπηρεσιών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος θα διαρκέσει 15 ημέρες, δίνοντας στους πολίτες τη δυνατότητα να εκφράσουν τη γνώμη τους για τη λειτουργία του κράτους.

Η διαδικασία πραγματοποιείται μέσω της πλατφόρμας axiologisi.ypes.gov.gr, ενώ αφορά ενήλικους Έλληνες πολίτες ή μόνιμους κατοίκους που είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ). Η είσοδος γίνεται είτε απευθείας στην πλατφόρμα είτε μέσω του gov.gr, στην ενότητα «Πολίτης και καθημερινότητα» και την υποενότητα «Πολίτες και Δημόσιο».

Όσοι διαθέτουν το Gov.gr Wallet και έχουν επιλέξει ηλεκτρονική επικοινωνία με φορείς της Δημόσιας Διοίκησης, θα λάβουν σχετική ειδοποίηση για συμμετοχή στην έρευνα. Η είσοδος στην πλατφόρμα πραγματοποιείται με τους προσωπικούς κωδικούς TaxisNet, εξασφαλίζοντας τη μοναδικότητα κάθε συμμετοχής.

Το ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο είναι δομημένο και ολοκληρώνεται σε περίπου επτά λεπτά. Η αξιολόγηση γίνεται σε κλίμακα από το 1 («καθόλου ικανοποιημένος/η») έως το 10 («απόλυτα ικανοποιημένος/η»), καλύπτοντας υπηρεσίες που αφορούν την καθημερινότητα, την ποιότητα ζωής και την επαγγελματική δραστηριότητα των πολιτών.

Αποτελέσματα και στόχοι της πρωτοβουλίας

Στον πρώτο κύκλο της έρευνας, που διεξήχθη από τις 6 έως τις 31 Μαΐου 2025, συμμετείχαν σχεδόν 65.000 πολίτες. Σύμφωνα με κοινό δελτίο Τύπου των υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης & Τεχνητής Νοημοσύνης, η συμμετοχή αυτή αποτέλεσε ορόσημο για τη Δημόσια Διοίκηση, καθώς ήταν η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε σε πανελλαδική κλίμακα μια τόσο εκτεταμένη διαδικασία αξιολόγησης δημόσιων υπηρεσιών από τους ίδιους τους πολίτες.

Η νέα έρευνα στοχεύει στη συλλογή πρωτογενών δεδομένων για την εμπειρία και την αντίληψη των πολιτών σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες, τόσο από την Κεντρική Διοίκηση όσο και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

Το ερωτηματολόγιο καταρτίζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών και επικαιροποιείται τακτικά, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας και της Δημόσιας Διοίκησης.

Δηλώσεις των υπουργών

Ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, τόνισε ότι «η αξιολόγηση των δημόσιων υπηρεσιών από τους πολίτες αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για τη βελτίωση της λειτουργίας του κράτους και βασικό πυλώνα της διαφάνειας και της λογοδοσίας στη Δημόσια Διοίκηση». 

Όπως σημείωσε, ο δεύτερος κύκλος της έρευνας στοχεύει στη συστηματική καταγραφή των απόψεων των πολιτών ώστε να εντοπίζονται ανάγκες και να σχεδιάζονται στοχευμένες παρεμβάσεις.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης, Δημήτρης Παπαστεργίου, επισήμανε ότι «πριν από έναν χρόνο, για πρώτη φορά, δώσαμε στους πολίτες τη δυνατότητα να αξιολογήσουν υπηρεσίες του Δημοσίου». 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η νέα φάση της έρευνας ενισχύει τη συνεργασία κράτους και κοινωνίας, με στόχο ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος που βελτιώνει διαρκώς την καθημερινότητα και ενισχύει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΑΔΕ σε φορητό υπολογιστή
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ξεκινά ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ΑΑΔΕ με έργο 39,8 εκατ. ευρώ

Επιλέχθηκε η κοινοπραξία "Nova ICT - nvisionist" για την ψηφιοποίηση του αρχείου της ΑΑΔΕ, έργο ύψους 39,8 εκατ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ ως σημαντικό βήμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.
Κτίριο ΑΑΔΕ Θεσσαλονίκης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Ξανά διαθέσιμο το ΕΑΕ 2025 για διορθώσεις από παραγωγούς

Ξεκίνησε ξανά η υποβολή της ΕΑΕ 2025, δίνοντας τη δυνατότητα σε δικαιούχους να διορθώσουν ή να συμπληρώσουν στοιχεία έως 7/9/2026. Δυνατότητα επικαιροποίησης δεδομένων και διορθώσεων στα παραστατικά για συνδεδεμένες ενισχύσεις.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Ανεκμετάλλευτα 800 εκατ. για ενέργεια, καλύπτονται με εθνικά

Ο Κώστας Τσουκαλάς του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καλύπτει αποτυχίες στην ενέργεια με εθνικούς πόρους, ενώ πόροι της ΕΕ έμειναν αναξιοποίητοι, και άσκησε κριτική για την έλλειψη προετοιμασίας και πρόληψης σε πυρκαγιές.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φρ. Παρασύρης: Η κυβέρνηση μεταθέτει το κόστος ρήτρας στους πολίτες

Ο Φραγκίσκος Παρασύρης του ΠΑΣΟΚ καταλογίζει στην κυβέρνηση σοβαρές αστοχίες στη διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων για ενεργειακά έργα, επισημαίνοντας πως ζητείται τώρα ξόδεμα άνω του 1 δισ. ευρώ από εθνικούς πόρους λόγω αποτυχίας απορρόφησης.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση μετατρέπει το φιάσκο ΟΣΔΕ 2026 σε φιέστα

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για καθυστερήσεις και επικοινωνιακή φιέστα σχετικά με την παρουσίαση της νέας εφαρμογής ΟΣΔΕ, τονίζοντας ότι οι αγρότες καλούνται να δράσουν υπό πίεση και χωρίς να τηρούνται οι δεσμευμένες προθεσμίες.
Κωστής Χατζηδάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση ΣΒΑΠ με Αντιπρόεδρο Κυβέρνησης: Προτάσεις για φορολογία και εργασία

Ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ, Σταύρος Θεοδωρόπουλος, τόνισε την ανάγκη στοχευμένων μέτρων για τη μεταποίηση στην Αττική, στη συνάντηση με τον Κωστή Χατζηδάκη, παραδίδοντας υπόμνημα με προτάσεις για ανάπτυξη, στήριξη εισοδήματος και απλοποίηση διαδικασιών.