ΓΔ: 2451.62 -0.78% Τζίρος: 278.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Σωκράτης Φάμελλος χαμογελαστός
Φωτο: Aris Oikonomou/ SOOC

Φάμελλος: Ευρεία σύγκλιση απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ζήτησε ευρεία προοδευτική σύγκλιση, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για θεσμούς και σκάνδαλα και αναφέρθηκε σε διεθνείς εξελίξεις και ελληνοτουρκικά.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τόνισε ότι «στην προσπάθεια να φύγει αυτή η διεφθαρμένη και επικίνδυνη κυβέρνηση και να έχουμε προοδευτική κυβέρνηση, δεν περισσεύει κανείς», κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Ο Σ. Φάμελλος χαρακτήρισε «στρατηγικό λάθος» οποιαδήποτε «αντιπαράθεση με την Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη», την οποία περιέγραψε ως «μείζον πολιτικό γεγονός» και «θετική εξέλιξη».

 Επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την πρωτοβουλία αυτή «όχι ανταγωνιστικά, αλλά συντροφικά», επιδιώκοντας τη συμμετοχή του σε μια «ευρεία ενωτική σύγκλιση» των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων για μια «νικηφόρα εκλογική σύγκρουση με το καθεστώς Μητσοτάκη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε πως «στόχος και δέσμευσή μας είναι η ιστορική πολιτική συνέχεια των ιδεών και της παρακαταθήκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, της Ριζοσπαστικής και της Ανανεωτικής Αριστεράς, καθώς και της Προοδευτικής Συμμαχίας». 

Όπως δήλωσε, αυτή η κατεύθυνση οδηγεί σε μια «ευρύτερη ανασύσταση και συμπαράταξη του προοδευτικού χώρου», αξιοποιώντας την εμπειρία των προηγούμενων μετεξελίξεων.

Συμπλήρωσε ότι είναι «αναγκαία η ισχυρή δράση της ΚΟ και συνολικά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», ώστε να υπάρχει αποτελεσματική αντιπολίτευση στο «καθεστώς Μητσοτάκη» και να αναδεικνύονται οι προτεραιότητες ενός προοδευτικού προγράμματος που θα υπηρετεί τη λαϊκή εντολή.

Κριτική στην κυβέρνηση και αναφορά στη Συνταγματική Αναθεώρηση

Σχολιάζοντας τη γενικότερη πολιτική κατάσταση, ο Σ. Φάμελλος σημείωσε ότι «κορυφώνεται η πολιτική και κυβερνητική κρίση», κάνοντας λόγο για περιβάλλον «κοινωνικής αδικίας» και διαδοχικών σκανδάλων. 

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «την ώρα που ο αντιπρόεδρος της ΝΔ δηλώνει χωρίς αιδώ πως θα πρέπει να διαγραφούν τα χρέη μισού δισ. ευρώ από τα δανεικά και αγύριστα του κόμματός του, η κυβέρνηση επιτρέπει στα funds να παίρνουν τα σπίτια του κόσμου για χρέη λίγων χιλιάδων ευρώ», περιγράφοντας ένα «καθεστώς που λειτουργεί με όρους Μαφίας και παρακρατικούς μηχανισμούς προπαγάνδας».

Αναφερόμενος στη Συνταγματική Αναθεώρηση, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «υποκρισία», υποστηρίζοντας ότι «καταπατά συνεχώς το Σύνταγμα και παραβιάζει την ανεξαρτησία των θεσμών και τα δικαιώματα των πολιτών». 

Επισήμανε ότι «τολμά να μιλά για αναθεώρηση του άρθρου 86, το οποίο έχει πολλαπλώς χρησιμοποιήσει για να απαγορεύσει την έρευνα για ευθύνες υπουργών της».

Παράλληλα, υπενθύμισε τις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως «η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης», «η απεξάρτηση της διαδικασίας ελέγχου και δίωξης υπουργών από την κυβερνητική πλειοψηφία», «η θωράκιση των Ανεξάρτητων Αρχών», καθώς και η προστασία του δημοσίου χώρου, του περιβάλλοντος και των δικτύων ενέργειας και μεταφορών.

Διεθνείς εξελίξεις και ελληνοτουρκικά ζητήματα

Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε και στις διεθνείς εξελίξεις, υπογραμμίζοντας ότι «η πολιτική Τραμπ - Νετανιάχου επαναφέρει τη στρατιωτική ισχύ ως βασικό εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής, υπονομεύοντας τον ρόλο του ΟΗΕ». 

Κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι «επιλέγει την ένοχη σιωπή και λειτουργεί ως πρόθυμος σύμμαχος των Τραμπ και Νετανιάχου».

Για τα ελληνοτουρκικά, επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει να επενδύει στην επικοινωνιακή εικόνα των ‘ήρεμων νερών'», χωρίς να αντιμετωπίζει ουσιαστικά τον τουρκικό αναθεωρητισμό, όπως φάνηκε με τη θεσμοθέτηση της «Γαλάζιας Πατρίδας». 

Επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «υποστηρίζει τον διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου, με ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές» και τη «προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ».

Τέλος, επισήμανε πως η «ακροδεξιά στροφή της Ευρώπης και της κυβέρνησης αποτυπώνεται και στη μεταναστευτική πολιτική». Όπως είπε, «δεν θα ανεχτούμε άλλες τραγωδίες στα ελληνικά και ευρωπαϊκά ύδατα» ούτε «τη μεταφορά στην Ευρώπη και την Ελλάδα των πρακτικών της ICE του Ντόναλντ Τραμπ».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Ο Τσίπρας να πει πού θα βρει τα 6 δισ. ευρώ

Η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της Π. Μαρινάκη, κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα πως παρουσιάζεται ως πρότυπο εντιμότητας, ενώ η διακυβέρνησή του σχετίζεται με σοβαρές υποθέσεις. Παράλληλα, απάντησε στις δηλώσεις του για διαθέσιμα 6 δισ. ευρώ.
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας: Πάμε για νίκη και σχηματισμό κυβέρνησης στις εκλογές

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως στόχος του είναι η πρωτιά στις εκλογές και σχηματισμός κυβέρνησης ακόμη και με δεύτερη αναμέτρηση, αποφεύγοντας συνεργασία με κόμματα που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους, ανοίγοντας νέο προοδευτικό δρόμο.
Αλεξάνδρα Σδούκου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σδούκου: Ο Τσίπρας αλλάζει πρόσωπα, αλλά η συνταγή παραμένει ίδια

Η Αλεξάνδρα Σδούκου δήλωσε πως η κυβέρνηση θα κριθεί για το έργο της το 2027, ενώ σχολίασε ότι τα ποσοστά Τσίπρα είναι συγκυριακά και οι πολίτες αξιολογούν πολιτικές, όχι πρόσωπα. Τόνισε ότι δεν επηρεάζονται από δημοσκοπήσεις.
Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης κατά Τσίπρα για πρώτη κατοικία και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι κατήργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας, θέσπισε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και παρέδωσε δάνεια στα funds.
Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ κατά Αβραμόπουλου: Οι ύβρεις δεν υποκαθιστούν τις απαντήσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε τον Δημήτρη Αβραμόπουλο για τη στάση του στο Qatargate, χαρακτηρίζοντας αλαζονική τη δήλωσή του και κατηγορώντας βουλευτές και υπουργούς πως αποφεύγουν τη λογοδοσία όταν είναι υπό έλεγχο.