Ο μικρότερος αριθμός παράνομων μεταναστών και προσφύγων των τελευταίων δύο δεκαετιών καταγράφεται πλέον στα νησιά που αποτέλεσαν επί χρόνια επίκεντρο της μεταναστευτικής κρίσης.
Οι εικόνες συνωστισμού και οι συνθήκες ντροπής στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στη Λέσβο και στη Χίο ανήκουν πλέον στο παρελθόν.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στη δομή του Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη φιλοξενούνται σήμερα μόλις 270 άτομα. Επιπλέον, εννέα ανήλικοι πρόσφυγες διαμένουν σε ειδικές δομές φιλοξενίας. Η συνολική δυνατότητα υποδοχής της Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής της Λέσβου ανέρχεται σε 3.881 άτομα.
Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζει και η Χίος, όπου στη δομή της ΒΙΑΛ διαμένουν 346 άτομα, ενώ 14 ανήλικοι φιλοξενούνται σε ειδικές δομές. Η χωρητικότητα της Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής της Χίου φτάνει τα 1.014 άτομα, γεγονός που αποτυπώνει τη σημαντική αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου.