ΓΔ: 2613.49 1.22% Τζίρος: 290.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο

Γεραπετρίτης: Ενιαία, ισχυρή φωνή ενάντια σε κάθε αναθεωρητισμό

Ο Γ. Γεραπετρίτης, στη συνάντηση Gymnich στη Λεμεσό, τόνισε τη σημασία της καθολικής τήρησης του Διεθνούς Δικαίου και την ανάγκη ενιαίας φωνής της ΕΕ ενάντια στον αναθεωρητισμό, δίνοντας έμφαση στη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ.

Την ανάγκη καθολικής τήρησης του Διεθνούς Δικαίου επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά την άφιξή του στην Άτυπη Συνάντηση «Gymnich» των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Λεμεσό. Ο υπουργός τόνισε πως «καμία απόπειρα σε βάρος πολιτικών υποδομών, καμία απόπειρα σε βάρος αμάχων δεν μπορεί να γίνει ανεκτή».

Ο κ. Γεραπετρίτης κάλεσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του να διαμορφώσουν «μια ενιαία, ισχυρή φωνή κατά οποιουδήποτε αναθεωρητισμού», επισημαίνοντας ότι ο αναθεωρητισμός σε ένα εύθραυστο γεωπολιτικό περιβάλλον εντείνει τις παγκόσμιες εντάσεις και πλήττει τους πολίτες διεθνώς.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο υπουργός τόνισε τη σημασία της συζήτησης για τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, ειδικά σε μια περίοδο πολλαπλών κρίσεων και αυξανόμενης εχθροπάθειας. Όπως σημείωσε, η στρατηγική αυτονομία συνδέεται άμεσα με την ανταγωνιστικότητα, αλλά και με τη συνοχή και τη σύγκλιση μεταξύ των κρατών-μελών.

«Στρατηγική αυτονομία σημαίνει ανθεκτικότητα – ενεργειακή και αμυντική – καθώς και αλληλεγγύη όλων των κρατών, ώστε να ενδυναμωθεί η ευρωπαϊκή συμμαχία και να αποκτήσει την ισχύ που της αρμόζει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη ανάπτυξης μιας «πολιτικής 360 μοιρών» στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτονομίας, η οποία θα λαμβάνει υπόψη το σύνολο του διεθνούς περιβάλλοντος και ιδιαίτερα τον Παγκόσμιο Νότο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στη Λεμεσό, αναμένεται να εξεταστούν ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις της ΕΕ με τη Σαουδική Αραβία και την Ινδία, «δύο εξαιρετικά κρίσιμες χώρες, με τις οποίες η Ελλάδα διατηρεί στρατηγική σχέση», όπως ανέφερε ο υπουργός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Προειδοποιούν για αντίποινα αν η ΕΕ περιορίσει αμερικανικές εταιρείες

Ο Αμερικανός πρέσβης στην ΕΕ προειδοποίησε ότι αν η Ευρώπη περιορίσει την πρόσβαση αμερικανικών εταιριών στην αγορά, οι ΗΠΑ θα απαντήσουν με «καταστροφικά» αντίποινα, μετά από σχετική απόφαση της Κομισιόν για τις δορυφορικές επικοινωνίες.
Έντι Ράμα ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ράμα: Οι βίαιες ταραχές στη χώρα μας απειλούν την ευρωπαϊκή της πορεία

Για έκτη μέρα συνεχίζεται η φοιτητική διαμαρτυρία στα Τίρανα με τραγούδια και χορούς. Επεισόδια ξέσπασαν μετά από πετροβολισμούς, ενώ βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία σημειώνονται λόγω αιτημάτων για καλύτερη παιδεία και παραίτηση Ράμα.
Σημαίες ΕΕ και Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Καταδικάζουμε τις επιθέσεις Ισραηλινών εποίκων σε Ευρωπαίους διπλωμάτες

Η ΕΕ καταδίκασε έντονα τις επιθέσεις βίαιων εποίκων στη Δυτική Όχθη, που στρέφονται και κατά Ευρωπαίων διπλωματών, ζητώντας λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία Παλαιστινίων και Ευρωπαίων πολιτών από περαιτέρω βία.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα αποκτά ισχυρή φωνή στην Ευρώπη προς όφελος όλων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον εβδομαδιαίο απολογισμό του, τόνισε ότι τρεις ελληνικές προτάσεις για ενέργεια, μετανάστευση και κοινωνικά δίκτυα έγιναν δεκτές από την ΕΕ, ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές αποφάσεις.
Ευρωζώνη και οικονομία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: Προχωρά η Ένωση Αποταμιεύσεων, αλλαγές σε κεφαλαιαγορές και επενδύσεις

Πρόοδος σημειώνεται στην Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων της ΕΕ, καθώς το Ecofin κατέληξε σε πολιτική συμφωνία για ενιαία εποπτεία κεφαλαιαγορών, με κάποιες εξαιρέσεις για Γερμανία και Ελβετία.