ΓΔ: 2485.14 -0.64% Τζίρος: 112.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:24:37
Κτήριο ΣΔΙΤ Ζωγράφου
Απεικόνιση του νέου κτηρίου ΣΔΙΤ Ζωγράφου, με σύγχρονο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και πράσινα στοιχεία.

Συνεργασία Δήμου Καλλιθέας με ΕΜΠ σε έρευνα και τεχνολογία

Ο Δήμος Καλλιθέας υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το ΕΠΙΣΕΥ ΕΜΠ, με στόχο την αξιοποίηση δεδομένων «έξυπνης πόλης» και τη σχεδίαση κοινών δράσεων έρευνας, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0».

Σε μνημόνιο συνεργασίας με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου προχώρησε ο Δήμος Καλλιθέας, ενισχύοντας τη στρατηγική του για την ανάπτυξη «έξυπνων» υποδομών.

Η συνεργασία αυτή δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αξιοποίηση, από την πλευρά του δήμου, των δεδομένων που προκύπτουν από τα συστήματα έξυπνης πόλης του έργου «Δράσεις δημιουργίας Έξυπνης Πόλης στο Δήμο Καλλιθέας». Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης «Έξυπνες Πόλεις» και χρηματοδοτείται πλήρως από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Παράλληλα, η συμφωνία θέτει τις βάσεις για τον σχεδιασμό κοινών δράσεων έρευνας και ανάπτυξης, ενισχύοντας τη σύνδεση της τοπικής αυτοδιοίκησης με τα ακαδημαϊκά κέντρα τεχνογνωσίας και καινοτομίας. Όπως επισημάνθηκε, οι τοπικές κοινωνίες εξελίσσονται μέσα από τέτοιου είδους συνεργασίες, που συνδυάζουν την τεχνολογία με τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Μετά την υπογραφή του μνημονίου, οι δύο πλευρές τόνισαν ότι η συνεργασία του Δήμου Καλλιθέας με το ΕΠΙΣΕΥ δημιουργεί ένα ισχυρό πλαίσιο ενίσχυσης της έρευνας και της εφαρμογής καινοτόμων λύσεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Ο δήμαρχος Κώστας Ασκούνης υπογράμμισε τη σημασία της αξιοποίησης γεωχωρικών δεδομένων, ψηφιακών τεχνολογιών και καινοτόμων εφαρμογών για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Από την πλευρά του, ο διευθυντής του ΕΠΙΣΕΥ, ομότιμος καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς, παρουσίασε την εμπειρία και τη συνεισφορά του Ινστιτούτου σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τεχνητή νοημοσύνη interface
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε διαβούλευση το εθνικό πλαίσιο για το AI Act στην Ελλάδα

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θέτει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού Κανονισμού Τεχνητής Νοημοσύνης. Η διαβούλευση διαρκεί ως 6 Ιουλίου 2026 και αφορά όλους τους ενδιαφερόμενους.
Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τεχνητή Νοημοσύνη στο επίκεντρο του δ.σ. του ΕΒΕΘ με Καλαφάτη

Στο ΔΣ του ΕΒΕΘ με τον υφυπουργό Στ. Καλαφάτη, συζητήθηκαν η ενίσχυση καινοτομίας και η μεταφορά τεχνογνωσίας, με έμφαση στον ρόλο του ΕΚΕΤΑ στη στροφή της Θεσσαλονίκης σε ευρωπαϊκό ερευνητικό κέντρο.
Κυριάκος Πιερρακάκης κοντινό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Απαραίτητη η επανάσταση παραγωγικότητας για Ελλάδα και Ευρώπη

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε την ανάγκη αύξησης παραγωγικότητας σε Ελλάδα και Ευρώπη, επισημαίνοντας πως η καινοτομία υστερεί παρά τα σημαντικά οικονομικά βήματα. Εξήρε τη συμβολή της ΕΛΤΕ στην ενίσχυση αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης.
Ουρανοξύστης Πεκίνου νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Σχέδιο για ταχύτερη ανάπτυξη της κατανάλωσης τεχνητής νοημοσύνης

Έξι υπουργεία της Κίνας ανακοίνωσαν νέα μέτρα για την ενίσχυση της κατανάλωσης τεχνητής νοημοσύνης, προωθώντας έξυπνα προϊόντα, υπηρεσίες και σενάρια, με στόχο την αναβάθμιση ηλεκτρονικών συσκευών και ρομπότ για ηλικιωμένους.