ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Λίνα Μενδώνη ομιλία

Μενδώνη στο Βελιγράδι για τα κειμήλια της Μονής Χιλανδαρίου

Η Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε στο Βελιγράδι με τον Πρόεδρο της Σερβίας για να ενισχύσουν τη συνεργασία στον πολιτισμό. Εκτέθηκαν σπάνια κειμήλια της Μονής Χιλανδαρίου με αφορμή τα 850 χρόνια από τη γέννηση του Αγίου Σάββα.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Οι δύο πλευρές συζήτησαν για την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας και Σερβίας στον τομέα του πολιτισμού, με έμφαση στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη δικτύωση πολιτιστικών ιδρυμάτων των δύο χωρών.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε ανάρτησή του στο Instagram, χαρακτήρισε τη συνάντηση με την Ελληνίδα υπουργό «εξαιρετική», εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς την Ελλάδα για τη συμβολή της στη διατήρηση της σερβικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

 Όπως ανέφερε, «Τόνισα τη σημασία για την διατήρηση της σερβικής πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς στην Ελλάδα, με ευγνωμοσύνη για τη φροντίδα και την αφοσιωμένη στάση απέναντι στους ιερούς μας τόπους, ιδίως στη Μονή Χιλανδαρίου». 

Ο Πρόεδρος της Σερβίας υπογράμμισε επίσης τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και ευχαρίστησε προσωπικά την κ. Μενδώνη για την άδεια δανεισμού κειμηλίων της Μονής Χιλανδαρίου, τα οποία θα παρουσιαστούν σε έκθεση στο Βελιγράδι για τα 850 χρόνια από τη γέννηση του Αγίου Σάββα.

Η Λίνα Μενδώνη αφίχθη το πρωί στο Βελιγράδι, όπου την υποδέχθηκε ο Σέρβος ομόλογός της, Νίκολα Σελάκοβιτς. Στο αεροδρόμιο πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή υποδοχής επτά εμβληματικών κειμηλίων από την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους. 

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η σπάνια ψηφιδωτή εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας του 12ου αιώνα, οι εικόνες του Χριστού Παντοκράτορα και της Παναγίας Οδηγήτριας του 13ου αιώνα και η εικόνα των Αγίων Σάββα και Συμεών του 17ου αιώνα.

Ιδιαίτερης ιστορικής αξίας είναι το χειρόγραφο ειλητάριο του 1199 με το Τυπικό των Καρυών του Αγίου Σάββα. Στην αποστολή περιλαμβάνονται, επίσης, αντίγραφα του σκήπτρου του αυτοκράτορα Αλεξίου Γ' Αγγέλου και της ράβδου του Αγίου Σάββα.

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και ευλογία που παρευρίσκομαι σήμερα στην υποδοχή αυτών των ανεκτίμητων κειμηλίων στο Βελιγράδι. Οι σχέσεις της Ελλάδας και της Σερβίας είναι διαχρονικά φιλικές, σφυρηλατημένες με ισχυρούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, με κοινό θεμέλιο την Ορθοδοξία. 

Η μορφή του Αγίου Σάββα είναι καθοριστική για την Εκκλησία της Σερβίας και σημαντική για τους απανταχού Ορθοδόξους» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού μετά την τελετή παράδοσης.

Η έκθεση για τον Άγιο Σάββα στο Βελιγράδι

Η έκθεση με τίτλο «Άγιος Σάββας» φιλοξενείται στην πινακοθήκη της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών στο Βελιγράδι, με αφορμή τη συμπλήρωση 850 ετών από τη γέννηση του Αγίου.

 Η διοργάνωση προσφέρει μια πολυδιάστατη προσέγγιση της εμβληματικής μορφής του ιδρυτή της Αυτοκεφάλου Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, ο οποίος καθόρισε την πολιτισμική και εθνική ταυτότητα του σερβικού λαού.

Η έκθεση αναδεικνύει τη βαθιά ιστορική διασύνδεση Ελλάδας και Σερβίας, με κεντρικό άξονα τη Μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους. Τα επτά έργα από το Άγιον Όρος πλαισιώνονται από εκθέματα μουσείων και εκκλησιαστικών ιδρυμάτων της Σερβίας, της Ρωσίας, της Κροατίας, της Τσεχίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, υπογραμμίζοντας την οικουμενική ακτινοβολία του Αγίου Σάββα και τη σημασία της πολιτιστικής διπλωματίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Απαίτηση του Διεθνούς Δικαίου η επιστροφή όλων των κλεμμένων κειμηλίων

Ο Τομέας Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την επιστροφή 48 κειμηλίων από τη Βουλγαρία, ζητώντας διαφάνεια στη συμφωνία και διεκδίκηση όλων των κλεμμένων θησαυρών, όχι μόνο περιορισμένες επιστροφές.
Αντώνης Σαμαράς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: Τα πράγματα χειροτέρεψαν μετά τις Πρέσπες και μένουμε σιωπηλοί

Ο Αντώνης Σαμαράς κατηγορεί την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι θαυμάζει τη "μακεδονική" γλώσσα και πολιτισμό, ενώ σχολιάζει ότι η Βουλγαρία τιμά τα οστά του Σαμουήλ, τη στιγμή που η Ελλάδα παίρνει ελάχιστα από τα κλεμμένα της κειμήλια.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή προς κύρωση τρεις αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με τρεις χώρες

Στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγούνται για κύρωση τρεις αμυντικές συμφωνίες Ελλάδας με Ιταλία, Γερμανία-Ολλανδία και Σερβία. Η συζήτησή τους ξεκινά στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας την Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2026.
Σημαίες Ελλάδας Βουλγαρίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστρέφουν 48 εκκλησιαστικά κειμήλια από Βουλγαρία στην Ελλάδα

Επιστρέφουν στην Ελλάδα 48 εκκλησιαστικά κειμήλια από τη Βουλγαρία, ενώ η χώρα μας παραδίδει ανθρωπολογικό υλικό που αφορά τον Σαμουήλ, σύμφωνα με συμφωνία συνεργασίας. Η τελετή θα γίνει 3/10 στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.
Ακρόπολη της Αθήνας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ι. Φωτήλας: Ο πολιτισμός στηρίζει ανάπτυξη, απασχόληση και τουρισμό

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσονας Φωτήλας, στο 7ο Φόρουμ της Ολυμπίας, τόνισε ότι η πολιτιστική κληρονομιά συνδέεται με τη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ διασφαλίζεται σταθερή χρηματοδότηση 750 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 5 χρόνια στον τομέα.
Πύργος Άιφελ Ολυμπιακοί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκδήλωση στην UNESCO για τους Ολυμπιακούς Νέων Ντακάρ με πρωτοβουλία Ελλάδας

Στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων στο Ντακάρ, η ελληνική και η σεναγαλέζικη αντιπροσωπεία στην UNESCO διοργανώνουν εκδήλωση για τον Ολυμπισμό και το ρόλο της νεολαίας στη βιώσιμη ειρήνη, προβάλλοντας το ελληνικό Ολυμπιακό ιδεώδες.