Για την επικίνδυνη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και τη διαμόρφωση μιας κοινωνίας δύο ταχυτήτων κάνει λόγο ο Τομέας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Όπως επισημαίνεται, «οι δείκτες εισοδηματικής ανισότητας (συντελεστής Gini και δείκτης S80/S20) επιβεβαιώνουν την καθήλωση της ελληνικής κοινωνίας σε μια ζοφερή πραγματικότητα, καταρρίπτοντας το κυβερνητικό αφήγημα περί "συμπεριληπτικής ανάπτυξης"».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η στασιμότητα αυτών των δεικτών σε υψηλά επίπεδα αποδεικνύει ότι η όποια οικονομική μεγέθυνση των τελευταίων ετών παραμένει εγκλωβισμένη στην εξυπηρέτηση των λίγων, ενώ η ψαλίδα μεταξύ των πλούσιων εισοδημάτων και των υπολοίπων στρωμάτων παραμένει προκλητικά μεγάλη». Παράλληλα, σημειώνεται ότι «προκύπτει σημαντική αύξηση μεταξύ 2023 και 2025 της υλικής και κοινωνικής στέρησης, καθώς και αύξηση του κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού».
Ο Τομέας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι «η σημερινή πραγματικότητα στην Ελλάδα σκιαγραφεί μια κοινωνία δύο ταχυτήτων, όπου η ευημερία των αριθμών που επικαλείται η κυβέρνηση αδυνατεί να συναντήσει την καθημερινότητα των πολιτών». Τονίζει πως «η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών κατακρημνίζεται από την ανεξέλεγκτη ακρίβεια και τον πληθωρισμό της απληστίας», ενώ «οι ανισότητες διευρύνονται επικίνδυνα, καθώς τα κέρδη των λίγων και ισχυρών εκτοξεύονται, την ώρα που η πλειονότητα των εργαζομένων και των συνταξιούχων παλεύει να καλύψει ακόμα και τις βασικές ανάγκες επιβίωσης πριν το τέλος του μήνα».
Όπως αναφέρεται, «παρά τις θριαμβολογίες, η Ελλάδα συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στην κοινωνική αδικία, με την έλλειψη ουσιαστικής αναδιανομής να καταδικάζει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό». Ο Τομέας Οικονομικών επισημαίνει ότι «η αντιμετώπιση αυτών των ανισοτήτων απαιτεί μια ριζική στροφή προς την κοινωνική δικαιοσύνη και την αναδιανομή του πλούτου».
Καταλήγει ότι «το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει στον πυρήνα της πολιτικής του τη μείωση των ανισοτήτων και έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, θεωρώντας ότι η μείωση των αποκλεισμών αποτελεί κύρια προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη».