ΓΔ: 2643.62 1.28% Τζίρος: 333.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Θάνος Πλεύρης πορτρέτο

Θ. Πλεύρης: Έτοιμοι για αυστηρότερα μέτρα αν αυξηθούν οι μεταναστευτικές ροές

Ο Θάνος Πλεύρης τόνισε πως, αν και δεν έχουν αυξηθεί οι μεταναστευτικές ροές λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή, αν η κατάσταση επιδεινωθεί, η κυβέρνηση θα λάβει αυστηρότερα μέτρα από το περασμένο καλοκαίρι.

Καμία ουσιαστική διαφοροποίηση δεν παρατηρείται μέχρι στιγμής στις μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα εξαιτίας των πολεμικών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, όπως ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι σε περίπτωση παράτασης της κρίσης και δημιουργίας συνθηκών ανωτέρας βίας, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει πιο αυστηρά μέτρα από εκείνα του περασμένου καλοκαιριού.

Μιλώντας στο 1ο Blue Heritage Summit Thessaloniki, που διοργανώνει ο οργανισμός BeyondCSR με την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), ο κ. Πλεύρης επισήμανε: «Είναι προφανές ότι εάν βρεθούμε σε τέτοιες καταστάσεις εργαλειοποίησης υπάρχει πάντοτε ο παράγοντας της ανωτέρας βίας…». Υπογράμμισε ότι, αν επαναληφθούν παρόμοιες συνθήκες, τα νέα μέτρα θα είναι «πιο σκληρά από αυτά του προηγούμενου καλοκαιριού».

Μείωση ροών από την Τουρκία

Ο υπουργός σημείωσε ότι έχει καταγραφεί σημαντική μείωση στις ροές από την Τουρκία, οι οποίες το 2025 περιορίστηκαν σε 21.000, έναντι 48.000 το 2024. Όπως ανέφερε, «το να συζητάμε ότι οι ροές από την Τουρκία είναι στις 20.000 τον χρόνο είναι πραγματικά πολύ μικρές ροές». Τόνισε επίσης ότι τα ελληνικά νησιά είναι πλέον θωρακισμένα τόσο σε επίπεδο αποτροπής όσο και διαχείρισης, με πλήρως οργανωμένες δομές φιλοξενίας.

Ανησυχία για τις ροές από τη Λιβύη

Ο κ. Πλεύρης χαρακτήρισε ως βασικό πρόβλημα τη ροή μεταναστών από τη Λιβύη, επισημαίνοντας ότι προέρχονται κυρίως από το Σουδάν. Όπως είπε, περίπου τρία εκατομμύρια εκτοπισμένοι βρίσκονται σε Αίγυπτο, Τσαντ και Λιβύη, γεγονός που δημιουργεί μια «ανησυχητική δεξαμενή μεταναστών», καθώς περιλαμβάνει και άτομα που δεν δικαιούνται άσυλο.

Η πολιτική της κυβέρνησης και το δημογραφικό

Ο υπουργός αναφέρθηκε στον νέο νόμο για τη Μετανάστευση και στο επικείμενο Σύμφωνο Μετανάστευσης, το οποίο θα εφαρμοστεί από τις 12 Ιουνίου. Απαντώντας στις επικρίσεις περί έλλειψης ανθρωπισμού, τόνισε ότι «ο ανθρωπισμός έχει πάντοτε και έναν ρεαλισμό» και υπογράμμισε πως είναι μεγάλο λάθος να θεωρείται ότι το δημογραφικό πρόβλημα μπορεί να λυθεί μέσω της μετανάστευσης.

Όπως ανέφερε, «το μοντέλο αυτό απέτυχε στην Ευρώπη», ενώ επανέλαβε τη θέση ότι η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσει το μοντέλο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος: «Άσυλο σε αυτούς που δικαιούνται, κλειστά σύνορα σε αυτούς που δεν δικαιούνται άσυλο και επιστροφές, είτε οικειοθελείς είτε αναγκαστικές».

Παρέμβαση Γιώργου Κουμουτσάκου

Μετά την ομιλία του υπουργού, παρενέβη εκτός προγράμματος ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την κυβερνητική πολιτική. «Άκουσα ολοκληρωμένη την πολιτική της κυβέρνησης για τη Μετανάστευση και είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος», ανέφερε.

Ο κ. Κουμουτσάκος υπενθύμισε ότι τα ζητήματα που είχε θέσει η Ελλάδα στην Ε.Ε. κατά την περίοδο 2019-2021 ωρίμασαν πέντε χρόνια αργότερα. Τόνισε τη σημασία της ρήτρας ανωτέρας βίας στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης, σημειώνοντας πως η πρόταση αυτή είχε διατυπωθεί από την ελληνική πλευρά μετά τα γεγονότα στον Έβρο.

Κλείνοντας, απευθυνόμενος στον κ. Πλεύρη, επισήμανε: «Χαίρομαι γιατί το έδαφος που περπατάς είναι πιο στέρεο από αυτό που είχαμε εμείς, αλλά αυτό το φτιάξαμε ως κυβέρνηση και όλοι μας όσοι το χειριστήκαμε».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Νέα συστήματα και drone στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Η φετινή παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2026 στη Θεσσαλονίκη θα αναδείξει τη νέα εποχή των Ενόπλων Δυνάμεων, με υπερσύγχρονα αμυντικά συστήματα όπως το David's Sling και το Spyder, ενταγμένα στην «Ασπίδα του Αχιλλέα».
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Σαουδική Αραβία: Αναχαιτίστηκαν 5 drones, ένα κοντά στη Μεδίνα

Ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την κατάρριψη πέντε drones που εκτοξεύθηκαν κατά του βασιλείου από τους Χούθι, με τα τέσσερα στην ανατολική περιοχή και το ένα κοντά στη Μεδίνα, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.
Ουρανοξύστες Ριάντ Σαουδική Αραβία
ΔΙΕΘΝΗ

Αναχαίτιση βαλλιστικού πυραύλου με στόχο το Ριάντ από τη Σ. Αραβία

Οι σαουδαραβικές δυνάμεις αναχαίτισαν βαλλιστικό πύραυλο που στόχευε το Ριάντ, κατά τη διάρκεια συναγερμού. Δημοσιογράφοι μετέδωσαν πως ακούστηκαν δύο εκρήξεις στην πρωτεύουσα, ενώ η επίθεση αποδίδεται σε Χούθι.
Ο Λευκός Οίκος
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουάσινγκτον προειδοποιεί Αμερικανούς στη Μέση Ανατολή για επαγρύπνηση

Οι πρεσβείες των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή προειδοποιούν τους Αμερικανούς για αυξημένη επαγρύπνηση λόγω της περίπλοκης κατάστασης ασφαλείας και πιθανές ακυρώσεις πτήσεων, οκτώ μήνες μετά την έναρξη του πολέμου.