ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Υπουργός Κλιματικής Κρίσης
Φώτο: Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης Γιάννης Κεφαλογιάννης. Credits: Dimitris Kapantais / SOOC

Γ. Κεφαλογιάννης: Ο εθελοντισμός είναι συνειδητή ευθύνη για όλους

Η παράδοση 4.500 στολών, αξίας 743.646 ευρώ, πραγματοποιήθηκε στις εθελοντικές οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας, ενώ ο Γ. Κεφαλογιάννης τόνισε τη σημασία του εθελοντισμού ως συλλογική ευθύνη προστασίας.

Μέσα Ατομικής Προστασίας παραδόθηκαν σε εθελοντικές οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΙΓΙΣ, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Το έργο «Εξοπλισμός Εθελοντικών Οργανώσεων» χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και αφορά τις οργανώσεις που είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας (ΜΕΟΠΠ), με στόχο τη στήριξή τους στο έργο που επιτελούν.

Ο εξοπλισμός που παραδόθηκε περιλαμβάνει 4.500 στολές, συνολικού προϋπολογισμού 743.646 ευρώ, 4.500 προστατευτικά άρβυλα αξίας 592.596 ευρώ, 4.500 γάντια συνολικού κόστους 167.400 ευρώ και 4.500 κράνη με φακό, προϋπολογισμού 940.230 ευρώ.

Η αναγνώριση του ρόλου των εθελοντών

Κατά την ομιλία του, ο υπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης υπογράμμισε τον συμβολισμό της τελετής, σημειώνοντας ότι αποτελεί στιγμή κατά την οποία «η Πολιτεία αναγνωρίζει και ανταποδίδει ένα μικρό μέρος από αυτά που οφείλει σε εκείνους που, σε δύσκολες στιγμές, βρέθηκαν δίπλα της».

Τόνισε επίσης ότι ο εθελοντισμός στην Πολιτική Προστασία «δεν είναι μια περιστασιακή πράξη προσφοράς ούτε μια δραστηριότητα του ελεύθερου χρόνου, αλλά μια συνειδητή επιλογή να μοιραστούμε όλοι μαζί την ευθύνη για να προστατεύσουμε αυτά που μας ενώνουν».

Ο υπουργός επεσήμανε πως στο παρελθόν ο εθελοντισμός αντιμετωπιζόταν ως συμπληρωματική δραστηριότητα, ενώ σήμερα αποτελεί κεντρικό θεσμό στη διαχείριση κρίσεων. Όπως ανέφερε, σε χώρες με ανεπτυγμένα συστήματα πολιτικής προστασίας, οι εθελοντές εκπαιδεύονται και συνεργάζονται με τις επαγγελματικές δυνάμεις, λειτουργώντας ως δύναμη που πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες του κράτους.

Θεσμική και οικονομική στήριξη

Ο κ. Κεφαλογιάννης σημείωσε ότι η αλλαγή παραδείγματος πρέπει να αποτυπωθεί μέσα από στέρεη θεσμική στήριξη. Παρέθεσε παραδείγματα παρεμβάσεων, όπως η απαλλαγή από τέλη ταξινόμησης και κυκλοφορίας για τα οχήματα των εθελοντικών οργανώσεων, η δυνατότητα απουσίας δημοσίων υπαλλήλων-εθελοντών σε περιόδους κόκκινου συναγερμού χωρίς απώλεια αποδοχών και η παράδοση 4.500 σετ σύγχρονου εξοπλισμού.

Όπως τόνισε, «πίσω από κάθε εθελοντική δράση υπάρχουν πρακτικές ανάγκες με οικονομικό αντίτιμο», υπογραμμίζοντας ότι η θεσμοθέτηση οικονομικής ενίσχυσης προς τις οργανώσεις αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της Πολιτείας.

Η φωνή των εθελοντών

Η πρόεδρος της Εθελοντικής Ομάδας Καπανδριτίου Πολυδενδρίου ΕΘΕΚΑΠ, Λύδια Σοφία Βατσέλα, εκπροσωπώντας τους εθελοντές, ανέφερε ότι η τελετή αποτελεί «μια έμπρακτη αναγνώριση και αξίωση του θεσμού του εθελοντισμού», καθώς η παράδοση Μέσων Ατομικής Προστασίας πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Η κα Βατσέλα ευχαρίστησε την πολιτική ηγεσία, το Πυροσβεστικό Σώμα και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εθελοντικών Οργανώσεων για τη συμβολή τους, επισημαίνοντας ότι οι βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο, στις εκπαιδεύσεις και στην παροχή εξοπλισμού ενισχύουν την ασφάλεια των εθελοντών.

Όπως τόνισε, «οι εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας είμαστε παρόντες σε κάθε κρίση — στις πυρκαγιές, στις πλημμύρες, όταν οι τοπικές κοινωνίες δοκιμάζονται, με αίσθημα ευθύνης, αυταπάρνηση και βαθιά αγάπη για τον τόπο μας».

Παρουσίες στην εκδήλωση

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Παπαευσταθίου, ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Αναστάσιος Παππάς, ο επιτελάρχης του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Αθανάσιος Μπαλάφας, καθώς και ανώτατοι αξιωματικοί και εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων από όλη την Αττική.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συζήτηση σε συνέδριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναβαθμίζεται το σύστημα 'ENGAGE' για ισχυρότερο πυροσβεστικό μηχανισμό

Ημερίδα για την αναβάθμιση του Πληροφοριακού Συστήματος "ENGAGE" πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ενισχύοντας τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τη διαχείριση περιστατικών με υποστήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης.
ασθενοφόρο Citroën Ελλάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εντυπωσιακή άσκηση διάσωσης 70 μέτρων στην Κοιλάδα Τεμπών

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 23 Απριλίου η άσκηση διάσωσης εναερίτη στα Τέμπη, που διοργάνωσε η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου με την ΕΜΑΚ, σε ρεαλιστικές συνθήκες κατά τη διάρκεια διήμερου αποκλεισμού για εργασίες συντήρησης.
Ευάγγελος Τουρνάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρνάς: Ενισχύεται η ετοιμότητα της Κρήτης για την αντιπυρική περίοδο

Ευρεία σύσκεψη στο Ηράκλειο με συμμετοχή φορέων και τον υπ. Κλιματικής Κρίσης Ε. Τουρνά για την προετοιμασία Κρήτης ενόψει αντιπυρικής 2026. Ανακοινώθηκε αυστηρότερο πλαίσιο για καθαρισμούς και ενίσχυση μέσων και προσωπικού.
Βελγικό Κοινοβούλιο Βρυξέλλες
ΔΙΕΘΝΗ

Βέλγιο: Σύσταση στους πολίτες για κιτ έκτακτης ανάγκης τριών ημερών

Οι βελγικές αρχές συνέστησαν στους πολίτες να διατηρούν στο σπίτι ένα κιτ έκτακτης ανάγκης με νερό, φάρμακα και βασικά είδη για τρεις μέρες, ώστε να είναι προετοιμασμένοι για κρίσεις ή φυσικές καταστροφές λόγω κλιματικής αλλαγής.
λιμάνι Ηρακλείου Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκκληση του Δήμου Ηρακλείου για αποφυγή βεγγαλικών το Πάσχα λόγω ασφάλειας

Ο Δήμος Ηρακλείου ζητά αποφυγή χρήσης βεγγαλικών και φωτιάς το Πάσχα, δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια. Εντατικοί έλεγχοι θα γίνονται από τη Δημοτική και Ελληνική Αστυνομία για την προστασία πολιτών και επισκεπτών.