ΓΔ: 2540.06 0.75% Τζίρος: 364.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Θανάσης Κοντογεώργης πορτρέτο
Φώτο: SOOC

Κοντογεώργης: Η Ελλάδα εκτός πολέμου, επιτήρηση σε ασφάλεια και ενέργεια

Η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε πολεμικές ενέργειες, τόνισε ο Θ. Κοντογεώργης, εξηγώντας ότι η αποστολή μέσων στην Κύπρο έγινε μετά από αίτημα της κυπριακής πλευράς και είναι εθνικά επιβεβλημένη. Καίρια η τήρηση της διεθνούς νομιμότητας.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης υπογράμμισε σε συνέντευξή του στον «Αθήνα 984» ότι «η Ελλάδα δεν εμπλέκεται στον πόλεμο, ούτε σε κάποια επιθετική ενέργεια». Τόνισε πως η στάση της χώρας παραμένει σταθερή και προσανατολισμένη στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.

Αναφερόμενος στην αποστολή δύο φρεγατών και τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών στην Κύπρο, σημείωσε ότι η απόφαση ελήφθη «κατόπιν αιτήματος της κυπριακής πλευράς» και πως πρόκειται για «παρουσία αυτονόητη λόγω των συνθηκών και εθνικά επιβεβλημένη».

 Όπως πρόσθεσε, «υπάρχει συναποδοχή και κοινωνικά και από τον πολιτικό κόσμο» για αυτή την κίνηση.

Σε σχέση με το Ιράν, ο υφυπουργός επισήμανε ότι «ο έλεγχος και ο περιορισμός του πυρηνικού και βαλλιστικού προγράμματος του Ιράν είναι απαραίτητη προϋπόθεση» για τη σταθερότητα της περιοχής, ενώ υπογράμμισε πως «τα ατομικά δικαιώματα του ιρανικού λαού και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου πρέπει να γίνουν σεβαστά».

Για την πρωτοβουλία του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, ανέφερε ότι «η χώρα μας θα συμμετέχει» και ότι «την άλλη εβδομάδα ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Παρίσι» για το σχετικό ζήτημα, προσθέτοντας πως «τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες».

Ζητήματα ασφάλειας και ενεργειακής επάρκειας

Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανό πλήγμα στην Κρήτη, ο Θ. Κοντογεώργης δήλωσε πως «όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας έχουν ενεργοποιηθεί» και ότι «δεν υπάρχει λόγος σοβαρής ανησυχίας». Τόνισε ωστόσο την ανάγκη «αυξημένης επιτήρησης», εξηγώντας ότι «κάθε πρωί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συνεδριάζει με τα Επιτελεία».

Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε «θετικό ότι σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία γίνεται το αυτονόητο» και υπενθύμισε ότι «αύριο θα συγκληθεί το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής».

Αναφορικά με τις οικονομικές επιπτώσεις, σημείωσε ότι «χρειάζεται ψυχραιμία», καθώς «οι συνέπειες θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια και την ένταση» των εξελίξεων. 

Για το φυσικό αέριο, ανέφερε πως «από τα 31 ευρώ σήμερα πήγαμε στα 43 ευρώ», υπενθυμίζοντας ότι «όταν έγινε η εισβολή της Ρωσίας, τα επίπεδα έφτασαν στα 350 ευρώ». Κατά συνέπεια, όπως είπε, «απέχουμε πολύ από κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ενεργειακή κρίση».

Επισήμανε επίσης ότι «η κυβέρνηση έχει ήδη στείλει τα μηνύματά της στα διυλιστήρια και σε όλες τις αλυσίδες της αγοράς», ενώ έχει ενεργοποιηθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Εποπτείας της Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή. «Δεν υπάρχει ανησυχία για τα ενεργειακά αποθέματα», διαβεβαίωσε κλείνοντας.

Θέματα Δικαιοσύνης και πολιτικής αντιπαράθεσης

Σε ερώτηση για το καθεστώς των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, απάντησε ότι «δεν είναι ο χρόνος για μια τέτοια συζήτηση» και ότι «αυτό αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία».

Αναφερόμενος στο θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, μετά τη σχετική δικαστική απόφαση, δήλωσε: «Η απόφαση αφορούσε συγκεκριμένα πρόσωπα, τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη, υπάρχει και ο 2ος βαθμός». 

Υπενθύμισε ότι «η διαδικασία ενώπιον του Πλημμελειοδικείου ξεκίνησε από τη διάταξη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου» για περαιτέρω διερεύνηση.

Ο Θ. Κοντογεώργης κάλεσε κυβέρνηση και αντιπολίτευση να σέβονται «τη διάκριση των εξουσιών και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, όχι α λα καρτ αλλά στο σύνολό της». 

Σχετικά με πιθανό αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη για νέα εξεταστική, σημείωσε ότι «θα συζητηθεί τη στιγμή που πρέπει», υπενθυμίζοντας πως «υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την ικανοποίηση του αιτήματος».

Κλείνοντας, παρέπεμψε στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, τονίζοντας ότι «η συμμόρφωση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει γίνει», καθώς «από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών διατέθηκαν όσα σχετικά με την υπόθεση αυτή μπορούσαν να διατεθούν στον κύριο Ανδρουλάκη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης Χριστοδουλίδης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης σε Χριστοδουλίδη: Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες για το Κυπριακό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του Νίκου Χριστοδουλίδη για επανέναρξη συνομιλιών στο κυπριακό, τονίζοντας τη σημασία συντονισμού ενόψει εξελίξεων και της επίσκεψης του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο.
Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρ. Δούρου: Επείγει η επανεκκίνηση συνομιλιών για λύση στο Κυπριακό

Η Ρένα Δούρου τονίζει την ανάγκη επανεκκίνησης των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, με στόχο τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και τη δημιουργία διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Ελληνική σημαία Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα-Κυπριακή Δημοκρατία: Προσηλωμένοι σε λύση διζωνικής ομοσπονδίας

Ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε την εθνική σημασία της επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, αναφέρθηκε στη βελτίωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα και επεσήμανε τα μέτρα για την αντιπυρική προστασία, περιλαμβάνοντας πρόστιμα και αεροσκάφη.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χατζηδάκης: Απόλυτος στόχος μας η επανένωση και στήριξη της Κύπρου

Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε στις εκδηλώσεις για τα 52 χρόνια από την τουρκική εισβολή πως η Ελλάδα στηρίζει σταθερά τον αγώνα για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της Κύπρου, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στον νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, ανέδειξε τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στη νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική της Ευρώπης με αιχμή τις διασυνδέσεις, τα πράσινα καύσιμα, τους λιμένες και το νέο 3+1.