ΓΔ: 2085.82 -5.23% Τζίρος: 435.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:32:41
Επιβατικό αεροσκάφος πτήσης
Φώτο: Shutterstock

Ενιαίο μέτωπο δημάρχων για οδική σύνδεση με το αεροδρόμιο Καστελίου

Κοινή σύσκεψη στο Σπήλι πραγματοποίησαν οι δήμαρχοι της νότιας Κρήτης για ενιαία πρόταση σύγχρονης και ασφαλούς οδικής σύνδεσης των νότιων δήμων με το νέο διεθνές αεροδρόμιο Καστελίου.

Σε κοινή σύσκεψη των δημάρχων της νότιας Κρήτης, με αντικείμενο τη διαμόρφωση ενιαίας πρότασης για τη σύγχρονη και ασφαλή οδική σύνδεση των νότιων δήμων με το νέο διεθνές Αεροδρόμιο Καστελίου, προχώρησαν οι τοπικοί φορείς σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Αγίου Βασιλείου στο Σπήλι.

Η πρωτοβουλία ανήκε στους οκτώ δημάρχους των περιοχών που επηρεάζονται άμεσα από τον σχεδιασμό της νότιας σύνδεσης και σηματοδοτεί τη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου διεκδίκησης. 

Οι αυτοδιοικητικοί παρουσίασαν τεκμηριωμένες θέσεις, με σαφή αναπτυξιακό προσανατολισμό, υπογραμμίζοντας ότι η νότια σύνδεση με το νέο αεροδρόμιο δεν αποτελεί απλώς τεχνικό έργο, αλλά προϋπόθεση ισόρροπης ανάπτυξης, ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας και αξιοποίησης των νέων δυνατοτήτων που δημιουργούνται.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός από τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου Ιωάννη Ταταράκη, που είχε και τον συντονισμό, οι δήμαρχοι Παντελής Μουρτζανός Αμαρίου, Μανώλης Κοκοσάλης Αρχανών - Αστερουσίων, Παύλος Μπαριτάκης Βιάννου, Μιχάλης Κοκολάκης Γόρτυνας, Μανώλης Φραγκούλης Ιεράπετρας, Βασίλης Κεγκέρογλου Μινώα Πεδιάδας και Γρηγόρης Νικολιδάκης Φαιστού. 

Παρόντες ήταν επίσης ο βουλευτής Ρεθύμνου Μανώλης Χνάρης, ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, εκπρόσωπος του Υπουργού Γιάννη Κεφαλογιάννη, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων.

Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Ιωάννης Ταταράκης τόνισε ότι η σύσκεψη αποτέλεσε «μια συνάντηση ευθύνης», εκφράζοντας την κοινή βούληση των δημάρχων για μια ενιαία και ισχυρή φωνή στο ζήτημα της νότιας σύνδεσης με το νέο αεροδρόμιο. 

Όπως ανέφερε, «η σύγχρονη, ασφαλής και λειτουργική οδική σύνδεση δεν είναι απλώς τεχνικό έργο. Είναι προϋπόθεση ισόρροπης ανάπτυξης, ζήτημα κοινωνικής συνοχής και εργαλείο βιώσιμης τουριστικής και παραγωγικής προοπτικής»

Επισήμανε ακόμη ότι η γεωγραφική θέση του Δήμου Αγίου Βασιλείου μπορεί να μετατραπεί σε αναπτυξιακό πλεονέκτημα με την ολοκλήρωση της σύνδεσης.

Υφιστάμενες μελέτες και επόμενα βήματα

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, παρουσιάστηκαν οι υφιστάμενες μελέτες της Περιφέρειας Κρήτης, καθώς ο οδικός άξονας Ρέθυμνο - Σπήλι - Τυμπάκι - Άγιοι Δέκα - Ιεράπετρα περιλαμβάνεται στο χωροταξικό της Περιφέρειας (ΦΕΚ 260 ΑΑΠ/9-11-2017). 

Τονίστηκε η ανάγκη προτεραιοποίησης, εξασφάλισης χρηματοδότησης και καθορισμού συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος υλοποίησης του έργου.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι δεν πρόκειται για νέα διεκδίκηση από μηδενική βάση, καθώς υπάρχουν ήδη σημαντικές μελέτες της Περιφέρειας σε κρίσιμα τμήματα του δικτύου, όπως τα Παλέ - Σπήλι, Σπήλι - Ακούμια και Ακούμια - Άγιο Δημήτριο, συνολικού προϋπολογισμού 93 εκατ. ευρώ.

Ομόφωνα αποφασίστηκε η Περιφέρεια Κρήτης να αναλάβει συντονιστικό ρόλο στην επόμενη φάση, ώστε να προχωρήσει η τεχνική ωρίμανση, η ιεράρχηση προτεραιοτήτων και η συνολική διαμόρφωση της πρότασης που θα κατατεθεί στην Πολιτεία. 

Παράλληλα, οι δήμαρχοι θα προχωρήσουν στη σύνταξη κοινού ψηφίσματος προς τον πρωθυπουργό, με κοινοποίηση στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, ζητώντας συνάντηση για την παρουσίαση των προτάσεων και τη δέσμευση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος ενεργειών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνικό Κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή οι συμβάσεις με Chevron και Helleniq για υδρογονάνθρακες

Στη Βουλή κατατέθηκαν προς κύρωση οι συμβάσεις μίσθωσης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές νότια της Πελοποννήσου και της Κρήτης, ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου.
Σωκράτης Φάμελλος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναντήσεις του προέδρου ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου

Στο Ηράκλειο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Π/Σ τόνισε στο Εργατικό Κέντρο πως το κόμμα στηρίζει τα αιτήματα των εργαζομένων για αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες, απορρίπτοντας την εργασιακή απορρύθμιση και την υποβάθμιση των δικαιωμάτων.
Ενετικό λιμάνι Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διάκριση του Δήμου Καντάνου–Σελίνου στα Greek Green Awards 2026

Ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου βραβεύτηκε στα Greek Green Awards 2026 για τη μετατροπή του πρώην ΧΥΤΑ Πελεκάνου σε Φωτοβολταϊκό Πάρκο, διακρινόμενος για την περιβαλλοντική αποκατάσταση και την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας.
Εθελόντρια Ερυθρού Σταυρού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Ρέθυμνο ανέδειξε τη σημασία της πρόληψης μέσω του Προγράμματος «Ζωή»

Το Ρέθυμνο ανέδειξε τη σημασία της πρόληψης με το πρόγραμμα «Ζωή», που περιλαμβάνει καρδιολογικό έλεγχο εφήβων αθλητών. Σε ειδική δράση στο γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» εξετάστηκαν 40 αθλητές από οκτώ συλλόγους.
Συνέντευξη στο Υπουργείο Ενέργειας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου Γ. Ανδρουλάκης σε Αμάρι και Ανώγεια

Συνάντηση εργασίας είχαν ο Δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός με τον Πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου Γιάννη Ανδρουλάκη για την προώθηση έργων περιβαλλοντικής προστασίας και βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή.
Ενετικό λιμάνι Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χανιά: Ολοκληρώνεται στις 6/3 η διεθνής διαδρομή των Ενετικών Νεωρίων

Η έκθεση για τα Ενετικά Νεώρια, μετά τη Biennale Αρχιτεκτονικής Βενετίας, παρουσιάζεται στα Χανιά στις 6 Μαρτίου 2026 στην Πύλη Sabbionara, αναδεικνύοντας τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και της αποκατάστασης των Νεωρίων.