ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Πυροσβέστες σε πυρκαγιά
Πυροσβέστες του Πυροσβεστικού Σώματος επιχειρούν κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς με έντονο καπνό.

Β. Σπανάκης: Πρωταγωνιστικός ρόλος των Δήμων στην πρόληψη πυρκαγιών

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Β.Π. Σπανάκης και ο γ.γ. Σ. Χιονίδης συμμετείχαν σε σύσκεψη για την Αντιπυρική Περίοδο 2026, τονίζοντας τον ενισχυμένο ρόλο και τη χρηματοδότηση των Δήμων στην πρόληψη πυρκαγιών με τον νέο νόμο 5281/2026.

Στη Διυπουργική Σύσκεψη για την προετοιμασία της Αντιπυρικής Περιόδου 2026 συμμετείχε ο υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης - Πέτρος Σπανάκης, μαζί με τον γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Σάββα Χιονίδη. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόσκληση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν ζητήματα συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων και των Δήμων με το αρμόδιο Υπουργείο, καθώς και τα μέτρα πρόληψης που θα εφαρμοστούν ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου.

Ο κ. Σπανάκης υπογράμμισε ότι «οι 332 Δήμοι της χώρας θα βρίσκονται και φέτος στην πρώτη γραμμή για μέτρα πρόληψης κατά των πυρκαγιών με περισσότερα μέσα και αυξημένη χρηματοδότηση σε σχέση με το παρελθόν. Οι Δήμοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι στην ψηφιακή πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr. O νέος Νόμος 5281/2026 "Ενεργή Μάχη" που ψηφίστηκε στις 19/2/2026 υιοθέτησε στο σύνολό του τα αιτήματα-προτάσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και καθιστά τη συμβολή της Αυτοδιοίκησης ακόμη πιο καθοριστική για την επιτυχία των μέτρων πρόληψης».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευάγγελος Τουρνάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Ρόδο ο Υπ. Κλιματικής Κρίσης Ευ. Τουρνάς για σύσκεψη με Πυροσβεστική

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης, Ευάγγελος Τουρνάς, επισκέφθηκε τη Ρόδο για συντονισμό ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Τόνισε τη σημασία της ευθύνης όλων για την πρόληψη πυρκαγιών και έκανε έκκληση για προσοχή και συνεργασία.
Συνάντηση σε επίσημο χώρο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεδρίασε το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Χανίων

Πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του ΤΕΣΟΠΠ Χανίων σχετικά με τον σχεδιασμό πολιτικής προστασίας για το καλοκαίρι 2026, με έμφαση στην πρόληψη και τις νέες τεχνολογίες για την αντιμετώπιση πυρκαγιών και φυσικών φαινομένων.
Σμήνος μη επανδρωμένων αεροσκαφών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρίκαλα: Drones προστατεύουν τον Ασπροπόταμο από φωτιές 24 ώρες

Εγκαταστάθηκε σύστημα επιτήρησης με drones στον Ασπροπόταμο, με πρωτοβουλία του Δήμου Μετεώρων και συνεργασία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης, προσφέροντας 24ωρη προστασία από πυρκαγιές στη σημαντική αυτή ορεινή περιοχή.
Πυροσβεστικό όχημα Ελλάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έναρξη αντιπυρικής περιόδου: Οδηγίες, απαγορεύσεις και ποινές από το Υπουργείο

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ξεκίνησε την αντιπυρική περίοδο, τονίζοντας τέσσερις βασικές απαγορεύσεις και εκδίδοντας προειδοποιήσεις για αποτροπή πυρκαγιών λόγω ανθρώπινων δραστηριοτήτων και βαριά πρόστιμα.
Πυροσβεστικό όχημα Ελλάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έναρξη αντιπυρικής περιόδου: Το σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας

Στο επίκεντρο του φετινού σχεδιασμού της Πολιτικής Προστασίας για τις πυρκαγιές τίθενται η πρόληψη και η επιτήρηση μέσω 100 drones, ενώ αξιοποιείται για πρώτη φορά η Εθνική Χαρτογράφηση Κινδύνου και ενισχύεται η επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Σαντορίνη αεροφωτογραφία τοπίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα ΚΥΑ: Ενεργοποίηση μέτρων Πολιτικής Προστασίας στη Σαντορίνη

Τέθηκαν σε ισχύ νέα μέτρα Πολιτικής Προστασίας για τη Σαντορίνη μετά από ΚΥΑ, με βάση επιστημονικές εισηγήσεις για περιορισμούς πρόσβασης λόγω γεωδυναμικών φαινομένων. Τα μέτρα ισχύουν έως 31.03.2027.