Το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, έργο-πυρήνας για τη συγκρότηση του Δικτύου Δημοσίου Τομέα, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2028, με τη διασύνδεση όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης.
Ήδη έχει ξεκινήσει η εκπόνηση μελετών για τους βασικούς στόχους του επόμενου σταδίου, του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙΙ, όπως αναφέρθηκε στην ημερίδα «Ψηφιακό κράτος μέσω του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ: Μετασχηματίζοντας την Ελλάδα προς όφελος του πολίτη», που διοργάνωσε η Κοινωνία της Πληροφορίας στη Θεσσαλονίκη.
Ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, αναφέρθηκε στις στρατηγικές προκλήσεις που σχετίζονται με την ολοκλήρωση της ψηφιακής ενοποίησης του δημόσιου τομέα.
Όπως σημείωσε, αυτές αφορούν το «πώς πρέπει να βλέπουμε τη χώρα μας την επόμενη μέρα, αν θέλουμε να τη δούμε να πρωτοπορεί στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας και των ψηφιακών επενδύσεων».
Τόνισε ότι «πρέπει να ολοκληρώσουμε τα έργα του ΕΣΠΑ τα οποία είναι σε εξέλιξη, όπου δημιουργούνται οι υποδομές που δεν υπήρχαν στο παρελθόν για όλη τη χώρα».
Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της ποιότητας των δεδομένων, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα ψηφιοποίησης για όλους τους τομείς».
Ο κ. Αναγνωστόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ενοποίησης των δεδομένων, ώστε «να έχουμε μια ενιαία εικόνα των δεδομένων του πολίτη, ανεξαρτήτως αν μιλάμε για τον ασφαλιστικό τομέα, τον τομέα της υγείας ή της φορολογίας».
Όπως εξήγησε, «βοήθησε πάρα πολύ ο προσωπικός αριθμός», καθώς συνέβαλε στην ενοποίηση των μητρώων του Δημοσίου. Ενδεικτικά ανέφερε πως «διορθώσαμε μισό εκατομμύριο λάθη τον τελευταίο καιρό, τα οποία υπήρχαν στα μητρώα της ΗΔΙΚΑ».
Η στρατηγική του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙΙ
Αναφορικά με τη μελλοντική στρατηγική του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙΙ, ο Γενικός Γραμματέας επεσήμανε ότι αυτή θα επικεντρωθεί στην αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης και σε μια κοινή πολιτική cloud και AI, ενταγμένη στο πλαίσιο γεωπολιτικών συνθηκών.
Στόχος, όπως είπε, είναι η χώρα να αποτελέσει έναν κρίσιμο κόμβο για την παροχή υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης και δεδομένων, ενισχύοντας τη θέση της στο διεθνές περιβάλλον.
Ο Γενικός Διευθυντής Έργων στην Κοινωνία της Πληροφορίας, Δημήτριος Γιάντσης, ανέφερε ότι «στόχος μας είναι το έργο να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2027 και να έχει άλλον ένα χρόνο παραγωγικής λειτουργίας μέχρι το 2028».
Επισήμανε πως «πρώτος στόχος είναι να το ολοκληρώσουμε έτσι ώστε να δώσουμε αυτές τις σύγχρονες υπηρεσίες που χρειάζονται οι φορείς για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να εξυπηρετήσουν όλες τις ανάγκες που δημιουργούνται μέσα από τα υπόλοιπα έργα ψηφιοποίησης».
Σχετικά με τη συνέχεια του έργου, διευκρίνισε ότι «δεν έχουμε καταλήξει ακριβώς ποια θα είναι η εικόνα του, ωστόσο υπάρχει μία πρώτη μελέτη σχετικά με την επόμενη ημέρα του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ».
Όπως πρόσθεσε, «ο στόχος σε ό,τι αφορά χρονοδιαγράμματα είναι το 2028 να έχουμε περάσει στην επόμενη ημέρα του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ», υπογραμμίζοντας ότι «μέχρι τότε τρέχουμε για να προλάβουμε τον Ιούνιο του ’26».
Η συμβολή του ΣΥΖΕΥΞΙΣ στην οικονομία
Ο Συντονιστής και υποδιευθυντής Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Γιάννης Παπαγεωργίου, αναφέρθηκε στη συμβολή του ΣΥΖΕΥΞΙΣ στη μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας.
Όπως εξήγησε, για να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος απαιτούνται επενδύσεις, μείωση της φοροδιαφυγής και ανάπτυξη της οικονομίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η μείωση της φοροδιαφυγής περνάει μέσα από το ΣΥΖΕΥΞΙΣ και τη διαλειτουργικότητα όλων των συστημάτων με την ΑΑΔΕ, την ψηφιακή κάρτα εργασίας, το ηλεκτρονικό τιμολόγιο και πολλές ακόμη διαδικασίες που μειώνουν τη φοροδιαφυγή και βελτιώνουν τους ελέγχους».
Παράλληλα, σημείωσε ότι η διευκόλυνση της καθημερινότητας των επιχειρήσεων μέσω ενός λειτουργικού Δημοσίου ενισχύει την παραγωγικότητα και τις εξαγωγές, συμβάλλοντας στην αύξηση του ΑΕΠ.