ΓΔ: 2492.71 1.49% Τζίρος: 263.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Πάυλος Μαρινάκης πορτραίτο
Φώτο: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Credit: Aris Oikonomou/SOOC

Μαρινάκης: Διαφανή κριτήρια στη χρηματοδότηση ΜΜΕ, μέτρα κατά παραπληροφόρησης

Ο Παύλος Μαρινάκης, στην εκδήλωση της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου, τόνισε τη σημασία διαλόγου με τα ΜΜΕ και προανήγγειλε στοχευμένα προγράμματα στήριξης του Τύπου έως το 2026 με αντικειμενικά κριτήρια.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου, υπογραμμίζοντας τη σημασία του διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και Μέσων Ενημέρωσης.

Ο κ. Μαρινάκης επισήμανε πως η παρουσία του στη συγκεκριμένη εκδήλωση δεν είναι μόνο θεσμική, αλλά εκφράζει έμπρακτα την εκτίμηση της κυβέρνησης για τη συνεργασία με τις Ενώσεις και τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Έδωσε έμφαση στη διαδικασία ακρόασης φορέων κατά την επεξεργασία νομοσχεδίων, σημειώνοντας ότι οι παρεμβάσεις των δημοσιογράφων συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της νομοθεσίας για τα Μέσα Ενημέρωσης.

Τόνισε πως οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ ασκούν γόνιμη κριτική, καταθέτοντας προτάσεις που συχνά ενσωματώνονται στις τελικές ρυθμίσεις. Ανακοίνωσε ότι εντός του 2026 θα ολοκληρωθεί πρόγραμμα ενίσχυσης του περιοδικού Τύπου, ενώ προγραμματίζεται και ένα ευρύτερο, μόνιμου χαρακτήρα πρόγραμμα χρηματοδότησης όλων των μέσων ενημέρωσης.

Το πρόγραμμα αυτό, όπως διευκρίνισε, θα βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια όπως ο αριθμός εργαζομένων και ο κύκλος εργασιών, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις, υπό την προϋπόθεση έγκρισης από την DGComp.

Αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και θεσμικές πρωτοβουλίες

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της παραπληροφόρησης, χαρακτηρίζοντάς την ως βαθιά κρίση που επηρεάζει την οικονομία, την εκπαίδευση, την εθνική ασφάλεια και τις εκλογικές διαδικασίες.

Ανακοίνωσε τη διοργάνωση συνεδρίου υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με συμμετοχή όλων των Ενώσεων, των Μέσων και των πολιτικών κομμάτων, με στόχο τον θεσμικό διάλογο για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης. 

Το συνέδριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί το επόμενο δίμηνο σε εμβληματικό χώρο της Αθήνας, φιλοδοξώντας να καθιερωθεί ως θεσμός.

Ο κ. Μαρινάκης ανέδειξε τον ρόλο του περιοδικού Τύπου, επισημαίνοντας ότι αποτελεί χώρο συνάντησης ανάλυσης, αισθητικής και εγκυρότητας, προσφέροντας ποιοτική και αξιόπιστη ενημέρωση στους πολίτες. 

Υπογράμμισε ότι η αξιοπιστία των Μέσων αποτελεί την ισχυρότερη άμυνα της δημοκρατίας απέναντι στη διάδοση των fake news, ειδικά σε μια εποχή έντονης παρουσίας των κοινωνικών δικτύων και των ψηφιακών πλατφορμών.

Εκπαίδευση, μεταρρυθμίσεις και διαφάνεια

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών, αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Παιδεία στα Μέσα, που υλοποιείται σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. 

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται πιλοτικά σε σχολεία, με στόχο την πανελλαδική επέκταση για την ενίσχυση των δεξιοτήτων κριτικής ανάγνωσης και διασταύρωσης πληροφοριών στους μαθητές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρουσίασε τις κυβερνητικές παρεμβάσεις των τελευταίων δύο ετών στον χώρο των ΜΜΕ, αναφέροντας μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούσαν για δεκαετίες. 

Συγκεκριμένα, μίλησε για τον νέο νόμο για την ΕΡΤ, τα Μητρώα Έντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου, την επικείμενη αδειοδότηση περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών και ραδιοφώνων, καθώς και για τα προγράμματα χρηματοδότησης με αντικειμενικά κριτήρια.

Έκανε ιδιαίτερη μνεία στη θεσμοθέτηση της διαφάνειας στις κρατικές διαφημίσεις, με υποχρεωτική δημοσιοποίηση της κατανομής και της τελικής διάθεσης των σχετικών κονδυλίων.

Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε καλή χρονιά με υγεία και αντοχές, ευχαριστώντας τα μέλη της Ένωσης για τη συμβολή τους στην ενίσχυση της ποιότητας και της αξιοπιστίας της ενημέρωσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εφημερίδα και λάπτοπ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αριάδνη Αγάτσα: Ισχυρή Δημοκρατία με ελεύθερους, ασφαλείς δημοσιογράφους

Η πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αριάδνη Αγάτσα, τόνισε ότι ελεύθερη δημοσιογραφία και ισχυρή Δημοκρατία απαιτούν δημοσιογράφους ασφαλείς και επαγγελματικά θωρακισμένους, στη σχετική ημερίδα για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης στην Πάτρα.
Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Προσωρινή αναστολή της εξαγοράς της WBD από Paramount Skydance

Ομοσπονδιακή δικαστής στην Καλιφόρνια ανέστειλε προσωρινά την εξαγορά της Warner Bros Discovery από την Paramount Skydance, λόγω ανησυχιών για τον ανταγωνισμό, μετά από προσφυγή 12 Πολιτειών με επικεφαλής την Καλιφόρνια.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ζητά ανάκληση αδειών τηλεοπτικών δικτύων που δεν μετέδωσαν ομιλία του

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε να ακυρωθούν οι άδειες δικτύων NBC και ABC επειδή δεν μετέδωσαν ομιλία του, υποστηρίζοντας πως μετέχουν σε συνωμοσία εκλογικής απάτης.
Έκρηξη στη Συρία
ΔΙΕΘΝΗ

Οι συριακές αρχές απέτρεψαν λαθραία εισαγωγή όπλων για τη Χεζμπολάχ από Ιράκ

Οι συριακές αρχές απέτρεψαν λαθρεμπόριο προηγμένων όπλων και πυραύλων από το Ιράκ, που προορίζονταν για τη Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το πρακτορείο SANA, επικαλούμενο πηγή του ΥΠΕΣ. Συνεχίζονται οι έρευνες για την υπόθεση.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Εκρήξεις και κατάρριψη drone κοντά στο προξενείο ΗΠΑ στο Αρμπίλ

Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν απόψε κοντά στο προξενείο των ΗΠΑ στο Αρμπίλ. Ενεργοποιήθηκαν αντιαεροπορικά συστήματα, ενώ καταρρίφθηκε drone με εκρηκτικά, τα συντρίμμια του οποίου έπεσαν κοντά στο προξενείο.
Στοίβα εφημερίδων
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Οι πωλήσεις εφημερίδων μειώθηκαν κατά 90% τον 21ο αιώνα

Οι πωλήσεις ιταλικών εφημερίδων μειώθηκαν δραματικά, φτάνοντας τα 1,2 εκατ. φύλλα. Το 2023 σημειώθηκε πτώση 9,3% στις έντυπες εκδόσεις. Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί την ενημέρωση και τον πλουραλισμό, προειδοποιεί ο Λασορέλα.