ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Πάυλος Μαρινάκης πορτραίτο
Φώτο: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Credit: Aris Oikonomou/SOOC

Μαρινάκης: Διαφανή κριτήρια στη χρηματοδότηση ΜΜΕ, μέτρα κατά παραπληροφόρησης

Ο Παύλος Μαρινάκης, στην εκδήλωση της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου, τόνισε τη σημασία διαλόγου με τα ΜΜΕ και προανήγγειλε στοχευμένα προγράμματα στήριξης του Τύπου έως το 2026 με αντικειμενικά κριτήρια.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου, υπογραμμίζοντας τη σημασία του διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και Μέσων Ενημέρωσης.

Ο κ. Μαρινάκης επισήμανε πως η παρουσία του στη συγκεκριμένη εκδήλωση δεν είναι μόνο θεσμική, αλλά εκφράζει έμπρακτα την εκτίμηση της κυβέρνησης για τη συνεργασία με τις Ενώσεις και τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Έδωσε έμφαση στη διαδικασία ακρόασης φορέων κατά την επεξεργασία νομοσχεδίων, σημειώνοντας ότι οι παρεμβάσεις των δημοσιογράφων συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της νομοθεσίας για τα Μέσα Ενημέρωσης.

Τόνισε πως οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ ασκούν γόνιμη κριτική, καταθέτοντας προτάσεις που συχνά ενσωματώνονται στις τελικές ρυθμίσεις. Ανακοίνωσε ότι εντός του 2026 θα ολοκληρωθεί πρόγραμμα ενίσχυσης του περιοδικού Τύπου, ενώ προγραμματίζεται και ένα ευρύτερο, μόνιμου χαρακτήρα πρόγραμμα χρηματοδότησης όλων των μέσων ενημέρωσης.

Το πρόγραμμα αυτό, όπως διευκρίνισε, θα βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια όπως ο αριθμός εργαζομένων και ο κύκλος εργασιών, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις, υπό την προϋπόθεση έγκρισης από την DGComp.

Αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και θεσμικές πρωτοβουλίες

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της παραπληροφόρησης, χαρακτηρίζοντάς την ως βαθιά κρίση που επηρεάζει την οικονομία, την εκπαίδευση, την εθνική ασφάλεια και τις εκλογικές διαδικασίες.

Ανακοίνωσε τη διοργάνωση συνεδρίου υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με συμμετοχή όλων των Ενώσεων, των Μέσων και των πολιτικών κομμάτων, με στόχο τον θεσμικό διάλογο για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης. 

Το συνέδριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί το επόμενο δίμηνο σε εμβληματικό χώρο της Αθήνας, φιλοδοξώντας να καθιερωθεί ως θεσμός.

Ο κ. Μαρινάκης ανέδειξε τον ρόλο του περιοδικού Τύπου, επισημαίνοντας ότι αποτελεί χώρο συνάντησης ανάλυσης, αισθητικής και εγκυρότητας, προσφέροντας ποιοτική και αξιόπιστη ενημέρωση στους πολίτες. 

Υπογράμμισε ότι η αξιοπιστία των Μέσων αποτελεί την ισχυρότερη άμυνα της δημοκρατίας απέναντι στη διάδοση των fake news, ειδικά σε μια εποχή έντονης παρουσίας των κοινωνικών δικτύων και των ψηφιακών πλατφορμών.

Εκπαίδευση, μεταρρυθμίσεις και διαφάνεια

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών, αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Παιδεία στα Μέσα, που υλοποιείται σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. 

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται πιλοτικά σε σχολεία, με στόχο την πανελλαδική επέκταση για την ενίσχυση των δεξιοτήτων κριτικής ανάγνωσης και διασταύρωσης πληροφοριών στους μαθητές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρουσίασε τις κυβερνητικές παρεμβάσεις των τελευταίων δύο ετών στον χώρο των ΜΜΕ, αναφέροντας μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούσαν για δεκαετίες. 

Συγκεκριμένα, μίλησε για τον νέο νόμο για την ΕΡΤ, τα Μητρώα Έντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου, την επικείμενη αδειοδότηση περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών και ραδιοφώνων, καθώς και για τα προγράμματα χρηματοδότησης με αντικειμενικά κριτήρια.

Έκανε ιδιαίτερη μνεία στη θεσμοθέτηση της διαφάνειας στις κρατικές διαφημίσεις, με υποχρεωτική δημοσιοποίηση της κατανομής και της τελικής διάθεσης των σχετικών κονδυλίων.

Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε καλή χρονιά με υγεία και αντοχές, ευχαριστώντας τα μέλη της Ένωσης για τη συμβολή τους στην ενίσχυση της ποιότητας και της αξιοπιστίας της ενημέρωσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Πρίγκιπας Χάρι και Έλτον Τζον θα πληρώσουν 9,5 εκατ. λίρες στην Daily Mail

Ο πρίγκιπας Χάρι, ο Έλτον Τζον και άλλοι θα καταβάλουν 9,5 εκατ. στερλίνες στην Associated Newspapers μετά την ήττα τους στη δίκη περί παραβίασης απορρήτου, καθώς το δικαστήριο απέρριψε τις κατηγορίες για υποκλοπές από τη Daily Mail.
Κρεμλίνο στη Μόσχα
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Η Mediazona χαρακτηρίστηκε «ξένος πράκτορας» από το Υπ. Δικαιοσύνης

Το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης χαρακτήρισε το ανεξάρτητο Mediazona «ξένο πράκτορα», επικαλούμενο διάδοση ψευδών πληροφοριών. Ο χαρακτηρισμός επιφέρει αυξημένο κρατικό έλεγχο λόγω αρνητικών συνειρμών από τη σοβιετική εποχή.
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Απαγόρευση στη «Μάσα και ο Μίσκα» λόγω ρωσικής προπαγάνδας

Η Ουκρανία ανακοίνωσε κυρώσεις κατά των παραγωγών και διανομέων της ρωσικής σειράς «Μάσα και ο Μίσκα», θεωρώντας τη φορέα προπαγάνδας και εργαλείο πολιτιστικής επιρροής της Μόσχας προς τα παιδιά.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Η ABC της Disney προσφεύγει κατά Τραμπ για ελευθερία έκφρασης

Το ABC, θυγατρική της Disney, μηνύει την κυβέρνηση Τραμπ και την FCC, υποστηρίζοντας ότι απειλούν την ελευθερία του λόγου με πιέσεις για ανάκληση των αδειών του, λόγω διαφωνίας με το περιεχόμενο των εκπομπών του.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ και ο Λευκός Οίκος στοχοποιούν ρεπόρτερ του CNN

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Λευκός Οίκος αντέδρασαν έντονα σε ερώτηση δημοσιογράφου του CNN για επίθεση Δημοκρατικού πολιτικού, χαρακτηρίζοντάς την "αηδιαστική" και κατηγορώντας το δίκτυο για "φτηνό χτύπημα" κατά συνεργάτιδας του.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Πάνω από 31.000 υπογραφές για έρευνα κατά της δίωξης Άρντεϊ

Πάνω από 31.000 άτομα, μαζί με πολλούς βουλευτές, υπέγραψαν αίτημα προς τον Βρετανό Πρωθυπουργό για δημόσια έρευνα σχετικά με τη μεταχείριση που δέχθηκε ο Τζέισον Άρντεϊ από τα ΜΜΕ πριν τον θάνατό του.