ΓΔ: 2571.9 1.25% Τζίρος: 338.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Νίκος Παππάς, ΣΥΡΙΖΑ
φώτο: Kostantinos Tsakalidis/SOOC

Παππάς: «Αγροτικό μνημόνιο» οι περικοπές και ανεπαρκής ρύθμιση για ελβετικό

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τις περικοπές στον αγροτικό προϋπολογισμό και τη ρύθμιση των δανείων σε ελβετικό φράγκο άσκησε ο Νίκος Παππάς στη Βουλή, κάνοντας λόγο για «αγροτικό μνημόνιο» και ανεπαρκή προστασία των δανειοληπτών.

Έντονη κριτική στις κυβερνητικές επιλογές για τον αγροτικό τομέα και τη ρύθμιση των δανείων σε ελβετικό φράγκο άσκησε ο Νίκος Παππάς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών, κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με τον κ. Παππά, το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2026-2029 προβλέπει μείωση του προϋπολογισμού του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «από 1,7 δισ. ευρώ το 2025 σε 1,3 δισ. το 2029», δηλαδή περικοπές που ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος επεσήμανε πως η κυβέρνηση γνώριζε τη μείωση των κονδυλίων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής κατά 25%. 

Τόνισε ότι οι προτάσεις για έλεγχο του κόστους παραγωγής, πλαφόν στην ενέργεια και επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην αντλία απορρίφθηκαν ως ανεφάρμοστες, ενώ αντίθετα υιοθετήθηκε η περικοπή μισού δισ. ευρώ από τον αγροτικό προϋπολογισμό.

Χαρακτήρισε το μέτρο αυτό ως «αγροτικό μνημόνιο» και όχι ως πραγματική επανεκκίνηση, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια πολιτική που οδηγεί σε «αιφνίδιο θάνατο» του αγροτικού τομέα.

Αναφορικά με τη ρύθμιση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, ο κ. Παππάς υπογράμμισε την καθυστέρηση στην ενσωμάτωση της Οδηγίας 2167/2021 και χαρακτήρισε τη σχετική πρόβλεψη ως ανεπαρκή, επισημαίνοντας ότι «φτάσαμε στο 2025 για να φέρετε μία ρύθμιση η οποία δεν λύνει το πρόβλημα».

Τόνισε ότι μόνο όσοι βρίσκονται «στις εσχατιές των εισοδημάτων» καλύπτονται από τις ρυθμίσεις, ενώ υποστήριξε πως η δικαιοσύνη για τους δανειολήπτες δεν θα έθετε σε κίνδυνο το ευρώ.

Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατήγγειλε τις ρυθμίσεις υπέρ των servicers και ζήτησε διαφάνεια για το σχέδιο «Ηρακλής», καλώντας την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τα business plans των servicers ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια στη διαχείριση των 20 δισ. ευρώ εγγυήσεων του Έλληνα φορολογούμενου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννης Μπούγας στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφίστηκε το ν/σ για SLAPPs - Από τις πρώτες χώρες η Ελλάδα

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την προστασία από στρατηγικές αγωγές SLAPP, με στήριξη της ΝΔ. ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας καταψήφισαν. Επιφυλάχθηκαν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και Νίκη.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για πολιτιστική κληρονομιά

Ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την πολιτιστική κληρονομιά. Υπέρ η ΝΔ, επιφυλάξεις ΠΑΣΟΚ, Πλεύσης Ελευθερίας, ΕΛ.ΛΥ., κατά ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΙΚΗ. Αύριο ψηφίζεται στην Ολομέλεια.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Φλωρίδης: Η αντιπολίτευση απαξιώνει τη διαδικασία αναθεώρησης

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης χαρακτήρισε την πρόταση της ΝΔ για συνταγματική αναθεώρηση σύγχρονη απάντηση στα προβλήματα, ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση για απαξίωση της διαδικασίας και αυτοδιάλυση των κομμάτων της.
Παύλος Πολάκης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολάκης: Καμία συναίνεση στη ΝΔ για το Σύνταγμα – Άλλο σχέδιο απ’ την Κεντροαριστερά

Ο Παύλος Πολάκης δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν συναινεί σε καμία αλλαγή του Συντάγματος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι προσπάθειες εισαγωγής νεοφιλελεύθερων πολιτικών δεν διαθέτουν την απαιτούμενη κοινωνική στήριξη.
Κεντρικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα 70 του σπουδαστής ξανά ο πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δ. Γάκης στη Ρόδο

Ο πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Γάκης, γίνεται φοιτητής Οικονομικών στο ΕΚΠΑ στα 70 του μετά τις Πανελλαδικές 2026, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και αγώνα στα άτομα με σοβαρές παθήσεις.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο πρωθυπουργός παραδέχεται αποτυχία προστασίας της αγοραστικής δύναμης

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολιάζει ότι ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του απέφυγε να απαντήσει στα ουσιαστικά προβλήματα, υπεκφεύγοντας για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ παραδέχθηκε πως η ακρίβεια εξανέμισε τις αυξήσεις μισθών.