Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με την Υπουργό Εξωτερικών, Κοινοπολιτειακών και Αναπτυξιακών Υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, Yvette Cooper, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών στις 18 Δεκεμβρίου 2025.
Η επίσκεψη της Βρετανίδας Υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα αποτελεί σημαντικό γεγονός, καθώς πραγματοποιείται οκτώ χρόνια μετά την τελευταία αντίστοιχη επίσκεψη. Η παρουσία της υπογραμμίζει τον ιδιαίτερο συμβολισμό και την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.
Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο διατηρούν παραδοσιακά ισχυρούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς. Η ελληνική ομογένεια στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ναυτιλιακή κοινότητα και οι Βρετανοί επισκέπτες αποτελούν σημαντικούς συνδετικούς κρίκους μεταξύ των δύο χωρών.
Η συνεργασία εντός του ΝΑΤΟ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα παραγωγική. Συζητήθηκαν ζητήματα ασφαλείας, στρατηγικές προτεραιότητες και η αναγκαιότητα δικαιότερης κατανομής των αμυντικών βαρών.
Τονίστηκε η σημασία οι αμυντικές συμφωνίες με τρίτες χώρες να διασφαλίζουν ότι οι εξοπλισμοί δεν θα χρησιμοποιούνται κατά συμμάχων. Επιπλέον, ανταλλάχθηκαν απόψεις για τη συμβολή της πολυμέρειας στην αντιμετώπιση γεωπολιτικών κρίσεων.
Οι δύο πλευρές συζήτησαν για την εμβάθυνση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης–Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και για διεθνή ζητήματα όπως η Ουκρανία, η Μέση Ανατολή και η Αφρική.
Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, η Ελλάδα διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει κάθε πρωτοβουλία που στοχεύει στον τερματισμό του πολέμου και την κατοχύρωση της κυριαρχίας της χώρας. Για τη Γάζα, εκφράστηκε κοινή θέση υπέρ της διατήρησης της εκεχειρίας και της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους.
Η Ελλάδα επιδιώκει ενεργό ρόλο στις προσπάθειες ειρήνευσης και ανοικοδόμησης στη Γάζα, ενώ στηρίζει τη μεταρρύθμιση της Παλαιστινιακής Αρχής ως προϋπόθεση για την πολιτική διαδικασία και την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών.
Η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στη Μεσόγειο αναδεικνύει τον στρατηγικό και σταθεροποιητικό της ρόλο στην περιοχή. Παράλληλα, αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως η τρομοκρατία, η θαλάσσια ασφάλεια, η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση.
Στο πεδίο της μετανάστευσης, οι δύο χώρες συμφώνησαν στην έναρξη δομημένου διαλόγου για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης. Η Ελλάδα εφαρμόζει αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, αναβαθμίζοντας τις δομές φιλοξενίας και επιταχύνοντας τις διαδικασίες ασύλου.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη ευρύτερης διακρατικής συνεργασίας για την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων και τη διαχείριση των επιστροφών παράτυπων μεταναστών. Η Ελλάδα αποδίδει σημασία στην αρχή της αλληλεγγύης και επιδιώκει συνεργασία με εταίρους και τρίτες χώρες.
Εξετάστηκαν επίσης τρόποι ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, του τουρισμού και του πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτό, επαναδιατυπώθηκε το πάγιο αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, με στόχο τη συνεργασία με το Βρετανικό Μουσείο.
Βάση της διμερούς σχέσης αποτελεί το Διμερές Στρατηγικό Πλαίσιο Ελλάδας–Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο ενισχύθηκε περαιτέρω κατά την πρόσφατη Τρίτη Ετήσια Επισκόπηση. Η Ελλάδα ήταν το πρώτο κράτος-μέλος που υπέγραψε τέτοια συμφωνία μετά το Brexit.
Η ελληνική πλευρά εξέφρασε την πρόθεση να εργαστεί για την περαιτέρω αναβάθμιση των διμερών σχέσεων, ανταποκρινόμενη στις προσδοκίες και την ιστορική σχέση των δύο λαών.