ΓΔ: 2271.72 0.25% Τζίρος: 274.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κυβερνητικά στελέχη σε πάνελ
Φωτο: Aris Oikonomou / SOOC

Σκέρτσος: Σε τροχιά υλοποίησης το 83% των συστάσεων Πισσαρίδη

Το 83% των συστάσεων της έκθεσης Πισσαρίδη έχει υλοποιηθεί ή βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΦΙΜ, όπως ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, τονίζοντας ότι η έκθεση αποτέλεσε τη βάση του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» και της αναπτυξιακής πορείας της χώρας.

Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, μετά τη συνέντευξη Τύπου του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) για τα πρώτα αποτελέσματα του «Παρατηρητηρίου της Έκθεσης Επιτροπής Πισσαρίδη», η έκθεση της επιτροπής υπό τον νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής.

Όπως σημειώνει ο κ. Σκέρτσος, η έκθεση διαμόρφωσε το πλαίσιο για τη μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, την αύξηση των εισοδημάτων και τον μετασχηματισμό του κράτους. 

Σε αντίθεση με παλαιότερες εκθέσεις που δεν αξιοποιήθηκαν, η συγκεκριμένη αποτέλεσε τη βάση για το σχέδιο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων "Ελλάδα 2.0", το οποίο υλοποιείται με συνέπεια από το 2021 μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Τα ευρήματα του ΚΕΦΙΜ, σύμφωνα με τον υπουργό, τεκμηριώνουν ότι το 83% των 525 συστάσεων της έκθεσης Πισσαρίδη είτε έχει ήδη υλοποιηθεί είτε βρίσκεται σε φάση υλοποίησης, καλύπτοντας 23 διακριτά πεδία πολιτικής. 

Η ανεξάρτητη αυτή μελέτη, που προέρχεται από την κοινωνία των πολιτών και υπογράφεται από επιστήμονες-εμπειρογνώμονες, απαντά σε δύο κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και την εξήγηση της ισχυρής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η μελέτη, όπως επισημαίνει ο κ. Σκέρτσος, καταδεικνύει ότι η Ελλάδα εφαρμόζει με συνέπεια έναν οδικό χάρτη μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που βασίζεται σε εισηγήσεις κορυφαίων οικονομολόγων. Αυτός ο σχεδιασμός αποτελεί τη βάση για τη μεγαλύτερη ανάπτυξη που καταγράφει η χώρα τα τελευταία χρόνια.

Ο υπουργός Επικρατείας τονίζει ότι η Ελλάδα αναπτύσσεται ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη, υπηρετώντας τον στόχο της σύγκλισης, καθώς διαθέτει πλέον ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εθνικής ιδιοκτησίας, συνδεδεμένο με τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελλάδα και Αλβανία σημαίες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες επενδυτικές ευκαιρίες στο φόρουμ Ελλάδας - Αλβανίας

Στις 22 Μαΐου 2026, πραγματοποιήθηκε το Επιχειρηματικό Forum Ελλάδας-Αλβανίας στο ΕΒΕΑ, με στόχο την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων και την προώθηση νέων επενδύσεων, παρουσία εκπροσώπων από Αθήνα και Τίρανα.
Λογότυπο Enterprise Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα προσφέρει σταθερότητα και ευκαιρίες κερδοφορίας για επενδυτές

Ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρος της Enterprise Greece, Δημήτρης Σκάλκος τόνισε στο Συνέδριο Πελοποννήσου ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και εξωστρεφή, αξιόπιστη οικονομία, ιδανική για επενδύσεις, με αυξημένη διαφάνεια και ευρωπαϊκή ενσωμάτωση.
Χρηματιστήριο Αθηνών εσωτερικό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διεθνή ΜΜΕ για την ψηφιακή μεταρρύθμιση και την οικονομία της Ελλάδας

Η Ελλάδα αναδεικνύεται ως παράδειγμα επιτυχημένων μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής σταθερότητας, με διεθνή μέσα να επισημαίνουν τη μετατροπή της σε χώρα με πλεόνασμα, χάρη και στην εκτεταμένη ψηφιοποίηση της φορολογικής διοίκησης.
Ενέργεια και οικονομία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιωσηφίδης: Άμυνα, ενέργεια και AI, οι νέοι επενδυτικοί τομείς μετά το RRF

Ο Τάσος Ιωσηφίδης της EY Ελλάδος επισήμανε στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών τη σημαντική άνοδο επενδύσεων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, λόγω σταθερότητας, χρηματοδοτικών εργαλείων και έμφασης σε ενέργεια, υποδομές και τουρισμό.
Βασίλης Τσιτσιράγκος ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσιτσιράγκος: Η Ελλάδα εξελίσσεται σε ισχυρό επενδυτικό προορισμό

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank, Δημήτρης Τσιτσιράγκος, τόνισε ότι οι αγορές βλέπουν πλέον την Ελλάδα ως ανθεκτική οικονομία της Ευρωζώνης, με ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική και επενδυτικές προοπτικές.