ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Θανάσης Κοντογεώργης πορτρέτο
Φώτο: SOOC

Κοντογεώργης: Ανοικτός ο διάλογος με αγρότες, προχωρούν οι πληρωμές

Ανοικτό τον διάλογο με τους αγρότες και τη δέσμευση της κυβέρνησης για πληρωμές και μέτρα στήριξης υπογράμμισε ο Θανάσης Κοντογεώργης σε συνέντευξή του στη Naftemporiki TV.

Οι πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις και η συζήτηση για τη δημιουργία νέων πολιτικών φορέων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη, στη Naftemporiki TV.

Αναφερόμενος στο αγροτικό ζήτημα, ο κ. Κοντογεώργης τόνισε πως «έχουν γίνει κάποια βήματα», υπογραμμίζοντας ότι «η πόρτα του διαλόγου παραμένει ανοικτή ακόμη και σε επίπεδο πρωθυπουργού». 

Όπως ανέφερε, παρουσιάστηκε ένα πλαίσιο που αποτελεί αφετηρία για αρκετά από τα ρεαλιστικά αιτήματα των αγροτών.

Ο υφυπουργός επισήμανε ότι, μέσω της αναδιοργάνωσης του συστήματος των αγροτικών επιδοτήσεων, εξοικονομήθηκαν πόροι οι οποίοι, με βάση την ΚΑΠ, μπορούν να κατευθυνθούν σε τομείς με μεγαλύτερη ανάγκη. 

Προτεραιότητα δίνεται σε κτηνοτρόφους, βαμβακοπαραγωγούς και σιτοπαραγωγούς, κατηγορίες που, όπως σημείωσε, δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά λόγω αναδιοργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, ζωονόσων και χαμηλών τιμών σε αρκετά προϊόντα.

Ο κ. Κοντογεώργης επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα ζητήματα του κόστους παραγωγής, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο παρέμβασης στο αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία. 

Τόνισε ότι θα αξιοποιηθούν καλές διεθνείς πρακτικές, όπου είναι εφικτό, ενώ υπενθύμισε πως «από την πλήρη κατάργηση το 2018, φτάσαμε στην πλήρη επιστροφή και με έξτρα 50% πλαφονάρισμα φέτος».

Σχετικά με το κόστος παραγωγής, ο υφυπουργός αναγνώρισε τη σημασία του ζητήματος, επισημαίνοντας πως υπάρχουν διεθνείς παράγοντες που το επηρεάζουν, αλλά η κυβέρνηση θα κινηθεί στο πλαίσιο των διαθέσιμων δυνατοτήτων.

 Υπενθύμισε ακόμα τις μακροχρόνιες ρυθμίσεις για το ρεύμα, τη μείωση ΦΠΑ σε ζωοτροφές, λιπάσματα και αγροτικά μηχανήματα, καθώς και την επιστροφή φόρου, τονίζοντας ότι αυτά τα μέτρα δεν είναι αμελητέα.

Ο κ. Κοντογεώργης υπογράμμισε ότι «οι πληρωμές προχωρούν», με νέο μισό δισεκατομμύριο να έχει καταβληθεί πρόσφατα και συνολικά 3,8 δισ. ευρώ να αναμένεται να δοθούν έως το τέλος του έτους, συμπεριλαμβανομένων των έκτακτων ενισχύσεων.

Αναγνώρισε την πίεση που αισθάνονται πολλοί αγρότες, καλώντας ωστόσο να μην μετατραπούν τα μπλόκα διαμαρτυρίας σε μπλόκα ταλαιπωρίας για τους πολίτες.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί εντός των ορίων που δεν θέτουν σε κίνδυνο το action plan και τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος αναστολής πληρωμών.

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα και εκτίμησε πως, αν επικρατήσει λογική και αναγνωριστούν οι προσπάθειες, είναι δυνατή η εκτόνωση των κινητοποιήσεων τις επόμενες ημέρες.

Αναφερόμενος στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Κοντογεώργης διαπίστωσε πως «αναδεικνύονται πράγματα που κανέναν δεν αφήνουν ευχαριστημένο». 

Υποστήριξε ότι δεν έχει νόημα ο διαγκωνισμός μεταξύ κομμάτων για το ποιοι ευθύνονται, καθώς η εικόνα είναι πλέον συνολική και η κυβέρνηση αναλαμβάνει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί, διαχειριζόμενη την κατάσταση με τον δέοντα τρόπο.

Δεσμεύτηκε ότι οι έντιμοι αγρότες θα δουν θετικό αποτέλεσμα, ενώ υπογράμμισε πως τέτοιες πρακτικές δεν είναι ανεκτές σε κοινωνικό επίπεδο. Τόνισε επίσης πως η αλλαγή με την υπαγωγή του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ δεν μπορεί να ανασταλεί.

Σχετικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας πολιτικού φορέα από τη Μαρία Καρυστιανού, ο υφυπουργός απέφυγε να σχολιάσει σενάρια, επισημαίνοντας ότι "η Ιστορία έχει δείξει ότι από την εκδήλωση προθέσεων μέχρι το τελικό αποτέλεσμα διανύεται μια μεγάλη απόσταση πάρα πολλές φορές". 

Επισήμανε πως αυτό που απασχολεί τους πολίτες είναι η πολιτική ατζέντα που θα προκύψει.

Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε το επόμενο διάστημα να κυλήσει με πολιτική ομαλότητα και δημόσιο λόγο απαλλαγμένο από τοξικότητα, καθώς, όπως ανέφερε, «έχουμε υποφέρει αρκετά από αυτόν».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιερρακάκης: Μειώνουμε χρέος, εξοικονομούμε 30 εκατ. ευρώ σε τόκους ετησίως

Ο Κ. Πιερρακάκης ανακοίνωσε πρόωρη αποπληρωμή χρέους 12,84 δισ. ευρώ, τονίζοντας τα οφέλη για την οικονομία, με σημαντική μείωση τόκων και δημοσιονομικό χώρο για πολίτες και ανάπτυξη. Υπολογίζεται όφελος 2,6 δισ. στην επταετία.
Νίκος Παππάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παππάς: Η κυβέρνηση να αξιοποιήσει ευελιξίες για κοινωνική πολιτική

Ο Νίκος Παππάς τόνισε πως η κυβέρνηση ψεύδεται για τα δημοσιονομικά περιθώρια, ζητώντας δημόσια συζήτηση με το οικονομικό επιτελείο και επαναλαμβάνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με την πρόωρη αποπληρωμή φθηνού, ρυθμισμένου χρέους.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Νέα σκάνδαλα διαφθοράς απειλούν τον Ζελένσκι

Οι ουκρανικές υπηρεσίες κατά της διαφθοράς διεξάγουν επιχείρηση κατά βουλευτών και προεδρικών συμβούλων για υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων 150 εκατ. χρίβνια, περιλαμβάνοντας προεδρικό αξιωματούχο και πρώην βουλευτή, χωρίς να δοθούν ονόματα.
Άκης Σκέρτσος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άκης Σκέρτσος: Υπεύθυνη διαχείριση και μείωση του δημόσιου χρέους

Ο Άκης Σκέρτσος ανέλυσε σε ανάρτησή του την κυβερνητική απόφαση για πρόωρη αποπληρωμή χρέους και επέκρινε την αντιπολίτευση για τη στάση της, εστιάζοντας στα διδάγματα της κρίσης χρέους.
Νίκος Παππάς στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παππάς: «Δίνετε 13 δισ. για να αποπληρώσετε φθηνό χρέος»

Ο Νίκος Παππάς, γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αμφισβητεί την οικονομική λογική της πρόωρης αποπληρωμής χρέους 13 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση, τονίζοντας το χαμηλό κόστος των παλαιών δανείων έναντι υψηλότερων επιτοκίων σήμερα.