ΓΔ: 2277.6 -1.15% Τζίρος: 709.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κυριάκος Μητσοτάκης Helexpo
Φώτο: Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ 2025. Credits: Kostantinos Tsakalidis/SOOC

Μητσοτάκης: Ανάγκη για μεγάλες μεταρρυθμίσεις δείχνει η έκθεση Ντράγκι

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η ανάγνωση της έκθεσης Ντράγκι αρκεί για να δούμε τη μείωση της ανταγωνιστικότητας. Επεσήμανε την ανάγκη απλοποίησης κανόνων, χαμηλότερου ενεργειακού κόστους και ισχυρότερων ευρωπαϊκών διασυνδέ

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη μείωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, υπογράμμισε τη σημασία της έκθεσης Ντράγκι για την κατανόηση του προβλήματος.

 Όπως τόνισε, η έκθεση αναδεικνύει τη σταδιακή και συχνά μη εμφανή μείωση της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη, ενώ περιλαμβάνει κρίσιμες συστάσεις για την αντιστροφή αυτής της πορείας.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ως βασική προτεραιότητα την ανάγκη για απλοποίηση του κανονιστικού πλαισίου, όπως είχε αναφέρει και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 Παράλληλα, ανέδειξε το υψηλό κόστος ενέργειας ως ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, η ενίσχυση των διασυνδέσεων και ο έλεγχος της αγοράς από έναν ευρωπαίο ρυθμιστή. 

Τόνισε επίσης τη σημασία της αύξησης της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι οποίες πλέον προσφέρουν φθηνότερη ενέργεια σε σχέση με το παρελθόν.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη για ενιαία αγορά κεφαλαίου και επενδύσεων, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται κλίμακα στις κεφαλαιακές επενδύσεις ώστε οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να μπορούν να χρηματοδοτούνται εντός της Ένωσης.

Τέλος, χαρακτήρισε ως κορυφαία προτεραιότητα το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, το οποίο θα πρέπει να απαντά με συνοχή στις σύγχρονες προκλήσεις και να εξασφαλίζει τις απαραίτητες πλειοψηφίες και ομοφωνίες για την υλοποίησή του.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ελλάδα καταφέρνει να αναπτύσσεται με ρυθμούς σημαντικά υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, υιοθετώντας ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται περισσότερο στις επενδύσεις και την εξωστρέφεια και λιγότερο στην κατανάλωση και τον δανεισμό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Δεν λειτουργεί σωστά η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας

Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, να περιορίσει τη γραφειοκρατία και να βελτιώσει την Ενιαία Αγορά, ώστε να προσφέρει καλύτερες δουλειές και χαμηλότερες τιμές στους πολίτες.
Κυριάκος Μητσοτάκης πορτραίτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΣΕΕ προς Μητσοτάκη: Οδικός χάρτης για στήριξη ΜμΕ και δίκαιη ενιαία αγορά

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Σταύρος Καφούνης, έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό στηρίζοντας ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για οδικό χάρτη ενδυνάμωσης των ΜμΕ, τονίζοντας τη σημασία ίσων όρων συμμετοχής για μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην αγορά.
ΣΥΡΙΖΑ βάθρο ομιλίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Σφοδρά πυρά κατά φον ντερ Λάιεν για τη συμφωνία Mercosur

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη φον ντερ Λάιεν για παραβίαση θεσμών με την προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ–Mercosur και ζητά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τοποθετηθεί για τις επιπτώσεις στους Έλληνες αγρότες.
Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Δίκαιη κατανομή πόρων στο Ταμείο Ανταγωνιστικότητας

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος τόνισε τη σημασία μιας δίκαιης ευρωπαϊκής αναπτυξιακής πολιτικής που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα όλων των κρατών-μελών, στη Σύνοδο του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας στις Βρυξέλλες.
Όλγα Κεφαλογιάννη πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλγα Κεφαλογιάννη: Η Ελλάδα δυναμώνει ως κορυφαίος προορισμός συνεδρίων

Η Όλγα Κεφαλογιάννη υπογράμμισε ότι η Ελλάδα καθιερώνεται ως ανταγωνιστικός και εξωστρεφής προορισμός για συνέδρια κι εκδηλώσεις, καλωσορίζοντας το IAPCO στην Αθήνα και τονίζοντας τη δυναμική του ελληνικού συνεδριακού τουρισμού.
Νίκος Παπαθανάσης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παπαθανάσης: Στήριξη σε πιο ισχυρή, αυτόνομη και ανταγωνιστική Ευρώπη

Ο Ν. Παπαθανάσης συμμετείχε στο Συμβούλιο της ΕΕ για την Πολιτική Συνοχής στις Βρυξέλλες, όπου συζητήθηκαν η αναθεώρηση των προγραμμάτων 2021-2027, ο σχεδιασμός για 2028-2034 και η ταχύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων.