ΓΔ: 2507.2 1.04% Τζίρος: 136.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:01:36
Σφύρα δικαστηρίου

Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών κατά της μεταρρύθμισης του Κώδικα Δικονομίας

Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών εκφράζει την αντίθεσή της στο νέο Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, προειδοποιώντας ότι το σχέδιο δημιουργεί εμπόδια για τους πολίτες και επιβαρύνει τα δικαστήρια.

Την έντονη αντίθεσή της στη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας εκφράζει η Ένωση Διοικητικών Δικαστών (ΕΔΔ), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Όπως επισημαίνει, το προτεινόμενο σχέδιο εισάγει ένα «εμπροσθοβαρές» δικονομικό σύστημα, το οποίο, κατά την Ένωση, δημιουργεί επιπλέον οικονομικά και δικονομικά εμπόδια για τους πολίτες, δυσχεραίνοντας την πρόσβασή τους στη δικαιοσύνη, ενώ παράλληλα επιβαρύνει τους δικαστές με γραφειοκρατικές υποχρεώσεις.

Σε έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή το σχέδιο αναθεωρημένου Κώδικα, η ΕΔΔ σημειώνει ότι το νέο πλαίσιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση του διαδίκου να επιδώσει το ένδικο βοήθημα εντός 20 ημερών από την κατάθεσή του. Σε περίπτωση μη επίδοσης ή εκπρόθεσμης επίδοσης, το ένδικο βοήθημα τίθεται στο αρχείο. Επιπλέον, εντός 30 ημερών πρέπει να κατατεθούν τα νομιμοποιητικά έγγραφα και να καταβληθεί το οφειλόμενο παράβολο.

Η Ένωση ζητεί τη συμμετοχή εκλεγμένου εκπροσώπου των διοικητικών δικαστών σε κάθε σχετική διαδικασία, υπογραμμίζοντας τη σημασία της θεσμικής εκπροσώπησης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η προτεινόμενη διαδικασία ενδέχεται να οδηγήσει σε δικονομικά απαράδεκτα για πολλούς λόγους. Επισημαίνεται ότι ο εισηγητής δικαστής, λόγω της υφιστάμενης υποστελέχωσης των δικαστηρίων, θα αναγκαστεί να αφιερώνει χρόνο σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, παραμερίζοντας το βασικό δικαιοδοτικό του έργο. Παράλληλα, η προεργασία αυτή μπορεί να αποδειχθεί άσκοπη, σε περιπτώσεις ανάκλησης ή αντικατάστασης της προσβαλλόμενης πράξης.

Η ΕΔΔ επισημαίνει ότι η απειλή χρηματικής ποινής δεν επαρκεί για να διασφαλίσει την έγκαιρη αποστολή φακέλων από τη Διοίκηση, καθώς το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στην υποστελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών.

Η Ένωση τονίζει πως η προτεινόμενη μεταρρύθμιση δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των δικαστηρίων και της δημόσιας διοίκησης, δεδομένων των οργανικών κενών και των ελλείψεων σε υποδομές και προσωπικό.

Όπως αναφέρει η ΕΔΔ, ο ισχύων Κώδικας Διοικητικής Δικονομίας έχει αποδειχθεί ανθεκτικός και λειτουργικός σε διάστημα 25 ετών εφαρμογής. Στοιχεία από τις εκθέσεις της CEPEJ και το EU Justice Scoreboard για το 2023 δείχνουν ότι οι διοικητικές υποθέσεις πρώτου βαθμού στην Ελλάδα απαιτούν κατά μέσο όρο 439 ημέρες, έναντι 322 ημερών του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ το ποσοστό εκκαθάρισης φτάνει το 121%, γεγονός που καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα του συστήματος.

Η ΕΔΔ υποστηρίζει ότι η διατήρηση του θεσμού του εισηγητή, όπως προβλέπεται στο νέο σχέδιο, θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ρυθμό απονομής της δικαιοσύνης.

Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών ζητά τη συμμετοχή εκπροσώπου της σε κάθε διαδικασία αναθεώρησης, καθώς και την έναρξη ουσιαστικής και εκτεταμένης διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς παράγοντες, όπως οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και η ακαδημαϊκή κοινότητα.

Σύμφωνα με την ΕΔΔ, η απουσία ευρείας θεσμικής συμμετοχής δεν συνάδει με τη βαρύτητα της μεταρρύθμισης και τις αρχές της θεσμικής συνέχειας που πρέπει να διέπουν κάθε παρέμβαση σε κωδικοποιητικό έργο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβυος κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου στο ΔΠΔ της Χάγης

Ο Λίβυος Χαλίντ Μοχάμεντ Αλί ελ Χίσρι, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, μεταφέρθηκε από τη Γερμανία στη Χάγη για να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η δίκη του αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του 2026.
Άρειος Πάγος κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλαγές στη δωρεάν νομική βοήθεια για αιτούντες άσυλο και νέο μητρώο δικηγόρων

Με ΚΥΑ θεσπίζεται για πρώτη φορά ενιαίο πλαίσιο δωρεάν νομικής καθοδήγησης για αιτούντες άσυλο, με μητρώο δικηγόρων, όρους συμμετοχής και σύστημα αμοιβών. Η καθοδήγηση περιορίζεται σε τυπική ενημέρωση για την πορεία της αίτησης.
Παύλος Μαρινάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Δεν θα υποκύψουμε στην τρομοκρατία, οι ένοχοι στη Δικαιοσύνη

Ο Παύλος Μαρινάκης καταδίκασε τη δολοφονική επίθεση στη Θεσσαλονίκη κατά στελεχών της ΝΔ, εκφράζοντας συλλυπητήρια και εμπιστοσύνη στις αρχές. Τόνισε πως τρομοκρατία και βία δεν θα επικρατήσουν ούτε θα φοβίσουν κανέναν.
Κελί φυλακής
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Παναμάς προχωρά στην κατασκευή νέας φυλακής υψίστης ασφαλείας

Ο πρόεδρος του Παναμά ανακοίνωσε τη δημιουργία φυλακής υψίστης ασφαλείας για τα ηγετικά στελέχη συμμοριών, με στόχο την αυστηροποίηση του σωφρονιστικού συστήματος και την αποτροπή εγκληματικής δράσης μέσα από τις φυλακές.