Παρά τις επισημάνσεις της κυβέρνησης και των φορέων, και ενώ οι Έλληνες δείχνουν στην πλειονότητα τους πιστή εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων για την κυκλοφορία των πολιτών, η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε στην βεβαίωσε 763 παραβάσεων, με τον αριθμό να υπερδιπλασιάζεται στο σύνολο τις τελευταίες τρεις ημέρες.
Σύμφωνα με το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, οι παραβάσεις βεβαιώθηκαν στις εξής περιοχές: 258 στην Αττική, 88 στα Ιόνια Νησιά, 61 στη Δυτική Ελλάδα, 61 στην Κρήτη, 51 στην Πελοπόννησο, 48 στη Θεσσαλία, 47 στην Κεντρική Μακεδονία, 41 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 31 στη Θεσσαλονίκη, 31 στη Στερεά Ελλάδα, 20 στο Νότιο Αιγαίο, 15 στο Βόρειο Αιγαίο, 8 στην Ήπειρο, και 3 στη Δυτική Μακεδονία.
Σημειώνεται, ότι από την ημερομηνία έναρξης του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, έως σήμερα, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 13.958 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα πρόστιμα 150 ευρώ. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έστειλε νέα προειδοποίηση ότι θα υπάρξει περιορισμός του χρόνου των μετακινήσεων των πολιτών και δήλωσε πως η κυβέρνηση εξετάζει μια σύσφιξη στο χρόνο των μετακινήσεων. Είπε ότι στην πλειονότητά τους οι πολίτες συμμορφώνονται στα δύσκολα μέτρα που έχουν ληφθεί αλλά υπάρχει ένα μερίδιο του πληθυσμού που κάνει κατάχρηση.
«Για φανταστείτε, να βάζει κανείς κάθε ώρα από μια από τις έξι διαφορετικές αιτίες που προβλέπονται στο έντυπο, για να βγαίνει συνεχώς έξω. Μπορεί να βγαίνει μία, δύο φορές έξω και να συνδυάζει τις μετακινήσεις του, για να πάρει τα αγαθά που χρειάζεται χωρίς να γίνεται κατάχρηση. Χρειάζεται, λοιπόν, ένας χρονικός περιορισμός. Και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξετάζει τρόπους ώστε να διασφαλιστεί αυτό και με την αποστολή SMS στο 13033, όχι μόνο με το έντυπο», εξήγησε ενώ είπε ότι σε σημεία όπου συγκεντρώνεται κόσμος και έχουν παρατηρηθεί υπερβολές όπως στην παραλία της Θεσσαλονίκης, εάν χρειαστεί να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα.
«Η Ελλάδα πήρε αυστηρά μέτρα και τα πήρε γρήγορα. Και γι' αυτό έχει μία καλύτερη εξέλιξη, σε σχέση με τα κρούσματα, τους ανθρώπους που νοσηλεύονται σε Μ.Ε.Θ. και για τους θανάτους, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε, δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Γι' αυτό είναι κρίσιμο να ακολουθήσουμε τις οδηγίες, τις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες», επισήμανε.