ΓΔ: 1413.54 -0.88% Τζίρος: 86.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Children
Shutterstock

Μαλαισία: Η αστυνομία διέσωσε 400 παιδιά που κακοποιούταν σε ιδρύματα

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, τα παιδιά κακοποιούνταν σεξουαλικά από τα πρόσωπα που είχαν αναλάβει τη φροντίδα τους και στη συνέχεια υποχρεώνονταν να κακοποιούν με τη σειρά τους άλλα παιδιά.

Οι αρχές της Μαλαισίας διέσωσαν εκατοντάδες παιδιά και εφήβους που πιστεύεται ότι έπεσαν θύματα σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης στα φιλανθρωπικά ιδρύματα που τα φιλοξενούσαν, και δεκάδες ύποπτοι έχουν συλληφθεί, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο γενικός επιθεωρητής Ραζαρουντίν Χουσάιν είπε ότι συνολικά διασώθηκαν 402 παιδιά (201 κορίτσια και ισάριθμα αγόρια), ηλικίας από 1 έως 17 ετών, κατά τις αστυνομικές επιχειρήσεις που έγιναν σήμερα σε 20 ιδρύματα, στις Πολιτείας Σελανγκόρ και Νέγκρι Σεμπιλάν.

Μεταξύ των 170 συλληφθέντων είναι ορισμένοι «ουστάζ», δηλαδή δάσκαλοι της ισλαμικής θρησκείας καθώς και φύλακες των ιδρυμάτων αυτών.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, τα παιδιά κακοποιούνταν σεξουαλικά από τα πρόσωπα που είχαν αναλάβει τη φροντίδα τους και στη συνέχεια υποχρεώνονταν να κακοποιούν με τη σειρά τους άλλα παιδιά, είπε ο Ραζαρουντίν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Τα θύματα που αρρώσταιναν δεν επιτρεπόταν να λάβουν ιατρική βοήθεια παρά μόνο αν η κατάστασή τους ήταν κρίσιμη», είπε. Κάποια παιδιά, ηλικίας ακόμη και 5 ετών, τα σημάδευαν με πυρωμένα κουτάλια αν ήταν ανυπάκουα.

Τα θύματα θα φιλοξενηθούν προσωρινά σε ένα κέντρο εκπαίδευσης της αστυνομίας στην Κουάλα Λουμπούρ.

Οι εστίες ανήκαν όλες σε μια γνωστή ισλαμική, επιχειρηματική οργάνωση, την Global Ikhwan Services & Business (GISB), η οποία φέρεται ότι διατηρούσε δεσμούς με μια θρησκευτική αίρεση που έχει τεθεί εκτός νόμου. Η GISB είναι μια μαλαισιανή εταιρεία που δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς, από σουπερμάρκετ μέχρι καθαριστήρια, και λειτουργεί σε πολλές χώρες, όπως στην Ινδονησία, τη Σιγκαπούρη, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, τη Γαλλία, την Αυστραλία και την Ταϊλάνδη.

Σε μια ανακοίνωσή της η GISB διέψευσε αναφορές σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ότι εκμεταλλευόταν και χρησιμοποιούσε παιδιά ως εργάτες, λέγοντας ότι οι δραστηριότητές της είναι νόμιμες και θα συνεργαστεί με τις αρχές για να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Ο Ραζαρουντίν είπε ότι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, οι διασωθέντες ανήλικοι ήταν παιδιά υπαλλήλων της μαλαισιανής GISB, τα οποία στάλθηκαν στις εστίες λίγο μετά τη γέννησή τους και κακοποιήθηκαν ποικιλοτρόπως.

Η GISB φέρεται ότι συνδεόταν με την διαλυμένη πλέον αίρεση Αλ Αρκάμ, η οποία απαγορεύτηκε από τις αρχές το 1994. Αν και παραδέχτηκε τον δεσμό αυτόν, σήμερα η GISB αυτοπροσδιορίζεται ως ισλαμική εταιρεία που τηρεί τις μουσουλμανικές παραδόσεις. Παλαιότερα είχε προκαλέσει σάλο όταν αποκαλύφθηκε ότι ενθάρρυνε την πολυγαμία μεταξύ των μουσουλμάνων και είχε ιδρύσει τη «Λέσχη των Υπάκουων Συζύγων», μια ομάδα που προέτρεπε τις γυναίκες να υποτάσσονται στους συζύγους τους «σαν να ήταν ιερόδουλες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Το αρχείο του Ντομινίκ Π. οδήγησε την αστυνομία στους κατηγορούμενους

Έπειτα από έρευνα που κράτησε περισσότερα από δύο χρόνια, οι αστυνομικοί κατάφεραν να ταυτοποιήσουν 54 άνδρες, από τους 72 που αναζητούσαν. Στο μεταξύ όμως, ο ένας από αυτούς πέθανε και άλλοι δύο απαλλάχθηκαν.
ΔΙΕΘΝΗ

Βεβήλωση ελληνικού κοιμητηρίου στην Κωνσταντινούπολη - Τέσσερις συλλήψεις

Το Τμήμα Δημόσιας Τάξης της Ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η παράνομη ανασκαφή έγινε περίπου στις 4:50 το πρωί, στις 23 Αυγούστου, και διαπιστώθηκε ότι σκάφτηκε λάκκος 6 μέτρων.
Amazon Forest-Brazilia-apopsilosi
ΔΙΕΘΝΗ

Βιετνάμ: Εξάχρονο αγόρι βρέθηκε σε δάσος μέρες μετά την εξαφάνισή του

Οι αρχές της κοινότητας Λαμ Γκιάνγκ είχαν ξεκινήσει έρευνες για τον εντοπισμό του παιδιού και άδειασαν έναν βάλτο γιατί φοβήθηκαν ότι μπορεί να είχε πέσει στα νερά, είπε ένας αστυνομικός.
ΔΙΕΘΝΗ

Συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών στο Μπαγκλαντές - 20 τραυματίες

Οι συγκεντρωμένοι ζητούσαν δικαιοσύνη για τις οικογένειες των 150 ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε βίαιες ταραχές τον περασμένο μήνα, στο περιθώριο των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας για το σύστημα προσλήψεων στον δημόσιο τομέα.