Με την υπερψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή «ξεκλειδώνει» ο χρόνος για μια ουσιαστική συζήτηση γύρω από την προεδρική εκλογή, μέχρι να οδηγηθούμε στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής και την ψηφοφορία, που προσδιορίζεται το αργότερο έως τις 13 Φεβρουαρίου.
Σε αυτή τη διαδρομή στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να φτάσει με εξασφαλισμένη τη συνοχή και ομοψυχία των βουλευτών της ΝΔ στο πρόσωπο που τελικώς θα επιλέξει, προκειμένου να μην καταγράφουν εκπλήξεις και απώλειες κατά την κοινοβουλευτική ψηφοφορία.
Ήδη, πάντως, οι συνεργάτες του θεωρούν ότι οι κραδασμοί που προκάλεσε η απόφαση διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά έχουν αποσβεστεί στον μέγιστο βαθμό και δεν αναμένεται να υπάρξουν διαρροές και διαφοροποιήσεις σε μια τόσο σημαντική διαδικασία.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, μάλιστα, ότι ο πρωθυπουργός προγραμματίζει ήδη από τώρα να εντείνει τον κύκλο των επαφών του με το σύνολο των μελών της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.
Αύριο, δε, ανοίγει τις πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου στις 12 το μεσημέρι να δεχθεί τους βουλευτές της ΝΔ, σε μια συμβολική κίνηση με στόχο την περαιτέρω συσπείρωση της γαλάζιας ομάδας, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού και πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Ο χρόνος των ανακοινώσεων και η ονοματολογία
Οι καθιερωμένες πρωτοχρονιάτικες ευχές της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας στο Προεδρικό Μέγαρο φαίνεται πως θα είναι οι τελευταίες για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αφού λίγες ημέρες αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ακολουθώντας πιστά και τα συνταγματικά περιθώρια, θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του για τον επόμενο ένοικο της Ηρώδου του Αττικού.
Παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατάει ερμητικά κλειστά τα χαρτιά του για το πρόσωπο που θα προτείνει για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, όσοι βρίσκονται πέριξ του πρωθυπουργικού γραφείου προσδιορίζουν το χρόνο των τελικών ανακοινώσεων μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο του νέου έτους.
Ζητούμενο παραμένει αν θα καταλήξει σε μια αμιγώς κομματική επιλογή, όπως τουλάχιστον επιθυμεί μια μεγάλη ομάδα γαλάζιων στελεχών ή θα ακολουθήσει την πολιτική παράδοση που θέλει το εκάστοτε κυβερνών κόμμα να προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας πρόσωπο με καταβολές του αντίπαλου ιδεολογικού χώρου.
Μετά πάντως και το πρόσφατο ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναμένουν με ενδιαφέρον τις αποφάσεις του πρωθυπουργού και αν αυτές θα κινούνται στη λογική της συναίνεσης μέσω ενός προσώπου ευρύτερης αποδοχής.
Ψηλά στη λίστα της σχετικής ονοματολογίας παραμένει ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ενώ εσχάτως συζητήθηκε έντονα και αυτό του τραπεζίτη και πρώην πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, αν και από το περιβάλλον του σπεύδουν να αποκλείσουν κάθε τέτοιο σενάριο.
Με δεδομένο ότι ήδη έχουν φροντίσει με δημόσιες τοποθετήσεις τους να «αυτοεξαιρεθούν» τόσο ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, όσο και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, οι πιθανές «γαλάζιες» υποψηφιότητες για το Μέγαρο Μαξίμου έχουν περιοριστεί σημαντικά, φέρνοντας πιο κοντά το σενάριο μιας «κεντροαριστερής» επιλογής.
Σε μια τέτοια περίπτωση στο τραπέζι βρίσκεται το όνομα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, όπως και αυτό του Ευάγγελου Βενιζέλου, πρώην συγκυβερνήτη της ΝΔ επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά.