Με ξεκάθαρες οδηγίες τόσο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και από τον Ταγίπ Ερντογάν, οι υπουργού Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας συναντώνται στην Αθήνα σε μια προσπάθεια να αναζητήσουν ένα κοινό βηματισμό ως προς την μελλοντική διευθέτηση των ανοιχτών ζητημάτων σχετικά με την διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης υποδέχεται τον Χακάν Φιντάν στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας, όπου σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί αρχικά τετ α τετ των δύο ανδρών και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και στις 12:30 θα πραγματοποιηθούν κοινές δηλώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ενημερωθούν για το περιεχόμενο της συνάντησης όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και για τον λόγο αυτό συγκαλείται την ερχόμενη Τρίτη η αρμόδια επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ενώ σήμερα το απόγευμα ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα παραχωρήσει συνέντευξη στη δημόσια τηλεόραση, όπου και θα περιγράψει το πλαίσιο του διαλόγου με τον Χακάν Φιντάν.
Οι στόχοι της Αθήνας και η ατζέντα του υπουργού Εξωτερικών
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας προσέρχεται στο ραντεβού με τον Τούρκο ομόλογό του με βασικό στόχο τη συνέχιση της θετικής ατζέντας και του κλίματος διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, με το Μέγαρο Μαξίμου να ξεκαθαρίζει ότι Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν δεν θα μπουν στην ουσία των ανοιχτών ζητημάτων, αλλά θα διερευνήσουν τις προϋποθέσεις για να μπουν στην «καρδιά» των ελληνοτουρκικών διαφορών.
Στο πνεύμα αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε σαφές ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η συνέχιση της διαδικασίας του ελληνοτουρκικού διαλόγου που θα εμπεδώσει το κλίμα ασφάλειας και ηρεμίας, χωρίς ωστόσο να τίθεται στο τραπέζι του διαλόγου θέμα κυριαρχίας.
Ο Παύλος Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι τα μόνα θέματα που συζητά η Αθήνα είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, υπό τον όρο ότι ακόμα και αυτή η συζήτηση θα γίνει επί τη βάση του διεθνούς δικαίου.
Στο ίδιο πνεύμα και τα όσα ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών με συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», χαρακτηρίζοντας την προοπτική μελλοντικής επίλυσης της διαφοράς της υφαλοκρηπίδας, ως καθοριστική για την αποτροπή των εντάσεων.
Απέκρουσε ωστόσο για ακόμα μία φορά τις ενστάσεις της Άγκυρας αναφορικά με τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο, σημειώνοντας ότι «η αντίδραση της Τουρκίας που παρουσιάζεται σε αυτό το θέμα είναι δυσανάλογη» και επαναλαμβάνοντας πως πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο, τα όρια των οποίων καθορίζονται με αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια και δεν παραβιάζουν τα δικαιώματα άλλων κρατών.
Επιμένει στη λύση – πακέτο η Τουρκία
Την ίδια στιγμή, με κάθε ευκαιρία η Τουρκία υπενθυμίζει στην ελληνική πλευρά ότι τα προβλήματα στο Αιγαίο πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά και ότι είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Σύμφωνα μάλιστα με το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή», η αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Χακάν Φιντάν φέρεται αποφασισμένη να θέσει για ακόμα μία φορά στο τραπέζι του διαλόγου την «κατάσταση της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και των Τούρκων συμπατριωτών στη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο και την Κω και για τον τερματισμό των παραβιάσεων δικαιωμάτων κατά της τουρκικής μειονότητας και ομοεθνών».
Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών (ΤΑ ΝΕΑ) κάνει λόγο για «θετικό μομέντουμ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», τονίζοντας με νόημα ότι «και η άλλη πλευρά έχει δικαιώματα και προτεραιότητες».
Χαρακτηρίζει ωστόσο ως σημαντικό για την Τουρκία, να διατηρηθούν λειτουργικοί οι δίαυλοι διαλόγου με την Ελλάδα στον τομέα της μετανάστευσης, ενώ για το ζήτημα των θαλασσίων πάρκων δηλώνει ότι προσβλέπει σε συνεργασία με τη χώρα μας στο Αιγαίο.