Το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ της δημόσιας αντιπαράθεσης του πρωθυπουργού με τον προκάτοχο του Αντώνη Σαμαρά, λειτούργησε σαν ντόμινο για μια σειρά σεναρίων που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Είναι ενδεικτικό ότι μεταξύ άλλων, υπήρξαν ακόμα και φωνές που σε κατ' ιδίαν συζητήσεις έβαζαν στο τραπέζι ακόμα και την επιλογή της πλήρους ρήξης με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ, αν επιμείνει στη δημόσια κριτική του για πολιτικές της κυβέρνησης, φτάνοντας ακόμα και στο ενδεχόμενο διαγραφής του από το κόμμα.
Γίνεται προφανές ότι οι μελλοντικές κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά βρίσκονται στα ραντάρ του Μεγάρου Μάξιμου, αν και επί του παρόντος δεν υπάρχει η πρόθεση συνέχισης της αντιπαράθεσης, αν και πολλοί θεωρούν ως κομβικές ημερομηνίες, τη στάση του στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και νωρίτερα, την ψήφο του κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.
Στον αντίποδα, διαφορετικά αντιμετωπίζεται η δημόσια παρουσία του Κώστα Καραμανλή, Κάτι που φάνηκε και από τη σαφή επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη – πρόσφατα στη Βουλή - να υπερασπιστεί τη διακυβέρνηση Καραμανλή απέναντι στην κριτική περί της αποκλειστικής ευθύνης για τη χρεοκοπία της χώρας.
Η προοπτική δε, της κοινής παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Κώστα Καραμανλή στην προγραμματισμένη εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής», με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη Μεταπολίτευση και υπό τον τίτλο «50 χρόνια από τη μετάβαση στη Δημοκρατία – Η Δημοκρατία στην εποχή μας», αποτελεί για πολλούς μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, ώστε να δοθεί προς τα έξω μια πολύ διαφορετική εικόνα από όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό της ΝΔ.
Συνωστισμός για τη μάχη του «Κέντρου»
Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, γίνεται σαφής η επιλογή της ΝΔ να «διαλέξει» ως βασικό πολιτικό της αντίπαλο το ΠΑΣΟΚ, αναβιώνοντας – κατά κάποιο τρόπο – τον δικομματισμό των παλαιότερων ετών, σε μια περίοδο όπου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ταλανίζεται από μια ατέρμονη εσωστρέφεια με αβέβαιη κατάληξη.
Σε αυτό συνέβαλε και η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποχωρήσει από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, όταν στο βήμα ανέβηκε ο εκτελών χρέη Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς.
Με δεδομένη την καταψήφιση από την αντιπολίτευση του προϋπολογισμού που θα καταθέσει η κυβέρνηση, πολλοί στρέφουν την προσοχή τους στη στάση που θα τηρήσει το ΠΑΣΟΚ κατά την ψηφοφορία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας και αν θα συναινέσει στο πρόσωπο που θα προτείνει το Μέγαρο Μαξίμου.
Γίνεται προφανές ότι το αναβαπτισμένο και δημοσκοπικά ενισχυμένο ΠΑΣΟΚ, αποτελεί «απειλή» στη μάχη για την διεκδίκηση του πολιτικού «κέντρου», κάτι που αποτυπώθηκε και σε πρόσφατη δημοσκόπηση (MRB/OPEN), η οποία κατέγραψε την παγιωμένη άνοδο του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση, αλλά και την μονοψήφια διαφορά του από τη Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου, την ίδια στιγμή, όπου ο επανεκλεγείς πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, φαίνεται να παγιώνεται στη συνείδηση των ψηφοφόρων ως ηγέτης της αντιπολίτευσης έναντι της κυβέρνησης.