ΓΔ: 1416.78 0.37% Τζίρος: 112.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Giorgos Gerapetritis, Ypourgeio Exoterikon
Φωτο: Aris Oikonomou / SOOC

Νέο μπρα ντε φερ για τα ελληνοτουρκικά: Οι «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας

Το ραντεβού Γεραπετρίτη - Φιντάν και η διάψευση των σεναρίων για λύση - πακέτο στο Αιγαίο με χωρικά ύδατα 6 μιλίων. Προσπάθεια επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη.

Σε κρίσιμη καμπή εισέρχονται τα ελληνοτουρκικά με φόντο το ενδεχόμενο επίτευξης ουσιαστικής προόδου στα ζητήματα που αποτελούν «αγκάθι» στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η επικείμενη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του, αντιμετωπίζεται ως ακόμα ένα βήμα διαλόγου πάνω στα κρίσιμα σημεία των διαφορών Αθήνας και Άγκυρας, όπως τονίστηκε και κατά το πρόσφατο τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ήδη πάντως η κυβέρνηση έσπευσε να κάνει σαφείς τις «κόκκινες γραμμές» της ενόψει του ραντεβού Γεραπετρίτη - Φιντάν, προχωρώντας σε κατηγορηματική διάψευση των σεναρίων που διακινήθηκαν και έφεραν την Αθήνα έτοιμη να αποδεχθεί ακόμα και οριοθέτηση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα έξι μίλια, ως «αντάλλαγμα» για την επίλυση των διαφορών στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με την Τουρκία.

Η κατηγορηματική διάψευση - μέσω κυβερνητικών πηγών - έρχεται λίγες ημέρες πριν από το προκαθορισμένο ραντεβού, τον επόμενο μήνα, των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, στο οποίο οι δύο άντρες θα επικεντρωθούν στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Σε αυτή τη συνάντηση θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι και η τουρκική πλευρά θα επιμείνει στις δικές της «κόκκινες» γραμμές για παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης των θεμάτων που αφορούν στην κυριαρχία των νησιών και την αποστρατιωτικοποίησή τους.

Αυτό φάνηκε ανάγλυφα και από όσα ανέφεραν διπλωματικές πηγές στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», ότι η Τουρκία επιθυμεί λύση – πακέτο, βάζοντας στο τραπέζι τόσο το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, όσο και αυτό της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και της κυριαρχίας τους.

Και μπορεί δημοσίως ο Ταγίπ Ερντογάν - για πρώτη φορά - να βάζει στο λεξιλόγιό του το «διεθνές δίκαιο», η στάση της κυβέρνησής του ωστόσο, αποτελεί μια ξεκάθαρη υπενθύμιση ότι η Άγκυρα δεν δείχνει διάθεση μετακίνησης από τις πάγιες θέσεις της αναφορικά με το Αιγαίο.

Με μια τακτική που θυμίζει «μαστίγιο και καρότο» ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε προσφάτως ότι «οι δύο γειτονικές χώρες έχουν ιστορικούς δεσμούς και μπορούν να επιδείξουν βούληση για λύση και να αφήσουν πίσω τους τα προβλήματα», προσθέτοντας την ίδια στιγμή «θα συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα με βάση την ολιστική μας προσέγγιση σχετικά με το Αιγαίο».

Αύριο στη Νέα Υόρκη Χριστοδουλίδης και Τατάρ 

Παράλληλα, οι κεραίες της ελληνικής διπλωματίας είναι προσανατολισμένες και στο ανεπίσημο δείπνο που οργανώνει αύριο στη Νέα Υόρκη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και του Τουρκοκύπριου κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Αν και οι προσδοκίες δεν είναι υψηλές, ώστε να υπάρξει κοινός τόπος στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, η τριμερής συνάντηση, υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ, αποτελεί την πρώτη ουσιαστική προσπάθεια τα τελευταία επτά χρόνια για την επανεκκίνηση των συνομιλιών.

Ωστόσο, και οι δύο πλευρές προσέρχονται με τις πάγιες θέσεις τους, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να συζητά την ομοσπονδιακή λύση, κάτι που απορρίπτει ο Ερσίν Τατάρ, εμμένοντας στη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών.

Τον γόρδιο δεσμό θα επιχειρήσει να λύσει ο Αντόνιο Γκουτέρες με το νέο σχέδιο λύσης που επιθυμεί να φέρει στο τραπέζι, με τις ενδείξεις να είναι εναντίον του, μόνο και μόνο από την στάση του ηγέτη του ψευδοκράτους, ο οποίος έσπευσε να χαρακτηρίσει τη συνάντηση της Νέας Υόρκης, ως άτυπο δείπνο χωρίς ατζέντα.

Σε κάθε περίπτωση, η Λευκωσία ευελπιστεί η τριμερής συνάντηση να αποτελέσει την αφετηρία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, παρά την αδιαλλαξία της τουρκοκυπριακής πλευράς που ροκανίζει τα όποια σημάδια αισιοδοξίας.

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα δηλώνει έτοιμη να συμμετάσχει - αν απαιτηθεί - σε μια διευρυμένη συνάντηση υπό τον ΟΗΕ, θεωρώντας ότι η ουσιαστική κινητικότητα στο Κυπριακό επηρεάζει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με το βλέμμα στην Κύπρο, ο ΥΠΕΞ ενημερώνει τους αρχηγούς των κομμάτων

Το Κυπριακό αναμένεται να κυριαρχήσει στις ενημερωτικές συναντήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών, με φόντο και τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η τουρκική βοήθεια στις πυρκαγιές και τα επόμενα βήματα στον διάλογο

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για την τουρκική συνδρομή με αεροσκάφη στην αντιμετώπιση πυρκαγιών, επόμενος σταθμός στις διμερείς σχέσεις η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Θεσσαλονίκη, τον Σεπτέμβριο.
Gerapetritis, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Γεραπετρίτης: Τον Ιανουάριο στην Άγκυρα το Ανώτατο Συμβούλιο

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την περαιτέρω συνεργασία των δυο χωρών, ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό.
Gerapetritis-Fidan-Hakan
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Είναι σημαντικοί οι δίαυλοι επικοινωνίας Ελλάδας-Τουρκίας

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ενθαρρύνει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η οποία δύναται να είναι αμοιβαία επωφελής, τόσο για την ΕΕ όσο και για την Τουρκία.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ασκήσεις διπλωματίας στο Αιγαίο: Πώς λειτούργησε η γραμμή επικοινωνίας

Η «κόκκινη γραμμή» μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά, με αφορμή το σκηνικό έντασης που έστησε η Τουρκία κοντά στην Κάσο. Δεν επηρεάζεται η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, εκτιμούν κυβερνητικές πηγές.