ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:29:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Aris Oikonomou / SOOC

Εσωκομματικά μηνύματα Μητσοτάκη: Τι απάντησε σε Σαμαρά και Καραμανλή

«Σέβομαι τους πρώην πρωθυπουργούς, αλλά η πολιτική της ΝΔ εκφράζεται από εμένα», υπογράμμισε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Τι είπε για Κυπριακό και Βόρεια Μακεδονία. Προανήγγειλε την επίταξη ιδιωτών ιατρών.

Να βάλει τέλος στην εκδήλωση ενός πιθανού σπιράλ εσωστρέφειας, μετά την πρόσφατη κοινή εμφάνιση των δύο πρώην πρωθυπουργών, Σαμαρά και Καραμανλή, αλλά και ένα τέλος στην πρώιμη ονοματολογία για την Προεδρία της Δημοκρατίας, επιχείρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεοπτική του συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο πρωθυπουργός, αν και προσπάθησε να αποσυνδέσει την παρουσία τους στο Πολεμικό Μουσείο από σενάρια περί «συμπόρευσής» τους ως εκφραστές μερίδας γαλάζιων βουλευτών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πρέπει να τους βλέπουμε κατ’ ανάγκη και ως δίδυμο», δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την κριτική που δέχθηκε.

«Σέβομαι και τιμώ πρόσωπα τα οποία έκατσαν σε αυτή την καρέκλα», είπε με νόημα, προσθέτοντας ωστόσο ότι «η πολιτική αυτή τη στιγμή, της Νέας Δημοκρατίας, εκφράζεται από εμένα και από την κυβέρνηση και από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία πήρε ισχυρή εντολή να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα, το οποίο και υλοποιεί».

Απάντησε μάλιστα ευθέως στις ενστάσεις τόσο του Αντώνη Σαμαρά, όσο και βουλευτών της ΝΔ ότι άφησε «ακάλυπτα» τα δεξιά του κόμματός του, λέγοντας ότι «έχω κερδίσει πέντε εθνικές εκλογές, δεν φανταζόταν κανείς ότι θα μπορούσε η Νέα Δημοκρατία να ξαναπάρει αυτά τα ποσοστά. Άρα, κάτι σωστό κάναμε ως προς το αποτέλεσμα».

«Φρένο» στην ονοματολογία για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να βάλει «φρένο» και στη συζήτηση που άνοιξαν γαλάζια στελέχη, ζητώντας ανοιχτά ένα άλλο για την θέση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, προερχόμενο από τις τάξεις της ΝΔ.

Αν και απέφυγε να αποκαλύψει τις προθέσεις του, χαρακτηρίζοντας κάτι τέτοιο ως «θεσμικά άκομψο», έκλεισε κάθε συζήτηση προειδοποιώντας τους βουλευτές του κόμματός του: «Δεν θέλω και δεν πρόκειται να δεχτώ να ακούσω από κανέναν βουλευτή οποιαδήποτε άποψη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, διότι αφορά αμφισβήτηση του θεσμού, όχι του προσώπου, μέχρι που να ανοίξει η συζήτηση. Η συζήτηση θα ανοίξει συντεταγμένα τον Φεβρουάριο του 2025».

Κλειστά χαρτιά για το όνομα του επιτρόπου

«Γρίφος» ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού και για το όνομα που θα προτείνει για τη θέση του επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνδέοντας ευθέως την επιλογή του, με το χαρτοφυλάκιο που θα διεκδικήσει η χώρα μας.

«Ανάλογα το χαρτοφυλάκιο, ανάλογα και το πρόσωπο» σημείωσε ο κ.Μητσοτάκης, εκφράζοντας την επιθυμία να εξασφαλίσει η χώρα μας ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο να είναι σημαντικό.

Με το «όπλο» της επίταξης στο τραπέζι για τους ιδιώτες γιατρούς

Με αφορμή το ζήτημα που έχει προκύψει με την υποστελέχωση και τα κενά σε νοσοκομεία της περιφέρειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε μια «τελευταία έκκληση», όπως τόνισε με νόημα στους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους να αποδεχθούν την πρόταση του υπουργείου Υγείας, να συμμετάσχουν -επί πληρωμή- στις εφημερίες και ιδιώτες γιατροί και να λυθεί η «βεντέτα» που έχει ανοίξει με τρόπο συναινετικό.

Ο πρωθυπουργός έβαλε ωστόσο στο τραπέζι, με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, την επιλογή της επίταξης, σημειώνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση και αν επιμείνουν στην άρνησή τους «έχουμε εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα. Ναι, δεν υπάρχει άλλος δρόμος», είπε ο κ.Μητσοτάκης, απευθύνοντας ουσιαστικά τελεσίγραφο πριν αποσταλούν φύλλα πορείας στους γιατρούς.

Το Κυπριακό και η απειλή του «βέτο» για τα Σκόπια

Ενόψει και των εκδηλώσεων μνήμης στις 20 Ιουλίου από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο πρωθυπουργός, με αφορμή και τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την διχοτόμηση της Μεγαλονήσου, χαρακτήρισε ως «μια δύσκολη μέρα το Σάββατο για τον Ελληνισμό», ενώ σχολίασε και το γεγονός ότι ίδια ημέρα θα βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων με τον Τούρκο πρόεδρο, που θα είναι στα κατεχόμενα.

Εμφανίστηκε πάντως συγκρατημένα αισιόδοξος για μια επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο κοινότητες, στα πλαίσια των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη βάση της μίας κυριαρχίας, μίας ιθαγένειας και μίας διεθνούς προσωπικότητας.

Όταν ρωτήθηκε ωστόσο για τις συνεχείς προκλήσεις της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, ο πρωθυπουργός επανέλαβε το άρθρο της Συμφωνίας των Πρεσπών που αφορά στην ενιαία ονομασία έναντι όλων και προειδοποίησε τον ομόλογό του κ. Μίτσκοσκι ότι «δεν μπορεί να υπάρχει καμία προσέγγιση προς την Ευρώπη, ούτε βήμα, εάν δεν λυθεί το ζήτημα αυτό, μέσα από ρητή δήλωση της ηγεσίας της γειτονικής χώρας ότι το όνομα της χώρας είναι αυτό, είναι έναντι όλων», αφήνοντας έτσι ανοιχτό ένα ελληνικό «βέτο», στην ευρωπαϊκή προοπτική τους.

Σχόλια για Πολάκη, "no comment" για Διαμαντοπούλου

Ιδιαιτέρως επικριτικός ήταν εναντίον του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη για την φραστική επίθεσή του εναντίον της γραμματέως της ΝΔ, που υποχρέωσε ακόμα και τον Στέφανο Κασσελάκη να καλέσει στο τηλέφωνο την Μαρία Συρεγγέλα και να της ζητήσει συγγνώμη.

Αφού έκανε λόγο για φαινόμενα τοξικότητας στην πολιτική σκηνή, μίλησε για αδιανόητες κουβέντες οι οποίες ειπώθηκαν από τον κ. Πολάκη κατά γυναίκας βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει κανονικά, σαν να μην έχει συμβεί απολύτως τίποτα, έχοντας στις τάξεις του έναν άνθρωπο ο οποίος είναι απολύτως ταυτισμένος με αυτό το οποίο ονομάζουμε τοξικότητα και χυδαιότητα σε βαθμό πια που ο πολακισμός θα βρει θέση στο νέο λεξικό του κ. Μπαμινιώτη».

Όταν η συζήτηση έφτασε στο ΠΑΣΟΚ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε κάθε συζήτηση περί μελλοντικής συγκυβέρνησης με τη Χαριλάου Τρικούπη, επιμένοντας στην λογική των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, ενώ απάντησε με την βρετανική φράση «no comment», όταν κλήθηκε να σχολιάσει την υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Mitsotakis-Samaras
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ταράζει τα... γαλάζια νερά η κοινή εμφάνιση Α. Σαμαρά και Κ. Καραμανλή

Τα ραντάρ του Μαξίμου στρέφονται στις προγραμματισμένες ομιλίες των δύο πρώην πρωθυπουργών για θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Δεκάδες βουλευτές και στελέχη της ΝΔ αναμένεται να παρακολουθήσουν την εκδήλωση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Το «μασάζ» στους γαλάζιους βουλευτές και το crash test της ΔΕΘ

Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί αύριο Τετάρτη με τους βουλευτές της ΝΔ για να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.