Μετά την ανάπαυλα του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί τα μέλη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας στη Βουλή - αύριο Τετάρτη- στην πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση, προκειμένου από κοινού να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει με την ομιλία του να κινητοποιήσει το σύμβολο των βουλευτών του για τις επερχόμενες μάχες εντός και εκτός του Κοινοβουλίου, με το κείμενο της ομιλίας του να περιλαμβάνει και σημεία αυτοκριτικής, παραδεχόμενος λάθη και καθυστερήσεις σε συγκεκριμένους τομείς της πολιτικής του, ζητώντας ωστόσο από όλους να επιταχύνουν τον βηματισμό τους.
Με το κοινοβουλευτικό «μασάζ» των 158 γαλάζιων βουλευτών το Πρωθυπουργικό επιτελείο επιδιώκει να σβήσει εν τη γενέσει της, κάθε πιθανή σπίθα εσωκομματικής γκρίνιας που μπορεί να οδηγήσει σε έναν αχρείαστο κύκλο εσωστρέφειας.
Ζητούμενο παραμένει αν οι βουλευτές που θα πάρουν το λόγο θα διατυπώσουν δημοσίως ενστάσεις και προβληματισμούς για τη φυσιογνωμία ή την ανάγκη περαιτέρω στροφής της ΝΔ προς τα δεξιά, αναδεικνύοντας τις απώλειες ψηφοφόρων προς άλλα κόμματα στην ευρωκάλπη, καυτηριάζοντας παράλληλα την εμμονή προς το πολιτικό Κέντρο.
Ως στίγμα προθέσεων καταγράφηκαν τις προηγούμενες ημέρες οι παρεμβάσεις του Νικήτα Κακλαμάνη, που δήλωσε πως η παράταξη «έγινε αυτοσχέδιο παράρτημα του ΠΑΣΟΚ», ζητώντας επιστροφή στις ρίζες, αλλά και του Νότη Μηταράκη, ο οποίος άνοιξε ζήτημα παραμονής της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέσης της Προέδρου της Δημοκρατίας, δείχνοντας προς άλλα πρόσωπα με «δεξιό» πρόσημο.
Παράλληλα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η κοινή εμφάνιση των πρώην Πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, σε εκδήλωση την 1η Ιουλίου στο Πολεμικό Μουσείο, όπου θα μιλήσουν για τα ευρωπαϊκά και τα εθνικά θέματα και τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη.
Συναντήσεις εργασίας Μητσοτάκη με Θεοδωρικάκο και Κεραμέως
Μέσα στην εβδομάδα ο Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τους νέους υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εργασίας, μετά τις αντίστοιχες συναντήσεις εργασίας που είχε με τον Θεόδωρο Λιβάνιο, τον Τάκη Θεοδωρικάκο και τον Κώστα Τσιάρα.
Ο πρώτος κύκλος των επαφών με τα λεγόμενα «καυτά» χαρτοφυλάκια κρίθηκε ως επιτακτική, από τη στιγμή όπου κυρίαρχη προτεραιότητα στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη μπαίνει η καθημερινότητα των πολιτών.
Αυτό που επισημαίνουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια «καθαρή» τριετία για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και από την πορεία υλοποίησης της μεταρρυθμιστικής της ατζέντας θα κρίνεται καθημερινά έως και το τέλος της τετραετίας.
Κρας τεστ για το Μέγαρο Μαξίμου θα αποτελέσει η παρουσία του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και όσα αναμένεται να εξαγγείλει από τη συμπρωτεύουσα στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Στίγμα των προθέσεων αποτέλεσε η απόφαση για τη φορολόγηση κατά 33% των υπερκερδών των εταιριών διύλισης, μέσω της οποίας έχει υπολογιστεί ότι θα εξασφαλιστεί ένα κονδύλι 300 εκατ. ευρώ, το οποίο θα διατεθεί στο τέλος του έτους για τη στήριξη ευάλωτων ομάδων και χαμηλοσυνταξιούχων, οι οποίοι λόγω της προσωπικής διαφοράς δεν ωφελούνται από την προβλεπόμενη αύξηση των συντάξεων.
Όσον αφορά στην καυτή πατάτα της ακρίβειας, ζήτημα που βρίσκεται στα χέρια του νέου υπουργού Ανάπτυξης, ήδη από τα πρώτα μέτρα ήταν η απόφαση για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών κατά της αισχροκέρδειας, παράλληλα με την απόφαση για παράταση της ισχύος των μέτρων για χαμηλό ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα έως και το τέλος του έτους.
Αυτό που δεν φαίνεται να βάζει στο τραπέζι η κυβέρνηση είναι συνολικά τη μείωση του ΦΠΑ, την οποία χαρακτηρίζει «λάθος και αποτυχημένη συνταγή», με τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο να απαντά σε όσους φέρνουν ως παράδειγμα την περίπτωση της Ισπανίας, που δοκίμασε τη μείωση ή και τον μηδενισμό του ΦΠΑ, χωρίς να πετύχει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα, αντιθέτως - όπως τονίζει - εξακολουθεί να σημειώνει υψηλότερο πληθωρισμό από την Ελλάδα που έχει υψηλότερο ΦΠΑ.
Παράλληλα, στη φαρέτρα της κυβέρνησης βρίσκονται και νέες παρεμβάσεις για το στεγαστικό ζήτημα, με ενίσχυση του προγράμματος «Σπίτι μου» και την ένταξη μεγαλύτερου αριθμού δικαιούχων.
Κομβικό ρόλο στα περιθώρια περαιτέρω παρεμβάσεων θα αποτελέσει το «ταμείο» που θα κάνει το οικονομικό επιτελείο στο τέλος της τουριστικής σεζόν, αφού θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό και το περιεχόμενο των εισηγήσεων προς τον Πρωθυπουργό.