Σε ρυθμούς «κυβερνησιμότητας» μετά τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα μπαίνει το Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να ξεκινά την εβδομάδα που αρχίζει με επισκέψεις στα γραφεία των υπουργών του, αρχής γενομένης από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ προγραμματίζεται και η πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, κατά την οποία θα γίνει και η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών.
Στο πρωθυπουργικό γραφείο μηδενίζουν το κοντέρ και κινούνται στην κατεύθυνση των άμεσων και ουσιαστικών αλλαγών σε επιμέρους πολιτικές, που αφορούν πρωτίστως στην καθημερινότητα του πολίτη, αλλά και στον τρόπο λειτουργίας των υπουργείων, επιχειρώντας να δείξουν ότι αποκωδικοποίησαν σωστά το βασικό μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στην κάλπη, για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στα ζητήματα της καθημερινότητας.
Στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν καλά ότι από μόνη της η αλλαγή του επικεφαλής στο υπουργείο Ανάπτυξης δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα της ακρίβειας, ωστόσο αυτό που θα επιχειρηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα αφορά στον σχεδιασμό ενός διαφορετικού μείγματος πολιτικής, με καθοριστικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στην εγχώρια αγορά, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση των ελέγχων και την επιβολή των ανάλογων προστίμων όπου διαπιστώνεται αισχροκέρδεια.
Αν και ο πρωθυπουργός αποκλείει το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, αυτό που αναμένεται είναι να υπάρξει παράταση για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% στον καφέ, αλλά και στα κόμιστρα των ταξί, αποφάσεις που ενδέχεται να διατηρηθούν τουλάχιστον έως και το τέλος του έτους.
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τα επιπλέον μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων που έχουν εξαγγελθεί για το επόμενο έτος, καθώς επίσης και με παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος και την επιστροφή χιλιάδων κλειστών ακινήτων στην αγορά, που η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα βοηθήσουν στην αναζήτηση φθηνότερης στέγης για τους νέους και θα «φρενάρουν» τις διαρκώς ανοδικές τιμές των ενοικίων.
«Παράθυρο» αλλαγών για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Την ίδια στιγμή, παράθυρο διορθωτικών αλλαγών στο σύστημα τεκμαρτού υπολογισμού του φορολογητέου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών, αφήνει η κυβέρνηση, μετά τις έντονες αντιδράσεις που εξακολουθεί να προκαλεί το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά δημιούργησε «ρήγμα» σε μια προνομιακή για την κυβερνητική παράταξη επαγγελματική κατηγορία.
Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος ανέφερε ότι «η φορολογία δεν είναι κάτι το στατικό. Το νέο σύστημα δεν θα μείνει για πάντα», φράση που ερμηνεύθηκε ως προάγγελος επαναξιολόγησης του ζητήματος της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, που προσδιορίζεται χρονικά αμέσως μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Τέλος, στο επίκεντρο ένας ευρύς σχεδιασμός για ένα περισσότερο λειτουργικό Δημόσιο, με τον μετασχηματισμό του ΑΣΕΠ σε έναν σύγχρονο ηλεκτρονικό οργανισμό (e-ΑΣΕΠ), μέσω της ψηφιοποίησής του και του πλήρους ανασχεδιασμού των διαδικασιών. Στοίχημα στο οποίο αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη, φέρνοντας ως παράδειγμα τον απαρχαιωμένο τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ΑΣΕΠ.