Με την άμεση κινητοποίηση όλου του κυβερνητικού μηχανισμού προκειμένου να υπάρξουν απτά αποτελέσματα στα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών, ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του πατάνε το πόδι στο γκάζι, θέλοντας να δείξουν ότι αποκωδικοποίησαν σωστά το μήνυμα της ευρωκάλπης, έχοντας παράλληλα και το βλέμμα τους και στις εξαμηνιαίες δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου, που θα αποτελέσουν και το πρώτο crash test μετά την πρόσφατη ετυμηγορία των ψηφοφόρων.
Από σήμερα μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινιάζει ένα νέο γύρο επισκέψεων στα υπουργεία, αρχής γενομένης από το υπουργείο Ανάπτυξης, όπου θα τον υποδεχθεί ο νέος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος και από κοινού θα αναζητήσουν την αλλαγή του μείγματος των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του ζητήματος της ακρίβειας, που πλήγωσε την κυβέρνηση στην κάλπη.
Το στίγμα των προθέσεων του Μεγάρου Μαξίμου περιέγραψε με χαρακτηριστικό τρόπο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης χαρακτηρίζοντας την ακρίβεια ως τον «ελέφαντα στο δωμάτιο», προαναγγέλλοντας τη βούληση της κυβέρνησης να δώσει μεγαλύτερη έμφαση σε μόνιμα μέτρα, όπως αυξήσεις εισοδημάτων, χωρίς ωστόσο να διαταραχθούν τα δημόσια οικονομικά.
Το ΑΣΕΠ στο «στόχαστρο» της κυβέρνησης
Επί τάπητος βάζει η κυβέρνηση και τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο κράτος, με αιχμή τη λειτουργία του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, μετά και τις αρρυθμίες που εντοπίστηκαν στις προσλήψεις τακτικού και εποχικού προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Το ζήτημα αυτό βρέθηκε στο επίκεντρο ειδικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, όπου συζητήθηκε αναλυτικά η αναμόρφωση του συστήματος προσλήψεων, θέμα το οποίο είχε αναδείξει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεκλογικά, χαρακτηρίζοντάς το ως μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, με αφορμή και τις καθυστερήσεις στην πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών.
Ζητούμενο παραμένει ο τρόπος που θα «ξεμπλοκάρουν» οι διαδικασίες πρόσληψης στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, αφού έως σήμερα χρειάζεται να μεσολαβήσουν αρκετοί από την ώρα που ένας υποψήφιος πετύχει στον διαγωνισμό, μέχρι να καταλάβει την θέση και να ξεκινήσει να εργάζεται.
Στόχος είναι οι προωθούμενες αλλαγές στο σύστημα των προσλήψεων και το νέο καθεστώς λειτουργίας του ΑΣΕΠ να βρουν πρακτική εφαρμογή από το δ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους και από εδώ και στο εξής η πρόσληψη των επιτυχόντων να γίνεται το ανώτερο μέσα σε 12 μήνες από την ανακήρυξή τους.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και η υφυπουργός Εσωτερικών Παρασκευή Χαραλαμπογιάννη παρουσίασαν προτάσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών που προβλέπονται για τις νέες αιτήσεις που εξετάζονται από το ΑΣΕΠ.
Συζητήθηκε η ψηφιοποίηση των διαδικασιών που ακολουθούνται σήμερα, με σκοπό τον ταχύτερο έλεγχο των αιτήσεων μέσω της άντλησης δεδομένων από υπηρεσίες όπως το ptyxia.gov.gr και το taxisnet. Με τον τρόπο αυτόν, τα πιστοποιημένα προσόντα των υποψηφίων θα επικαιροποιούνται άμεσα, περιορίζοντας έτσι τους ελέγχους που γίνονται από το ΑΣΕΠ και συμβάλλοντας στη μείωση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων.
Επιπλέον, συζητήθηκε η ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας του ΑΣΕΠ με κρατικούς φορείς που εμπλέκονται στις διαδικασίες πρόσληψης στον δημόσιο τομέα, ώστε να αντιμετωπιστούν περιττά γραφειοκρατικά εμπόδια που σήμερα καθυστερούν την πλήρωση θέσεων και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το κύρος του ΑΣΕΠ.