Μόλις 25 ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις ευρωεκλογές και το πρώτο σποτ της ΝΔ προβλήθηκε στους τηλεοπτικούς δέκτες με αναφορές σε μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες. Από τον νούμερο ένα πονοκέφαλο για την κυβέρνηση, την ακρίβεια και τη μάχη για την αντιμετώπισή της, μέχρι την υγεία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.
Στην τηλεοπτική καμπάνια του κυβερνώντος κόμματος τονίζεται μεταξύ άλλων η σημασία των ευρωεκλογών για την επιτάχυνση των αλλαγών που - όπως σημειώνεται - «έχει ανάγκη ο τόπος», με την ευρωκάλπη να χαρακτηρίζεται ως «σημαντική», προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για πολιτική σταθερότητα και συνέχιση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.
Παράλληλα, παραμένει στον ορίζοντα ο «εχθρός» της χαλαρής ψήφου με το Μέγαρο Μαξίμου να επιχειρεί να περάσει το «κρυφό» μήνυμα ότι οι ευρωεκλογές αποτελούν «σοβαρή υπόθεση» που οι πολίτες δεν πρέπει να αντιμετωπίσουν είτε αψήφιστα, ή επιλέγοντας την αποχή.
Αυτό ακριβώς αποτελεί και τον δεύτερο στόχο της οδού Πειραιώς, στις ημέρες τις προεκλογικής μάχης που απομένουν, δηλαδή η ΝΔ να καταφέρει να συσπειρώσει ακόμα περισσότερο την κομματική της βάση, κινητοποιώντας μεγαλύτερο ποσοστό του στελεχιακού και κομματικού της δυναμικού, καθώς στις τελευταίες μετρήσεις το ποσοστό συσπείρωσης καταγράφεται λίγο κάτω από το 70%.
Ανοίγει η ψαλίδα από τον ΣΥΡΙΖΑ
Η ανοδική τάση που εμφανίζει η ΝΔ στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, έφερε συγκρατημένα χαμόγελα στο κυβερνητικό επιτελείο, στη μάχη για την επίτευξη του εκλογικού στόχου που έχει προσδιοριστεί στο 33%.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Interview για τις ευρωεκλογές, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να «κλειδώνει» τη δεύτερη θέση, δεν καταφέρνει ωστόσο να μειώσει την απόσταση από τη ΝΔ με τη διαφορά να «ανοίγει» και να αγγίζει τις 14,5% μονάδες.
Αν και το κυβερνών κόμμα υπολείπεται κατά τρεις μονάδες του στόχου να πιάσει το 33%, την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται ως αδιαφιλονίκητο φαβορί στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός με 42%, σε μία έρευνα όπου το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει στο 9,9%.
Η μάχη της τηλεόρασης και των social media
Με το πρωθυπουργικό επιτελείο να έχει προσδώσει ήδη χαρακτηριστικά εθνικών εκλογών στη μάχη για μια θέση στις Βρυξέλλες, τα ζητήματα της καθημερινότητας και της οικονομίας αναμένεται να βρεθούν στην κορυφή της γαλάζιας προεκλογικής καμπάνιας.
Ακόμα και το καθημερινό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει προσαρμοστεί πάνω στις ανάγκες αυτής της στόχευσης, με τον πρωθυπουργό να μιλάει σήμερα σε συνέδριο για το Σύστημα Υγείας και τις Προκλήσεις του Μέλλοντος, ενώ την ίδια ημέρα θα παραστεί και θα μιλήσει σε εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Είναι ενδεικτικό ότι ο προγραμματισμός για τις επόμενες τρεις εβδομάδες προβλέπει την προβολή ακόμα τριών προεκλογικών σποτ - ένα για κάθε βδομάδα ξεχωριστά - με αιχμή τα θέματα της οικονομίας, το μεταναστευτικό και τα θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο.
Ειδικότερα, για την καμπάνια στα social media ήδη προετοιμάζονται ψηφιακές κάρτες που θα αποτυπώνουν με αριθμούς και σημεία, όσα έχει υλοποιήσει η ΝΔ μετά την επανεκλογή της στη διακυβέρνηση της χώρας.
Στη Βουλή το προεκλογικό «ντιμπέιτ» των πολιτικών αρχηγών για την ακρίβεια
Εκ των πραγμάτων, ο σχεδιασμός των επιτελών της ΝΔ δίνει μεγάλο βάρος στο θέμα της ακρίβειας, στις ανατιμήσεις σε σειρά προϊόντων πρώτης ανάγκης και στα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών.
Τα βλέμματα στρέφονται στην Παρασκευή 24 Μαΐου και στη συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια, η οποία αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα άτυπο «ντιμπέιτ» ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς.
Στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, μετά από σχετικό αίτημα του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί αντιμέτωπος με σύσσωμη την αντιπολίτευση, σε μία συζήτηση η οποία να διεξαχθεί σε υψηλούς τόνους, για την ακραία ακρίβεια, τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων και τα μέτρα στήριξης των πολιτών.
Αυτή θα είναι και η τελευταία μετωπική σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία θα διακόψει αμέσως μετά τις εργασίες της και το νομοθετικό έργο, μέχρι τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών.