ΓΔ: 2602.41 -0.64% Τζίρος: 254.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Τρακτέρ σε αγρό

ΕΒΕΑ: Νέες προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας–Γεωργίας σε επενδύσεις και εμπόριο

Το ΕΒΕΑ, σε συνεργασία με την Enterprise Greece και την Πρεσβεία της Γεωργίας, παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες στη Γεωργία, αναδεικνύοντας τη χώρα ως περιφερειακό κόμβο ανάπτυξης.

Ενημερωτική εκδήλωση με επίκεντρο τις επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες στη Γεωργία διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), σε συνεργασία με την Enterprise Greece, την Πρεσβεία της Γεωργίας στην Αθήνα και με την υποστήριξη του Enterprise Europe Network (EEN-Hellas 2028), την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2025.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Γιάννης Μπρατάκος, ανέδειξε τη σημασία της ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας – Γεωργίας. Τόνισε ότι η Γεωργία αναδεικνύεται σε περιφερειακό κόμβο με σημαντικά επενδυτικά κίνητρα, όπως η χαμηλή φορολογία και το ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον.

 Ο ίδιος σημείωσε πως το ΕΒΕΑ αποτελεί γέφυρα για τις ελληνικές επιχειρήσεις που στοχεύουν στην εξωστρέφεια και τη διείσδυση σε νέες αγορές, επιδιώκοντας αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες στους τομείς της Πληροφορικής, της Καινοτομίας, της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, της Ανάπτυξης Ακινήτων και των Τροφίμων και Ποτών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, Δρ. Μαρίνος Γιαννόπουλος, επισήμανε ότι η εκδήλωση συμβάλλει στη δικτύωση και ενημέρωση του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου για τις ευκαιρίες που προσφέρει η Γεωργία. 

Υπογράμμισε πως οι δύο χώρες μοιράζονται κοινό όραμα για βιώσιμη ανάπτυξη, καινοτομία και περιφερειακή συνεργασία, γεγονός που δημιουργεί προοπτικές για επενδύσεις και εξαγωγές. Στόχος της Enterprise Greece είναι η ενίσχυση της διεθνούς εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και η προσέλκυση νέων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ο Πρέσβης της Γεωργίας, κ. Levan Beridze, τόνισε ότι οι δύο χώρες διατηρούν στενές σχέσεις και φιλία, οι οποίες μπορούν να μεταφραστούν σε συμπαγείς επιχειρηματικές συνεργασίες και μακροπρόθεσμες επενδύσεις. 

Επεσήμανε ότι η Γεωργία αποτελεί μια από τις πλέον ανοιχτές και μεταρρυθμισμένες οικονομίες της περιοχής, με χαμηλή φορολογία και διαφανή νομοθεσία, ενώ η γεωστρατηγική της θέση προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα πρόσβασης σε αγορές Ευρώπης, Ασίας και Μέσης Ανατολής.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Γεωργίας, κ. Giorgi Pertaia, και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Γεωργίας, κ. Avtandil Kasradze, παρουσίασαν το οικονομικό περιβάλλον και τις επενδυτικές δυνατότητες της χώρας. 

Η Γεωργία διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου (FTAs) με την ΕΕ, την Κίνα, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καλύπτοντας αγορές 2,3 δισ. ανθρώπων, με το 80% των εμπορευμάτων να απαλλάσσονται από δασμούς εισαγωγής.

Η συμμετοχή της χώρας στον Μεσαίο Διάδρομο (Middle Corridor) και το TRACECA ενισχύει τον ρόλο της ως κέντρου logistics και διανομής. Παράλληλα, η Γεωργία προσφέρει σημαντικά φορολογικά και χρηματοδοτικά κίνητρα, όπως οι Ελεύθερες Βιομηχανικές Ζώνες και μειωμένους φορολογικούς συντελεστές για εταιρείες πληροφορικής, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων σε βασικούς τομείς όπως η ανανεώσιμη ενέργεια και η εφοδιαστική αλυσίδα.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο κ. Φάνης Ματσόπουλος, μέλος της Διοικητικής Επιτροπής και Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων του ΕΒΕΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Κορκίδης πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορκίδης: Αναμενόμενη και υψηλής αξίας η επένδυση στον κόλπο Ελευσίνας

Ο Βασίλης Κορκίδης χαρακτηρίζει την επένδυση DFC–ΟΝΕΧ στην Ελευσίνα στρατηγική για την Ελλάδα, αναδεικνύοντας τον ρόλο της περιοχής ως αναδυόμενου γεωοικονομικού κέντρου με ισχυρή υποδομή.
Τάκης Θεοδωρικάκος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιτάχυνση αδειοδότησης για το Επιχειρηματικό Πάρκο Ασπροπύργου

Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος συναντήθηκε με τον φορέα ΒΙΠΑΝΟΤ για την ολοκλήρωση της αδειοδότησης του Επιχειρηματικού Πάρκου Ασπροπύργου, δεσμευόμενος για έκδοση σχετικής ΚΥΑ και άμεση επίλυση εκκρεμοτήτων.
Λάζαρος Τσαβδαρίδης ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσαβδαρίδης: Μέτρα στήριξης στη βιομηχανία με αδειοδοτήσεις και επενδύσεις

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, τόνισε την πρόθεση του υπουργείου για ενίσχυση της βιομηχανίας με απλοποίηση αδειών, μείωση γραφειοκρατίας, γρήγορες επενδύσεις και χαμηλότερο ενεργειακό κόστος, δίνοντας έμφαση στον ρόλο του ΣΒΑΠ.
Εργοστάσιο Αλουμινίου Ελλάδας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταθερή ανάπτυξη στη μεταποίηση Ελλάδας τον Αύγουστο, λέει η S&P Global

Ο Δείκτης PMI μεταποίησης της S&P Global για την Ελλάδα ανήλθε τον Αύγουστο στις 54,4 μονάδες, παρουσιάζοντας οριακή άνοδο από τον Ιούλιο. Η βελτίωση οφείλεται κυρίως στη σημαντική αύξηση νέων πωλήσεων και παραγγελιών.
Ουρανοξύστες σε πόλη Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ντογκουάν μετατρέπεται σε κόμβο επιχειρηματικής καινοτομίας στην Κίνα

Η Ντογκουάν, άλλοτε γνωστή ως «παγκόσμιο εργοστάσιο» παιχνιδιών και ενδυμάτων, εξελίσσεται σήμερα σε κέντρο καινοτομίας, προσελκύοντας επιστήμονες και επιχειρηματίες από το Χονγκ Κονγκ στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου Γκουανγκντόνγκ–Χονγκ Κονγκ–Μακάο.
Τάκης Θεοδωρικάκος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεοδωρικάκος: Επενδύσεις και θέσεις εργασίας για ισχυρή παραγωγή

Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν οι επενδυτές στον δεύτερο κύκλο του Αναπτυξιακού Νόμου με 270 νέα επενδυτικά σχέδια σε τρία καθεστώτα και ενισχύσεις 150 εκατ. ευρώ το καθένα, όπως δήλωσε ο υπ. Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος.