Νόμο του Κράτους και με τη βούλα της Βουλής αποτελεί το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο που κατοχυρώνει το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να παντρεύονται πολιτικά, με την Ελλάδα να γίνεται η 16η χώρα της ΕΕ και η 37η στον κόσμο που αναγνωρίζει την ισότητα στον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία, αλλά και η πρώτη ορθόδοξη που αναγνωρίζει αυτά τα δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια.
Έπειτα από μια πολύμηνη αντιπαράθεση εντός και εκτός των κομματικών τειχών και με τη Εκκλησία να εκφράζει ανοιχτά τη διαφωνία της, 175 βουλευτές ψήφισαν «ναι», 77 το καταψήφισαν, ενώ απείχαν συνολικά 46 βουλευτές και δύο δήλωσαν «παρών».
Η ανακούφιση στις τάξεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας ήταν εμφανής μετά το πέρας της ψηφοφορίας, με τον Πρωθυπουργό να κατεβαίνει από τα υπουργικά έδρανα και να βγάζει φωτογραφίες με τους βουλευτές της ΝΔ.
Την ίδια ώρα ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, παρακολουθούσε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας από τα θεωρεία της Βουλής, μαζί με μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, έχοντας στο πλευρό του τον παρουσιαστή Φώτη Σεργουλόπουλο και τον ηθοποιό - σκηνοθέτη Γιώργο Καπουτζίδη, ενώ με την ανακοίνωση του αποτελέσματος ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.
Ποιοι «γαλάζιοι» απείχαν και ποιοι καταψήφισαν
Στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, την αποχή επέλεξαν 4 υπουργοί της κυβέρνησης (Μάκης Βορίδης υπουργός Επικρατείας, Μαρία Κεφάλα, υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σταύρος Κελέτσης, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και Γιάννης Μπουγάς, υφυπουργό Δικαιοσύνης), ενώ 31 βουλευτές της συμπολίτευσης δεν πήραν καν μέρος στην ψηφοφορία και 20 βουλευτές της ΝΔ δήλωσαν «όχι» στο νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο.
Στελέχη της ΝΔ έλεγαν μετά το αποτέλεσμα σημείωναν ότι από τη ΝΔ ψήφισε το 68% και από το ΠΑΣΟΚ το 66%, με τη Χαριλάου Τρικούπη να ανταπαντά ότι η «όποια επιχείρηση εκ μέρους της ΝΔ για αριθμητικές συγκρίσεις είναι ανεδαφική και τουλάχιστον πολιτικά άστοχη, όταν το 1/3 της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ δεν υπερψήφισε το νομοσχέδιο που εισηγήθηκε η κυβέρνηση της, με πρώτο τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά».
Οι γαλάζιοι βουλευτές που πήραν μέρος στην ψηφοφορία και επέλεξαν το «όχι» είναι οι Χαράλαμπος Αθανασίου, Φωτεινή Αραμπατζή, Βασίλης Γιόγακας, Στέφανος Γκίκας, Κώστας Γκιουλέκας, Αθανάσιος Δαβάκης, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Κωνσταντίνος Καραγκούνης, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καράογλου, Γεώργιος Καρασμάνης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτριος Κυριαζίδης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Φώντας Μπαραλιάκος, Ιωάννης Πασχαλίδης, Μάριος Σαλμάς, Αντώνης Σαμαράς, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος και Μίλτος Χρυσομάλλης.
Τριάντα ένας βουλευτές της συμπολίτευσης επέλεξαν την «αποχή», ανάμεσά τους οι Διονύσης Ακτύπης, Γιάννης Ανδριανός, Λάκης Βασιλειάδης, Κώστας Βλάσσης, Γιώργος Βλάχος, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Γιάτσιος, Ανδρέας Ζαμπίλης, Θανάσης Καββαδάς, Γιάννης Καλιάνος, Δημ. Καλογερόπουλος, Μάρκος Καφούρος, Στ. Κελέτσης, Μαρία Κεφάλα, Μάνος Κόνσολας, Γιώργος Κοτρωνιάς, Δημήτρης Κούβελας, Σπύρος Κουλκουδίνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Νότης Μηταράκης, Κατερίνα Μονογυιού, Γιάννης Μπούγας, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Οικονόμους, Γιώργος Παπασωτηρίους, Στέλιος Πέτσας, Θάνος Πλεύρης, Χριστόδουλος Στεφανάδης και Άγγελος Συρίγος.
Το άτυπο «ντιμπέιτ» Μητσοτάκη - Σαμαρά
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε στον λογαριασμό του στο X πως η Ελλάδα γίνεται η 16η χώρα της ΕΕ που νομοθετείται η ισότητα στον γάμο, ενώ στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια που σχηματίστηκαν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωνε ότι ο «στόχος επετεύχθη, πάμε παρακάτω».
Όπως φυσικά ο πρωθυπουργός κλήθηκε να σχολιάσει και το δριμύ κατηγορώ του πρώην αρχηγού της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά κατά του νομοσχεδίου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων να τονίζει ότι «ο καθένας έχει την άποψή του».
Την ίδια ώρα, ο πρώην πρωθυπουργός απέφευγε να δώσει συνέχεια στην κόντρα του με την ηγεσία του Μεγάρου Μαξίμου επαναλαμβάνοντας ότι αυτές ήταν οι απόψεις του και τίποτε άλλο.
Οι διαρροές σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, απουσίαζαν οι κ.κ. Παύλος Πολάκης και Όθων Ηλιόπουλος, ενώ η Νίνα Κασιμάτη δήλωσε «παρών».
Από το ΠΑΣΟΚ απουσίαζαν Ευ. Λιακούλη, Εμ. Χνάρης, Αικ. Καζάνη, Αν. Πουλάς, Στ. Μιχαηλίδης, Παν. Παρασκευαϊδης, Χρ. Στάρακα, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Μπ. Μπαράν, Απ. Πάνας, Αν. Νικολαϊδης.
Από τη Νέα Αριστερά, απουσίαζαν οι κ.κ. Οζγκιούρ Φερχάτ και Χουσεϊν Ζεϊμπέκ.
Από τους ανεξάρτητους οι βουλευτές Χ. Κατσιβαρδάς, Κ. Φλώρος, Αρετή Παπαϊωάννου δήλωσαν «όχι» και «παρών» ο Μιχάλης Χουρδάκης.