Αντιμέτωπη με μια σειρά προκλήσεων αλλά και αιτημάτων από διάφορους επαγγελματικούς κλάδους βρίσκεται η κυβέρνηση, με τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου να καλούνται να ισορροπήσουν σε τεντωμένο σχοινί, ανάμεσα στην υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων και, από την άλλη, την αντιμετώπιση μιας ευρύτερης κοινωνικής αναταραχής, με πρωταγωνιστές, τους αγρότες, τους φοιτητές, αλλά και το σύνολο των νοικοκυριών για την συνεχιζόμενη ακρίβεια σε βασικά προϊόντα.
Με το μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων να παραμένει ενεργό και εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο «τα τρακτέρ να φτάσουν στην Ακρόπολη», η κυβέρνηση επιθυμεί να παραμείνει ανοιχτός ο δίαυλος του διαλόγου με παραγωγούς και κτηνοτρόφους, θέλοντας να αποφύγει το κλείσιμο των εθνικών οδών, άρα και την ανοιχτή ρήξη από μια ενδεχόμενη παρέμβαση των αστυνομικών αρχών.
«Δεν υπάρχει αγροτικό μέτωπο»
Είναι ενδεικτικό ότι με μια μακροσκελή του ανάρτηση στο facebook και ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιχείρησε να τείνει χείρα συνεννόησης προς τον αγροτικό κόσμο, δηλώνοντας ότι «το μόνο μέτωπο που έχει η κυβέρνηση είναι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Τους ακούμε, τους σεβόμαστε και λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα στήριξής τους».
Υπενθύμισε δε μια σειρά μέτρων στήριξης που πήρε η κυβέρνηση από το 2019 έως και σήμερα, από τη μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών συντελεστών, τη μείωση της φορολογίας για τα συνεταιριστικά σχήματα, την ενεργοποίηση του μέτρου της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, τη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα και στα αγροτικά μηχανήματα, την ίδια στιγμή όπου οι συνολικές αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ από το 2019 μέχρι σήμερα υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ.
Επί του παρόντος, ωστόσο, τα περιθώρια συνεννόησης δεν φαίνονται μεγάλα, με τους αγρότες να παραμένουν με αναμμένες τις μηχανές των τρακτέρ στα μπλόκα δίπλα στις εθνικές οδούς, εκφράζοντας την αντίδρασή τους ακόμα και στις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα μέτρα στήριξης του αγροτικού τομέα. Την ίδια στιγμή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διεμήνυε ότι τα περιθώρια παρεμβάσεων για τα αιτήματα των αγροτών εξαντλήθηκαν, τονίζοντας ότι «αυτά είναι τα μέτρα, δεν υπάρχει κάτι περισσότερο. Αυτό μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας».
Πονοκέφαλος από τις κινητοποιήσεις των αγροτών
Ζητούμενο παραμένει μέχρι ποιου σημείου είναι αποφασισμένοι να φτάσουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, με τους εκπροσώπους του Θεσσαλικού κάμπου να καλούν τους επικεφαλής των μπλόκων από όλη την Ελλάδα σε πανελλαδική σύσκεψη η οποία θα λάβει χώρα στη Νίκαια της Λάρισας αύριο στις 12 το μεσημέρι στο πολιτιστικό κέντρο. Στο τραπέζι παραμένει η υποβολή αιτήματος για απευθείας συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ άλλοι προκρίνουν ως μοχλό πίεσης την κλιμάκωση του αγώνα τους με πολύωρους αποκλεισμούς στο εθνικό δίκτυο, είτε ακόμη και οργανωμένη κάθοδο στην Αθήνα και «κατάληψη» με τα τρακτέρ τους της πλατείας Συντάγματος.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε μια ύστατη προσπάθεια να κάμψει τις αντιδράσεις τους, γνωστοποίησε μια σειρά αλλαγών στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ε.Ε. που ζήτησε από τις 28 Δεκεμβρίου η Ελλάδα και έγιναν αποδεκτές.
Τι αλλάζει στην ΚΑΠ
Οι αλλαγές και παρεμβάσεις στην ΚΑΠ που ζήτησε η Ελλάδα αφορούν τα εξής:
- Αλλαγές που σχετίζονται με την αιρεσιμότητα και αφορούν σε τροποποιήσεις στους κώδικες γεωργικής πρακτικής, οι οποίοι αποτελούν τις υποχρεωτικές δεσμεύσεις για την χορήγηση ενισχύσεων στους γεωργούς/κτηνοτρόφους.
- Αλλαγές που αφορούν σε στοιχεία των άμεσων ενισχύσεων. Μεταξύ άλλων και προτάσεις για τα οικολογικά προγράμματα (περιβάλλον, κλίμα και καλή διαβίωση των ζώων) τις συνδεδεμένες ενισχύσεις του άρθρου 32 και της ειδικής ενίσχυσης για το βαμβάκι.
- Παρεμβάσεις, όπως προτάσεις χορήγησης προκαταβολής στους τομείς του οίνου, των οπωροκηπευτικών, του ελαιολάδου και της μελισσοκομίας.
- Παρεμβάσεις για την αγροτική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής νέας παρέμβασης για την επιδότηση ασφαλίστρου με ενωσιακή συμμετοχή 200 εκατ. ευρώ.
- Παρεμβάσεις αγροτικής ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων όσων επιφέρουν αλλαγές στους αριθμητικούς στόχους και τα συναφή ορόσημα για τους σχετικούς δείκτες αποτελεσμάτων.
- Αλλαγές για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του συστήματος AKIS και του Εθνικού Δικτύου ΚΑΠ.